I’m the Boss

Geplaatst door

3-6 spelers
60 minuten
Auteur: Sid Sackson
Uitgever: Face 2 Face Games (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Sid Sackson was bij leven al een legendarische spelauteur. Een van zijn meest legendarische spellen is misschien wel Kohle, Kie$ & Knete uit 1994. De legendarische status van dat spel heeft waarschijnlijk alles te maken met de beperkte verkrijgbaarheid van het spel, wat resulteerde in hoge prijzen voor tweedehandsjes.

Gelukkig is daar onlangs verandering in gekomen met de komst van Face 2 Face Games. Deze uitgever is opgericht met het doel om klassiekers van Sid Sackson – al dan niet eerder uitgegeven – onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Een van hun eerste spellen is I’m the Boss, een heruitgave van KK&K.

I’m the Boss is een onderhandelingsspel van het zuiverste water. Doel is om zoveel mogelijk geld te verdienen door deals rond te maken. Op het bord staan zestien van deze deals afgebeeld. Een pion wordt door middel van een dobbelsteen rond het bord verplaatst. De deal waar de pion op staat, is de deal die nu gesloten kan worden.

Voor het sluiten van de deals zijn telkens verschillende combinaties van investeerders nodig. Er zijn er zes verschillende, waarvan iedere speler er aan het begin een krijgt. Hoe meer investeerders er nodig zijn, des te meer aandelen een deal oplevert. Naarmate het spel vordert, worden aandelen steeds meer waard.

De speler die een deal initieert is de ‘boss’. Hij bepaalt met welke spelers hij de deal gaat sluiten, en wie wat krijgt. Hierbij wordt stevig onderhandeld, want de ‘boss’ kan een deal zelden in zijn eentje rond maken. Tijdens de onderhandelingen mag iedereen kaarten uit de hand spelen. Zo kun je een investeerderkaart van iemand stelen, zelf de ‘boss’-positie innemen, of een familielid van een van de investeerders aan de onderhandelingstafel laten aanschuiven. Alles is geoorloofd, tot aan chantage toe.

Als de deal rond is, wordt het geld verdeeld en is de volgende speler aan de beurt. Is de deal niet rond, dan is dat jammer voor de ‘boss’ en gaat het spel ook verder. Het spel eindigt nadat er tien tot vijftien deals afgesloten zijn, afhankelijk van een dobbelsteenworp vanaf de tiende deal. De speler met het meeste geld wint.

… en de waardering

De creativiteit van Sid Sackson was werkelijk reusachtig. Voor geen enkel type spel draaide hij zijn hand om: woordspellen, abstracte spellen, deductiespellen, aandelenspellen en dus ook onderhandelingsspellen. I’m the Boss is een vrolijk en chaotisch spel, waarbij je elkaar heerlijk in de wielen kunt rijden. Je kunt door het spelen van de kaarten nog wel wat tactiek kwijt, maar het draait toch vooral om het speelplezier. Als je van levendige spellen vol slinkse onderhandelingen houdt, moet je I’m the Boss zeker eens proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *