Carcassonne: Stille Zuidzee

Geplaatst door

2-5 spelers
40 minuten
Auteur: Klaus-Jürgen Wrede
Uitgever: 999 games (2013)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Het originele Carcassonne is vernoemd naar een middeleeuwse ommuurde stad in Zuid Frankrijk. Het spel is inmiddels zo populair geworden dat de naam Carcassonne vooral het beeld oproept van met vierkante kartonnen tegels een landkaart opbouwen. En als daar iets anders dan een middeleeuws Frans landschap op staat, dan is dat ook goed. En zo kan het zo maar gebeuren dat er een spel over eilanden in de Stille Zuidzee op tafel ligt dat ook naar een Franse middeleeuwse stad is vernoemd.

Carcassonne Stille Zuidzee heeft veel overeenkomsten met het basisspel van Carcassonne, maar dan wel met een hele leuke twist. Wat hetzelfde is gebleven is dat je elke beurt een vierkante tegel aan de reeds liggende tegels neerlegt. Op de tegel staan eilanden, zee, vlonderdelen en markten. Deze zijn vergelijkbaar met de steden, weilanden, wegen en kloosters uit de basisversie. Je mag in je beurt op een zojuist geplaatste tegel een mannetje zetten om een object te claimen. Tot zo ver de overeenkomsten met de beroemde voorganger.

Als je een object afbouwt, krijg je in de Stille Zuidzee variant nou eens geen punten, maar je krijgt goederen. Op de eilanden staan bijvoorbeeld bananen afgebeeld en je krijgt net zo veel bananen als er op je afgebouwde eiland staan. Wegen leveren schelpen op en uit de zee haal je vis. Met deze goederen mag je vervolgens puntenfiches kopen. Er liggen altijd drie puntenfiches (handelsschepen) klaar en als je de juiste combinatie van goederen inlevert, mag je het puntenfiche pakken.

De zee kan bovendien ook tussentijds punten opleveren. Als er op een zeetegel een visser staat en je deze aan een zeegebied aanlegt dat door iemand geclaimd is, dan mag diegene op dat moment zijn vissen op het droge gaan halen. Vervolgens leg je een klein fiche met een bootje over een groepje vissen heen. Hierdoor kan een zeegebied met meerdere vissen, meerdere keren geclaimd en bevist worden. Het aantal vissen dat er in de zee zit, neemt alleen wel snel af.

Het spel is afgelopen als alle goederenfiches op zijn of de tegels in de doos op zijn. Per drie losse goederen krijg je nog één punt, die tel je bij de punten van je goederenfiches op en wie de meeste punten heeft, heeft gewonnen.

… en de waardering

Carcassonne Stille Zuidzee is mij heel goed bevallen. Het spel heeft al het goede van het basisspel gehouden (leuk om een kaart te zien ontstaan, vlot spel, eenvoudige regels), er een scherp kantje van af gehaald (door de tussentijdse waarderingen van de zee) en er een interessante twist aan gegeven (goederen verzamelen). Het spel ziet er bovendien erg mooi uit (mini houten banaantjes, visjes en schelpjes). Het spel speelt ook heerlijk met twee spelers. Carcassonne Stille Zuidzee mag dan wel de zoveelste Carcassonne-variant zijn die op de markt is gebracht, het is absoluut één van de leukste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *