Cat Café

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 10 jaar)
30 minuten
Auteur: Giung Kim & Juhwa Lee
Uitgever: Alley Cat Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Stel je bent een kattenliefhebber die een huis huurt waarin je van je huisbaas geen huisdieren mag houden. Dan heb je het zwaar, zeker in deze tijd van thuiswerken waar de ene kat na de andere zich bevallig tussen camera en baasje positioneert om zo duidelijk te maken waar de prioriteiten van hun mens zich zouden moeten bevinden. Je zou dan je ongeluk buiten werktijd kunnen gaan weg aaien in een kattencafé.

In Cat Café ben je zo’n bezoeker van een kattencafé die maximaal plezier uit zijn of haar bezoekje wil halen. Dus je gaat in een hoekje naast wat krabpalen zitten en probeert die zo aantrekkelijk mogelijk te maken door er leuke speeltjes, lekkere kussentjes en zelfs wat lekkere hapjes op te zetten. Laat de katten maar tot u komen!

Cat Café is een roll & write spel. De lege krabpalen staan op een briefje. Elke ronde worden er een aantal dobbelstenen gegooid (één meer dan het aantal spelers). De spelers kiezen vervolgens om de beurt één van de dobbelstenen en één dobbelsteen blijft over. Met je eigen en de overgebleven dobbelsteen maak je vervolgens een combinatie die aangeeft welke upgrade van een krabpaal je gaat doen en op wel niveau die komt te liggen. Stel dat je een 3 en een 5 hebt dan kan je kiezen tussen op niveau 3 een kussentje (upgrade nummer 5) leggen of op niveau 5 een speelgoedvlinder (upgrade nummer 3). Je mag zelf weten op welk van de 5 krabpalen je dit gaat tekenen.

Iedere upgrade levert op een andere manier punten op. Zo leveren bolletjes wol bijvoorbeeld punten op voor wie er per krabpaal de meeste van heeft en leveren kussentjes net zo veel punten op als de verdieping op wie je ze legt. Muisjes leveren punten op als ze in een rij naast elkaar liggen en voedselbakjes leveren weer punten op voor het aantal verschillende upgrades dat er aangrenzend naast ligt. Vlindertjes leveren bovendien naast een vast aantal punten ook voetafdrukken van katten op. Deze kan je in latere rondes inzetten om de waarde van een dobbelsteen aan te passen.

Het levert verder punten op om een krabpaal helemaal te vullen (de speler die dat als eerste doet krijgt meer punten dan de spelers die het later in het spel doen). Het spel is afgelopen als een speler drie krabpalen helemaal gevuld heeft. De speler die dan de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Cat Café is een leuk tussendoortje voor de kattenminnende spellenliefhebber. Er zijn tegenwoordig zo veel roll & write spellen op de markt dat je echt iets bijzonders moet doen om boven het maaiveld uit te komen. Cat Café doet dat niet, maar er is ook zeker niets mis mee. Het is gewoon een leuk spelletje waar je een beetje aan het puzzelen bent om zo veel mogelijk punten te scoren. Ik vind het zelf leuk dat ik (met een compleet gebrek aan tekentalent) tekeningetjes mag maken op de krabpaal. Dat ziet er toch leuker uit dan het doorkrassen van dingen zoals je in zo veel spellen in dit genre doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *