Taveernen van de oude stad: Kamer te huur!

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Wolfgang Warsch
Uitgever: 999 Games (2016)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Wolfgang Warsch is een spelauteur naar mijn hart. Met de Clever-reeks en Kwakzalvers plus uitbreidingen laat hij zien dat hij een groot liefhebber is van variatie in spellen. De kernregels zijn altijd dezelfde en dankzij een modulaire aanpak kun je naar hartenlust variëren en is geen spel hetzelfde. Tot mijn niet geringe vreugde heeft hij dat nu ook toegepast op Taveernen van de oude stad.

de waarden

In feite bevat het basisspel al vier uitbreidingen, naar waarheid modules genoemd. Met alleen basismodule 1 is Taveernen al een uitstekende deckbuilder met dobbelstenen, die om een flexibele speelstijl vraagt. Met de modules 2 tot en met 5 kun je het spel naar smaak rijker maar ook complexer maken. Met alle modules werd het best complex, maar voor de liefhebber een feestje.

Kamer te huur bouwt daarop voort. Het is een verzameling van vier nieuwe modules, die je naar keuze kunt combineren met het basisspel. De modules in het basisspel lagen in elkaars verlengde. Gebruikte je module 4, dan hoorden daar automatisch de eerdere drie bij. Hier ben je volledig vrij welke en hoeveel modules je gebruikt en in welke combinatie met die van het basisspel.

sommelier en kwakzalver

De modules van Kamer te huur geven de spelers vooral meer eigen keuze om hun taveerne net iets anders in te richten dan de anderen. Met het verhuren van kamers aan edellieden in module B kun je leuke bonussen verdienen en met de waarden uit module C krijgt iedereen een uniek voordeel gedurende het hele spel, zoals extra inkomsten of korting op gasten of opwaarderingen. Het doel blijft hetzelfde: de meest waardevolle kaarten in je deck verzamelen na de achtste en laatste ronde.

…en de waardering

alles erop en eraan

Voor doorgewinterde liefhebbers van het basisspel is Kamers te huur een zeer welkome toevoeging. Het basisspel ontbrak het al niet aan variatie, met deze uitbreiding kan daar helemaal geen sprake meer van zijn. Voordat je alle mogelijkheden en finesses ontdekt hebt ben je zeker tientallen potjes verder.

Tegelijk is het ook een uitbreiding voor liefhebbers in de andere zin van het woord. Als je Taveernen een prima spel vindt voor af en toe kun je de uitbreiding beter laten liggen. Die extra mogelijkheden brengen namelijk ook aanzienlijk wat complexiteit en gedoe met zich mee. Normaal zijn dat zaken waar ik niet zo van houd, maar in de vrolijke chaos van de Taveernen heb ik me daar geen moment aan gestoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *