Patchwork Halloween

Geplaatst door

Toen ik een tijdje terug op Boardgamearena een potje Patchwork startte, werd ik verrast door een nieuwe look van deze klassieker. Het leuke puzzelspelletje was in een Halloweenjasje gestoken. Ik vond het er echt super leuk uitzien en vond het daardoor nog leuker om dit spelletje te doen. Ik vond het zo leuk dat ik het niet kon nalaten om te kijken of deze versie ook in echt te koop was. En tot mijn aangename verrassing bleek dat zo te zijn en was het spel zelfs in Nederland te vinden (het spel is een import spel dat niet in het Nederlands is verschenen). Ik heb voor de vorm nog even getwijfeld of ik deze versie wilde kopen. Ik heb per slot van rekening de normale versie al in mijn kast staan en de spellen zijn afgezien van de vormgeving identiek. Maar zoals jullie vast al aan voelen komen ging ik voor de bijl, daarbij aangemoedigd door Niek die ook erg gecharmeerd was van deze versie.

In dit fotoblogje stel ik deze Halloween-versie van Patchwork graag aan jullie voor.

Zoals gezegd is het spel hetzelfde gebleven, maar heet het een lekkere spooky make-over gehad. Zo zijn de brave knoopjes vervangen door bloeddoorlopen ogen en zijn de lieflijke patronen op de stofjes vervangen door wat spannender patroontjes. De kleine stoflapjes zijn vervangen door stukjes met een griezelig grijzende pompoen er op.

De speelfiguren zijn normaal degelijke houten schijfjes. Die zijn hele praktisch en er is niets mis mee. Maar echt sfeerverhogend zijn ze niet. In deze versie houden de spelers hun positie op het tijdspoor bij een klein pompoentje en wordt met een mini grafzerk bijgehouden vanaf welk punt de spelers een tegel mogen pakken om op hun bordje te leggen.

En zoals gezegd zijn de brave knoopjes vervangen door bloeddoorlopen ogen. Het oog wil per slot van rekening ook wat.

Het bordje waar de tijd op wordt bijgehouden is dubbelzijdig. De afbeelding op beide kanten is hetzelfde, maar de ene kant is donkerder dan de andere. De donkere kant is misschien wat thematischer, maar daarvoor heeft hij wel ingeboet aan zichtbaarheid. Zelf speel ik daarom liever op de lichte zijde. De spelersbordjes zijn overigens ook dubbelzijdig met wederom een lichtere en donkere kant in de kleuren paars en oranje.

De stofjes hebben lekkere creepy patroontjes gekregen. Er zijn vijf verschillende subthema’s te onderscheiden.

Druipers
Spinnetjes
Spookjes
Pompoenen
Halloween

Alle stukjes zijn mooi, maar er kan er natuurlijk maar één de mooiste zijn. Dat is wat mij betreft dit oranje stukje met vleermuizen en een creepy kat die heel schattig op het randje van het stukje zit.

Het lukt natuurlijk nooit (of bijna nooit) om je hele bordje vol te puzzelen. Maar een gaatje hier of daar is toch net wat minder storend bij een spookachtig kleedje.

Deze Halloween-versie is overigens niet de enige alternatieve versie van Patchwork. Zo is er ook al een Winter/Kerst-editie en zijn er versies waarin (traditionele) stofpatronen worden gebruikt uit Amerika, China, Polen, Taiwan en Rusland. Ik zou het leuk vinden als Nederland ook in dit rijtje gaat opduiken. De bonusstofjes kunnen dan bijvoorbeeld perfect vervangen worden door een Delfts Blauw tegeltje en op de stofjes kunnen naast patronen die in de traditionele klederdracht worden gebruikt ook vrolijke stofjes met fietsen, klompen, tulpen, de Hollandse Leeuw en wie weet zelfs wietblaadjes worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *