Saloon

Geplaatst door

3-6 spelers
10 minuten
Auteur: Mark Sienholz en Ralf Sandfuchs
Uitgever: Krimsus Krimskrams-Kiste (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In Essen presenteerde deze kleine Duitse kaartspellenuitgever twee nieuwe spellen in Western stijl: Goldrush City en Saloon. Op de beurs kregen we beide spellen mee om te recenseren, en probeerden we Saloon zelfs ter plekke uit. Het bleek om een ouderwets potje vechten te gaan.

Het lijkt erg op een ouder spel van Krimsu, Strand-Cup. Bij beide spellen krijgt iedere speler een aantal kaarten waarmee je een wedstrijdje speelt. In Strand-Cup ging het om volleybal, hier om een cafégevecht. In Saloon heeft iedere speler een karakterkaart voor zich liggen, de een nog grimmiger dan de ander, vrouwen vechten niet mee (maar leiden wel af!). Iedereen begint op 10 levenspunten. In de hand zijn de kaarten waar mee gevochten wordt. Belangrijk zijn de aanvals- en verdedigingskaarten. Daarnaast heb je nog kaarten waar je speciale trucs mee uit kunt halen, zoals een andere dronkelap voor je houden om de klappen laten opvangen, of het weg duiken achter een barkruk. Er zijn ook kaarten waarmee je een voorwerp kunt gooien naar een tegenstander, mits je een kaart met een voorwerp hebt natuurlijk.

En dan kan het vechten beginnen. De aanvaller kiest een slachtoffer, gooit een aanvalskaart op met een aantal aanvalspunten. De verdediger kan de klappen incasseren, en in levenspunten dalen, of een verdedigingskaart opgooien. Daarna wordt de verdediger aanvaller en kiest vervolgens een slachtoffer uit. Als een speler geen levenspunten meer over heeft is deze K.O. geslagen en mag niet meer mee doen. Wie als laatste overeind blijft is de winnaar van het gevecht.

… en de waardering

Helaas is Saloon een slecht aftreksel van zijn oudere zus Strand-Cup. Het leuke van dat spel was om het tempo van echte balslagen aan te houden. In Saloon gaat het tempo van een gevecht je niet lukken. Dit komt omdat er te veel extra teksten op de kaarten staan waardoor bij het opgooien niet meteen duidelijk is wat er gebeurt. Daarnaast heb je geen enkele invloed op het spel. Als je geen verdedigingskaarten trekt en je tegenstanders besluiten en masse jou tegen de grond te werken, dan zul je snel liggen. Jammer, met simpeler kaarten had er toch een leuke variant van Strand-Cup in gezeten.

Het gegeven van Saloon is erg origineel, en als je in de juiste stemming bent, kun je er erg om lachen. Hierbij gaat het allemaal meer om de lol dan wie er uiteindelijk als laatste overeind staat.Voorwaarde is wel dat iedereen de vaart er een beetje in houdt, maar dat lukt helaas slecht met de huidige uitvoering van de kaarten. In plaats van de handige symbolen van Strand-Cup, staat nu op elke kaart een lap Duitse tekst wat je met de kaart kunt doen. Tegen de tijd dat je zo’n kaart hebt gelezen, ben je alweer knock-out. Erg jammer, want dit haalt een groot gedeelte van het plezier uit het spel. Een matige waardering derhalve, maar voor een versie met snellere kaarten houd ik me aanbevolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *