Spel aan de Maas: 1 maart 2005

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Niek en Wendy

Gespeelde spellen:

Hart van Afrika
Dice Run

Eindelijk was dan de winter dan toch nog toegeslagen. Dagmar en Niek kwamen comfortabel met de auto naar Wendy. Bas en Dirk Jan lieten zich niet kennen en kwamen zoals altijd op de fiets. Nadat iedereen wat op temperatuur was gekomen kon er met spelen begonnen worden.

Hart van Afrika

Spelers: Bas, Wendy, Dagmar, Niek en Dirk Jan

Dagmar en Niek hadden het nieuwe Phalanx spel Hart van Afrika meegenomen. Achterop de doos stond dat het van de makers van Maharadja was. Het woord ‘makers’ vonden de aanwezigen een beetje misleidend gekozen, aangezien hiermee niet de auteur maar de uitgever werd bedoeld. 
Niek legde de spelregels uit. Zoals het een echte Phalanx betaamt, waren deze weer niet overal even duidelijk en logisch. Ook zaten er weer een paar fouten in het spelmateriaal, wat het spel er niet duidelijker op maakt. Maar de aanhouder wint, dus uiteindelijk dacht iedereen ongeveer te begrijpen wat de bedoeling was en kon er met spelen begonnen worden.
Hart van Afrika is een combinatie van een veilingspel en actiepunten spel. Aan het begin van iedere beurt worden twee fiches geveild. Op deze fiches staat een aantal actiepunten en acties. Degene die de veiling wint mag de actiepunten opmaken en de acties uitvoeren. De punten kan je niet bewaren voor een volgende beurt, de acties wel. Je moet proberen met deze acties gebieden in Afrika te veroveren. Aan het eind van je beurt leveren deze dan punten op (alleen voor de actieve speler). Wie als eerste 42 punten heeft, heeft gewonnen. Alle middelen (met name blokjes, die als biedstenen dienen) die de actieve speler heeft uitgegeven in deze beurt, worden vervolgens verdeeld over de andere spelers.
Niek gaf als ?tip? dat je de eerste ronde niet teveel moet bieden. Dit was tenminste zijn conclusie na het spel één keer gespeeld te hebben. Op Dagmar na, nam iedereen deze tip in acht. Dagmar kon hierdoor voor een (in haar ogen) lage prijs de eerste actiefiches winnen. Hiermee liep ze met haar handelaren meteen naar een paar lucratieve gebieden en het hart van Afrika toe. Hiermee scoorde ze meteen een flinke hoeveelheid punten. Zoals met alle andere biedspelletjes, was Bas weer erg krenterig waardoor hij wel hele stapels blokjes voor zich had liggen, maar niet aan de beurt kwam. Dagmar had zelfs haar tweede lucratieve beurt weten te veroveren voor hij eindelijk eens genoeg bood om ook op het bord te komen. Dirk Jan had ondertussen heel Zuid Afrika veroverd. Toen Niek aan de beurt was, had hij na het uitgeven van bijna al zijn blokjes welgeteld 1 punt verdiend. Dit zorgde voor veel hilariteit op het bord. Wendy wist in haar tweede beurt een flinke hoeveelheid punten te scoren. Ook Dirk Jan schoot op het scorespoor vooruit. Dagmar wist echter in haar derde beurt precies genoeg punten te scoren om op 42 uit te komen en had daardoor gewonnen.
Het spel was niet echt in de smaak gevallen. Er zitten erg veel leuke elementen in, maar toch levert dat maar een zeer matig spel op. Het gevoel overheerste dat als het spel nog wat langer op de ontwikkeltafel had mogen blijven liggen, het misschien zelfs een erg goed spel had kunnen worden, maar zo was het niets.

Uitslag: Dagmar 42, Dirk Jan 28, Wendy 21, Bas 18, Niek 9
Waardering: Dagmar 2½, Wendy, Bas en Niek 2, Dirk Jan 1½

Dice Run

Spelers: Bas, Wendy, Dagmar, Niek en Dirk Jan

Iedereen wilde nog wel een kort afzakkertje spelen. Bas haalde bij Wendy Dice Run uit de kast, omdat hij dat nog nooit gespeeld had. Dice Run is een racespelletje met dobbelstenen. Er zijn dobbelstenen in een aantal kleuren. Deze liggen in het begin in een grote groep. Door het uitspelen van kaarten kunnen de spelers dobbelstenen met een bepaalde kleur of nummer vervolgens naar voren laten gaan. Hierdoor ontstaan meerdere groepen. Alle spelers hebben een fiche met hierop een dobbelsteen (kleur met aantal ogen) die ze moeten proberen te laten winnen. Zodra een waardeerkaart getrokken wordt, wordt onmiddellijk gekeken welke spelers de meeste punten heeft gehaald. Je krijgt punten voor dobbelstenen met de goede kleur en met het goede aantal ogen. Bij gelijke stand wordt naar de tweede groep gekeken, etc.
Er werden twee rondes gespeeld die Niek beide wist te winnen. Dirk Jan was beide rondes laatste geworden en had hierdoor niet een punt gewonnen.

Uitslag: Niek 6, Wendy, Bas en Dagmar 2 en Dirk Jan 0
Waardering: Niek 3½, Wendy en Dagmar 3, Dirk Jan en Bas 2½