Catan Breinbrekers

Geplaatst door

1 speler (vanaf 8 jaar)
Uitgever: 999 games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.5]

Het spel…

In veel spellen zit ook een puzzel-aspect. Denk bijvoorbeeld aan spellen als Patchwork, Genius, Carcassonne of Pueblo  waarin het vinden van het optimale plekje voor een speelstuk een belangrijk onderdeel van het speelplezier is. Veel spellenliefhebbers zijn dan ook puzzelliefhebbers. De nieuwste loot aan de Catan-boom richt zich volledig op dit puzzelplezier. Het is namelijk geen spel, maar een puzzel.

Het spel zit in een handzaam plastic zeshoekig doosje. Aan de binnenkant van de deksel staan de honingraatjes die Catan-liefhebbers meteen herkennen. In het doosje zitten vervolgens een heleboel plastic speelstukken én veertig opdrachtkaarten in oplopende moeilijkheid.

Op elke opdrachtkaart wordt aangegeven welke stukken je op het bord (de binnenkant van de deksel) moet plaatsen en welke je verder nog nodig hebt. Het is vervolgens de uitdaging om de overige speelstukken (de zogenaamde routestukken) zo te plaatsen dat ze de verschillende speelstukken op het bord netjes met elkaar verbinden.

Bij het plaatsen van de tegels moet je twee regels in acht nemen. De eerste is dat je de routestukken zo plaatst dat ze altijd aan de zelfde grondstofsymbolen komen te liggen (denk aan domino). De tweede regel is dat ridders verplicht naast een rover moeten komen te staan. That’s it!

Als je denkt de oplossing gevonden te hebben, dan kan je op de achterkant van de opdrachtkaart kijken of je het inderdaad goed had. Of als je er niet uit komt, dan kan je daar spieken hoe het had gemoeten, dat kan natuurlijk ook.

…en de waardering

Catan Breinbrekers is een aangenaam puzzelspelletje in de traditie van spellen als Rush Hour. De eerste opdrachten zijn nog zo makkelijk dat het mij meer tijd kostte om ze klaar te zetten dan om het puzzeltje op te lossen. Maar al snel werden ze uitdagender en moest ik er echt even over nadenken hoe ik de speelstukken op het bord met elkaar verbonden kreeg. Het spelmateriaal voelt een beetje lego-achtig aan en speelt daardoor ook fysiek lekker weg omdat alles zo mooi in elkaar valt. Wat mij betreft is dit dus een geslaagde cross-over van Catan naar het puzzel-schap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *