Spel aan de Maas: 5 februari 2002

Geplaatst door

Spelers: Andries, Anne-Marie, Bas, Bastiaan, Dagmar, Dirk Jan, Jasper, Judith, Niek, Peter Hein, Sten, Wendy

Gespeelde spellen:

Capitol
Ra
Lost Cities
Guillotine
Durch die Wüste
Royal Turf
Flowerpower
Perudo

Andries en Anne-Marie speelden na een lange afwezigheid weer mee, en ook Bastiaan was weer van de partij. Met debutanten Niek en Dagmar erbij was het gezellig druk. Veel spelers, en aangezien de meeste spellen redelijk kort waren, ook veel spellen.

Capitol

Spelers: Bas, Dagmar, Niek en Peter Hein

Bouwspellen zijn erg populair de laatste tijd; zie het succes van bv. Torres en Medina. Capitol speelt zich af in het oude Rome, waar gebouwen eerst voltooid moeten worden voor ze op één van de zeven heuvels of op het Tibereiland gebouwd mogen worden. De kaarten waarmee dit bouwen gebeurt hebben een dubbele functie; je hebt ze ook nodig in de veiling, waar extra punten en kaarten zijn te verdienen. Teveel kaarten uitspelen beperkt je dus in de veiling.
Na de eerste twee rondes had Bas een flinke voorsprong opgebouwd, gevolgd door Niek. Dagmar besloot eerst veel bouwstenen in te slaan, Peter Hein hoopte met behulp van de amfitheaters aan extra kaarten te komen. In de derde ronde bemachtigte hij ook de eerste tempel, waardoor hij vooruit schoot op de -vreselijk onhandige- scorekolommen. Die groeispurt herhaalde zich in de laatste ronde, maar doordat Bas zich over de tweede tempel ontfermde, wist hij Peter Hein net voor te blijven. Doordat Dagmar verreweg de meeste bouwstenen had opgeëist, bleef Niek met maar liefst drie daken steken. Helaas had ze te lang gewacht met bouwen, zodat er voor haar geen interessante bouwplaatsen meer restten. Iedereen was erg te spreken over Capitol.

Uitslag: Bas 47, Peter Hein 46, Dagmar 38, Niek 34
Waardering: allen 4

Ra

Spelers: Andries, Anne-Marie, Bastiaan, Dirk Jan en Wendy

Hier viel de keuze op Ra, een veilingspel in het oude Egypte. Dat thema is maar kunstmatig, want de auteur heet niet voor niets Reiner Knizia. Het bleek maar eens dat lang wachten in Ra niet verstandig is; ware hebzucht wordt afgestraft. Te lang wachten met ?RA!? roepen en er komt rampspoed op je af. Genoegen nemen met weinig is het devies. Bastiaan vond het maar een RAar spel; maar misschien was hij wel te hebberig, want hij werd kansloos laatste. Andries en Anne-Marie hadden het wat beter door, en de eindstrijd werd een nek-aan-nek race tussen hen beiden. Dirk Jan vond Ra maar niks; voor hem was het teveel een kwestie van afwachten wat er op je af komt en hopen op het beste, zonder dat je erg veel invloed op het spelverloop hebt. Ondanks haar matige score was Wendy nog steeds erg enthousiast over dit spel uit de succesvolle alea-reeks.

Uitslag: Andries 44, Anne-Marie 41, Dirk Jan 28, Wendy 24, Bastiaan 13
Waardering: Andries, Anne-Marie en Wendy 4, Bastiaan 3, Dirk Jan 2

Lost Cities

Spelers: Jasper en Judith

Jasper en Judith kwamen net binnen toen de rest al begonnen was met Capitol en Ra, en vonden elkaar in een spelletje Lost Cities. Geen van beiden kende het spel, dus werden eerst de regels eens doorgenomen. Na één speelronde kwam ook Sten binnen, en besloten ze gedrieën verder te gaan met Guillotine.

Guillotine

Spelers: Jasper, Judith en Sten

Na een kijkje in de spellenkast genomen te hebben, viel de keuze op Guillotine, een eenvoudig en vermakelijk kaartspelletje. Aldus het verslag van Jasper:

“En toen begonnen we
En toen was het leuk
We hebben wel gelachen
Maar Sten wat minder
O nee, nu wel opeens!
Het was een leuk spel”

Uitslag: Sten 26, Judith 24, Jasper 19
Waardering: allen 4

Durch die Wüste

Spelers: Andries, Anne-Marie, Bastiaan en Dirk Jan

De groepen die Ra en Capitol hadden gespeeld, waren min of meer gelijktijdig klaar, dus werd en naar iets anders gezocht. De Ra-spelers wilden Capitol ook wel eens proberen. Omdat dit maar met vier spelers kan, schoof Wendy door na de ex-stedenbouwers. Maar aangezien niemand de regels kende, werd er toch maar besloten tot het iets eenvoudiger Durch die Wüste. Wederom een Knizia, niet Dirk Jans favoriete spelontwerper. Dit vond hij echter veel leuker dan Ra, omdat hij het gevoel had nu meer controle te hebben. Gezien de score viel dat toch tegen, maar achteraf bleek dat hij een regel verkeerd had geïnterpreteerd. De rest vond Durch die Wüste, met overigens zeer snoezige kameeltjes, redelijk onoverzichtelijk. Anne-Marie bouwde gewoon dom door en lette verder nergens op, maar had toch het meeste succes. Een geinig spelletje, maar het opbouwen en opruimen duurt wel erg lang.

Score: Anne-Marie 83, Andries 65, Bastiaan 63, Dirk Jan 47
Waardering: Bastiaan 3½, de rest 3

Royal Turf

Spelers: Bas, Dagmar, Niek, Peter Hein en Wendy

Met Wendy erbij werd er nog gezocht naar een kort spelletje voor vijf spelers, en op voorstel van Peter Hein viel de keuze op Royal Turf, het derde Knizia-spel van de avond. Er werd met de variant gespeeld, waarbij iedereen de biedfiches blind inzet, waardoor er een bluffactor in het spel komt. Verder was het voornamelijk een kwestie van dobbelen en pesten of gepest worden. Na de eerste ronde gingen Bas en Peter Hein op kop, waarbij Bas net ? 150 voorstond. Wendy trof het niet, want in de eerste twee rondes moest ze geld inleveren omdat ze op het langzaamste paard had gewed. Othello deed het in alle races goed, en er werd ook driftig op hem (haar?) gewed. In de derde ronde was Othello weer eens de ?pacemaker?, maar eindigde niet bij de eerste drie. Waarom werd snel duidelijk, want Niek was de enige die er geen fiche met waarde ?0? had gelegd. Hij had zijn ?0? ingezet bij Earl Gray, die laatste werd. Bas en Peter Hein bleven flink scoren, maar omdat hun winst in de tweede en laatste ronde precies gelijk was, bleef de voorsprong van Bas intact. Hij was maar matig enthousiast over het spel; voor hem was de geluksfactor te dominant. Een mening die door de meeste anderen werd gedeeld.

Uitslag: Bas 2450, Peter Hein 2300, Niek 1550, Dagmar 1450, Wendy 1250
Waardering: Peter Hein 3½, Dagmar 3, Bas, Niek en Wendy 2½

Flowerpower

Spelers: Jasper en Sten

Judith was inmiddels weer vertrokken, dus zochten de Jasper en Sten naar een simpel tweepersoonsspelletje. Flowerpower voldoet aan dit criterium, maar de heren vonden het bloemetjesthema maar niks. Helen gaf tussendoor nog wat uitleg en tactische tips, maar dat kon het enthousiasme niet doen stijgen.

Perudo

Spelers: Andries, Anne-Marie, Bastiaan en Sten

Andries wilde niet gaan zonder zijn favoriet Perudo weer eens gespeeld werd, en hij vond slachtoffers in de personen van Anne-Marie, Bastiaan en Sten. Er werden twee snelle potjes gespeeld, waarbij Andries en Sten als winnaars uit de bus kwamen. Dit blufspelletje viel bij iedereen wel in de smaak.

Waardering: Andries 5, Sten 4, Anne-Marie en Bastiaan 3½