The Walking Dead: Something to Fear

Geplaatst door

3-6 spelers
30 minuten
Auteur: Derek Funkhouser en Lizzy Funkhouser
Uitgever: Skybound Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

De zombie-apocalyps is Huize Van Mulligen niet voorbij gegaan. Strips, DVD’s en allerhande merchandise van de Walking Dead zijn het huis binnengedrongen. Alle seizoenen hebben we gezien en zodra er minimaal vijf spelers aanwezig zijn, klinkt vanzelf de roep om de zombieversie van Bang! De aanschaf van nog een kaartspel in dit thema was daarmee onvermijdelijk.

Ook Something to Fear is een spel dat vooral geschikt is voor een grotere groep spelers. Iedere speler heeft dezelfde set van negen bekende karakters uit de strip, waarvan je er drie in de hand krijgt. Het spel duurt negen ronden, in iedere ronde spelen alle spelers simultaan een kaart uit de hand.

Vervolgens mag iedere speler een Encounterkaart uit het midden van de tafel nemen en voor zich leggen, te beginnen met de speler die de hoogste kaart speelde. Elke ronde wordt er een Encounter meer omgedraaid dan het aantal spelers. De niet gekozen kaart komt in de zogeheten Mob.

Naast een waarde hebben alle karakterkaarten ook een speciale eigenschap, waarmee je bijvoorbeeld kaarten kunt ruilen met of stelen van andere spelers. De Encounterkaarten leveren een bepaalde hoeveelheid punten op, maar doen de spelers schade als ze in de Mob terechtkomen.

Na de negende ronde tel je de totale schade op van de kaarten in de Mob. Sommige kaarten doen je ook schade als ze voor je liggen. Iedere speler die op deze manier in totaal meer dan twintig schade heeft geleden is automatisch uitgeschakeld en sluit zich aan bij de Walkers. De overlevende met de meeste punten is de winnaar van het spel.

…en de waardering

Het risico bij dit soort merchandisespellen is dat alles om het thema draait en het spel er maar een beetje bijhangt. Leuk om te hebben voor de verzamelaars, maar gespeeld wordt het niet. Bij Something to Fear is dat gelukkig niet het geval. Het blijft een vrij luchtig spel met een hoge geluks- en pestfactor, maar er vallen zeker tactische beslissingen te nemen. Hoewel het weinig voorkomt dat iemand uitgeschakeld wordt bij de eindscore, is het riskant de dreiging helemaal te negeren. Een gewiekste speler kan ervoor kiezen haar eigen score te negeren en erop mikken dat alle anderen zoveel schade oplopen dat ze aan het einde sneuvelen.

Als je de veel te grote doos voor lief neemt, fan bent van het thema en een luchtig spel voor zes spelers wel kunt waarderen is Something to Fear een prima spel om te spelen. Maar ook spelers die niet in die doelgroep vallen kunnen er enig plezier aan beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *