Bang!

Geplaatst door

4-7 spelers
20-40 minuten
Auteur: Emilio Sciarra
Uitgever: Asmodee (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Een aantal jaren geleden speelde ik het spel Saloon, dat zich afspeelt in het wilde westen. Het spel simuleert een vuistgevecht in een saloon, waarbij het de bedoeling is om als laatste over te blijven. Het spelidee vond ik leuk, de uitvoering helaas wat minder. Dat laatste kwam vooral door de grote lappen tekst op de kaarten, wat flink de vaart haalde uit een spel dat het vooral van zijn snelheid moet hebben.

Enkele jaren later kwam Bang! uit, met een vergelijkbaar thema. Hier gaat het er wel wat harder aan toe, want je moet de andere spelers gewoon doodschieten. Gelukkig krijg je doorgaans hulp van andere spelers, want Bang! wordt in teams gespeeld.

Er zijn drie partijen: de sheriff en zijn deputy’s, de outlaws en de renegade. Het doel van de sheriff en zijn kompanen is om de outlaws en de renegade om te brengen voor de sheriff er aan gaat. De outlaws proberen de sheriff om te leggen, en de renegade moet zorgen dat eerst alle anderen doodgaan voor hij de sheriff koud maakt. Het leuk is, dat alleen bekend is welke speler met de sheriff speelt. Voor de rest weten alleen de spelers van zichzelf tot welke partij ze behoren.

De basis van het spel is simpel: met Bang!-kaarten schiet je op je medespelers, met een Mis!-kaart ontwijk je een schot. Schieten mag je alleen op je directe buren, tenzij je wapens hebt die je bereik vergroten. Met een Winchester bijvoorbeeld blijft niemand buiten schot. Daarnaast zijn er nog allemaal speciale kaarten waarmee je bijzondere dingen kunt doen.

Nog meer variatie krijg je doordat de spelers behalve een rol ook een karakter krijgen. Ieder karakter heeft een verschillende eigenschap, die tijdens het spel vaak van pas komen. Daarnaast heeft ieder karakter een aantal kogels. Dit bepaalt het aantal kaarten dat je krijgt, maar ook hoeveel keer je geraakt moet worden om te sneuvelen. Een speler die zijn laatste levenspunt verliest ligt uit het spel. Het spel eindigt zodra een van de partijen zijn doel heeft bereikt en het spel wint.

… en de waardering

Bang! is een vlot en hilarisch spel, dat het vooral van de sfeer moet hebben. Zulke spellen hebben het risico dat ze erg grappig kunnen zijn, maar ook volledig dood kunnen slaan als de spelers het spel op verschillende manieren spelen. Net als Saloon staat en valt het speelplezier van Bang! met de snelheid waarmee het gespeeld wordt. Gelukkig staat er geen tekst op de kaarten, maar de speciale kaarten doen je regelmatig naar de spelregels grijpen als je het spel nog niet goed kent. Combineer dat met spelers die moeite hebben met het nemen van beslissingen, en Bang! duurt zo anderhalf uur. Maar als je je daar van bewust bent en iedereen een beetje doorspeelt (en desnoods kaarten speelt waarvan je niet weet wat ze doen) is een snel potje Bang! altijd een leuke ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *