Cartagena 2

Geplaatst door

2-5 spelers
30-45 minuten
Auteur: Leo Colovini
Uitgever: Winning Moves (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Soms verschillen spelfabrikanten niet zo veel van boek- of speelfilmmakers. Een succes wordt vaak opgevolgd met prequels en sequels en regelmatig zijn dit slappe remakes van het origineel. Het succesvolle piratenontsnappingsspel Cartagena is vorig jaar opgevolgd door Cartagena 2 (de naam is inderdaad weinig origineel te noemen).

De wending van het thema is een film waardig. In Cartagena zijn de piraten uit de gevangenis ontsnapt en aan het eind van het spel voeren ze in een bootje de vrijheid tegemoed. In Cartagena 2 blijken de piraten in de boot het navigeren niet meer helemaal onder de knie te hebben want bij verkenning van het eiland blijkt dat ze helemaal niet hebben aangelegd op Tortuga. Ze slaan dus weer op de vlucht. Eerst moeten ze zich een weg door de jungle banen naar de boot en vervolgens met de boot naar Tortuga varen. Op Tortuga moeten ze zich weer een weg door de jungle banen voor ze echt veilig aankomen in het piratennest. Al zal natuurlijk pas in de toekomst blijken (als Cartagena 3 wel of niet verschijnt) of de piraten nu dan eindelijk echt in veiligheid zijn.

Het spelbord van Cartagena 2 lijkt wat betreft vorm erg op die van het origineel. Dit keer is het echter geen sombere tunnel waar de piraten door heen moeten, maar een slingerend pad door de jungle. Op het pad staan piratensymbolen (kompas, schatkaart, papegaai, goud, verrekijker, kanon en schatkist) afgebeeld. Tijdens je beurt mag je telkens drie acties doen, waarbij je kunt kiezen uit drie mogelijkheden. Allereerst mag je je eigen piraten vooruit bewegen door een kaart uit te spelen en de piraat naar de eerstvolgende lege plek met dat symbool te verplaatsen. Ten tweede mag je kaarten bijtrekken door de piraten van andere spelers vooruit te zetten naar het eerstvolgende veld waar één of twee piraten op staan. Ten derde mag je de boot van het ene eiland naar het andere varen.

Verder zitten er nog een paar kleine toevoegingen ten opzichte van het origineel. Sommige kaarten zijn bijvoorbeeld voorzien van een gouden rand. Als iemand zo’n kaart speelt dan moeten alle spelers hun handkaarten terugbrengen tot maximaal zeven (“anti-hamsterregel”). Verder mag de speler die de meeste piraten aan boord van de boot heeft de boot aan het begin van zijn beurt gratis naar het andere eiland varen.

… en de waardering

Cartagena 2 is duidelijk een variant op het originele Cartagena. De belangrijkste verandering is dat je in het origineel kaarten krijgt door je eigen mannetjes achteruit te bewegen en hier door de concurrenten vooruit te zetten. Verder maakt het uit dat het parcours door het boottochtje door midden is geknipt. Ik vind deze veranderingen het spel niet leuker maken, eerder andersom.

Het spel is minder spannend. Ik denk dat dit komt doordat je in het originele Cartagena goed op moest letten dat je geen poppetjes achterop liet raken omdat je dan het risico liep dat het aanvullen van je hand moeilijk zo niet onmogelijk wordt omdat er niemand meer achter je staat. Dit brengt erg veel spanning in het spel. Concurrenten naar voren plaatsen kan altijd en is daardoor veel minder spannend.

Het spel is op zich niet onaardig en daarom heb ik erg getwijfeld of ik het daarom drie pionnen zou geven. Maar omdat het spel zo veel minder leuk is dan het origineel heb ik besloten om het toch maar 2 pionnen te geven. Mensen die het origineel al hebben, hoeven dit spel niet te kopen omdat het niets toevoegt. En als je geen van beide spellen hebt, zou ik je ook aanraden om het origineel te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *