Spel aan de Maas: 8 maart 2005

Geplaatst door

Spelers: Agnes, Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Helène, Jacqueline, Niek, Peter Hein, René, Vincent, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Untergang von Pompeji
Submarine
Torres
Boomtown
Expedition Pyramide

Blijkbaar hadden veel mensen deze avond zin in een spelletje, want met dertien spelers was het de drukste avond in twee jaar. Destijds was dat bij Dirk Jan, en nu weer. Wat doet die jongen allemaal in z?n thee? Vincent speelde voor het eerst mee, Agnes was voor de tweede keer van de partij. Met deze grote groep werd er aan drie spellen begonnen: Untergang von Pompeji, Torres en Submarine.

Untergang von Pompeji

Spelers: Helène, Peter Hein, Vincent en Willemien

Peter Hein had Untergang von Pompeji weer eens meegenomen en vond medespelers in Helène, Vincent en Willemien. Willemien kon zich eerst niet herinneren dat ze het gespeeld had, maar bleek uiteindelijk de regels toch beter te kennen dan Peter Hein. Zo konden ze het samen uitleggen aan Helène en Vincent, die het nog niet kenden.
In de eerste fase zag het bord snel knalgeel van de burgers van Helène. Ze wist in de tweede helft van de eerste fase haar burgers telkens zo te plaatsen dat er veel familieleden meekwamen. Daar stond tegenover dat ze nauwelijks omenkaarten trok, zodat haar burgers ook weer vaak vervroegd in de vulkaan verdwenen.
Toen de vulkaan uitbarstte, had iedereen aardig wat burgers in de stad en kon de grote vlucht beginnen. Enkele rode burgers van Peter Hein ten westen van het centrum verdwenen al snel in de kolkende massa. Willemien redde in een hoog tempo haar burgers uit de stad, net als Helène. Vincent en Peter Hein kwamen wat trager op gang. Na de eerste grote vlucht was Willemien bijna uitgespeeld, want ze had nog nauwelijks burgers op het bord. Peter Hein had een paar beurten besteed om zijn burgers nabij de poorten te krijgen, en uit de buurt van de lava. Helène probeerde hetzelfde, maar haar burgers werden steeds vaker het slachtoffer.
Tegen het einde van het spel vergooide Peter Hein zijn kansen om te winnen door een paar burgers te redden die niet direct door lava bedreigd werden. Hij dacht dat van de tegels met het goudstuk er geen meer waren. Tot zijn ontzetting was er toch nog een, wat hem twee burgers kostte. Hierdoor bleef Helènes voorsprong intact, en ze won het spel.
Iedereen vond het wel een leuk spel.

Uitslag: Helène 9, Peter Hein en Willemien 8 (beide 8 in de vulkaan), Vincent 6
Waardering: Helène, Vincent en Willemien 3½, Peter Hein 3

Submarine  

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Niek en Wendy

Dagmar en Niek waren wezen shoppen bij de Oosterburen en onder andere met het spel Submarine thuisgekomen. Submarine is een nieuw spel in serie spellen van Winning Moves waar ook Cartagena en Clans in zijn uitgekomen. Aangezien de meeste spellen uit deze serie leuk om te spelen zijn, waren de verwachtingen positief gestemd.
Dagmar had de spelregels van te voren gelezen en deed een poging ze uit te leggen. Submarine is een spel waarbij de spelers met hun duikbootjes moeten proberen twaalf verschillende schatten te verzamelen op de bodem van de zee. De zee is verdeeld in vakken. Om een artefact veilig en wel boven water te krijgen, moet je niet alleen een duikboot op de juiste diepte krijgen, maar ook een duikkaart (je hebt telkens drie kaarten op handen) in dezelfde kleur als het artefact spelen. Deze kaart gaat dan naar de aflegstapel. Maar hiermee ben je er nog niet. Als er duikboten van de andere spelers in hetzelfde vak of in een hoger vak liggen dan moet je per duikboot één kaart van jouw trekstapel op die van die spelers leggen. Op een gegeven moment is je trekstapel dus leeg en moet je wel wachten tot iemand anders iets opduikt in een gebied waar ook een van jouw boten ligt. 
Dagmar vergat tijdens de uitleg dat je met vijf spelers maar drie duikboten hebt (in plaats van vijf). Als met de goede regels was gespeeld, was het spel vast wat sneller afgelopen geweest. Nu waren er tijdens het spel vaak ophopingen van kaarten bij een select gezelschap. De andere spelers moesten dan even geduld hebben tot ze weer kaarten hadden. Bas wist uiteindelijk het spel te beëindigen doordat hij uit een kolom oceaan het laatste artefact opdook. Dit leverde hem ook de overwinning op omdat hij een joker meer had opgedoken dan Dagmar. Iedereen had het best een leuk spel gevonden, het had (o.a. door het teveel aan duikboten) alleen nogal lang geduurd.

Uitslag: Bas 10 (1 joker), Dagmar 10 (geen jokers), Anneke 9 (2 jokers), Niek 8 (3 jokers), Wendy 8 (1 joker)
Waardering: Dagmar 3½,  Bas, Anneke, Niek en Wendy 3

Torres

Spelers: Agnes, Dirk Jan, Jacqueline en René

Dirk Jan had voor deze avond zelf een paar spellen klaargelegd die hij wel weer eens wilde spelen. De keus viel op Torres, dat hij en René wel kenden, maar Agnes en Jaqueline nog niet. Het idee van actiepunten was wel goed bekend van andere Kramer/Kiesling-spellen als Tikal en Mexica.
Tijdens het spel waren René en Dirk Jan niet te beroerd om Agnes en Jacqueline af en toe van wat advies te dienen. Hierdoor slaagde Jacqueline er in een mooi hoog kasteel op te bouwen waar alleen René nog in kon komen.
Dirk Jan was te veel geconcentreerd in twee kastelen, waardoor hij onvoldoende kon profiteren van de investeringen van anderen. Ook Agnes had hier last van.
Uiteindelijk bleek René toch duidelijk winnaar en waren Jacqueline en Dirk Jan verrassend dicht bij elkaar in de buurt geëindigd.
Jaqueline en Agnes vonden het toch wel een heel gepuzzel en waardeerden Torres dan ook relatief laag.

Uitslag: René 180,  Dirk Jan 149, Jacqueline 148 en Agnes 134
Waardering: Dirk Jan en René 4, Jacqueline en Agnes 3

Boomtown

Spelers: Helène, Peter Hein, Vincent en Willemien

Het andere spel in de tas van Peter Hein was Boomtown. Dit zag Willemien eerst niet zitten, maar ze was de beroerdste niet en wilde het best nog eens spelen. De regels zijn erg eenvoudig, dus was het snel genoeg uitgelegd.
De mijnen kwamen telkens redelijk gespreid in de veilingen. Daardoor kon iedereen zich richten op een bepaalde kleur: groen voor Vincent, geel voor Helène, blauw voor Willemien en rood voor Peter Hein. De paarse mijnen lieten nog op zich wachten, en werden anders wel opgeblazen.
Helène had de eerste beurten veel uitgegeven in de veilingen en kon daardoor een tijdje weinig uitrichten. Interessante kaarten als de saloon gingen dus aan haar neus voorbij. Toen Willemien haar saloon had uitgerust met enkele ?meisjes?, die behoorlijk actief waren in het gele dorp was het tijd voor Helène om in te grijpen. Enkele mijnen van haar leverden zo weinig op, dat ze bij zou moeten betalen in de saloon van Willemien. Toen er weer dynamiet langskwam, ontstond er dus een stevige biedoorlog tussen Helène, die de saloon wilde slopen, en Willemien, die haar melkkoe graag wilde houden. Uiteindelijk moest Willemien diep in de buidel tasten, en besloot ze de saloon van Peter Hein op te blazen. Die had nog geen cent opgeleverd, maar bevond zich wel in Willemiens blauwe dorp.
Aan de andere kant van de tafel bleek Vincent wel van een gokje te houden. Hij kocht twee mijnen die op instorten stonden, maar wel veel opleverden. Omdat hij in een andere mijn ook nog een extra rijke ader had aangeboord, leverde een worp van ?6? hem telkens vijftien goudstukken op. De ?6? werd vervolgens nog vier keer gegooid, wat hem bijna net zoveel punten opleverde als de eindscores van Peter Hein en Willemien. Bovendien wilden zijn mijnen maar niet instorten en telden deze goudmijntjes ook aan het einde nog mee voor punten. De laatste paar rondes hoefde hij zich dus ook niet meer bijzonder in te spannen en haalde zonder veel moeite de winst binnen.
Willemien vond de geluksfactor te groot naar haar zin, en gaf het spel een slechte waardering. Een volgende keer zit er voor haar dus niet meer in. De anderen vonden het nog wel leuk, en waren iets milder gestemd.

Uitslag: Vincent 130, Helène 99, Peter Hein 81, Willemien 63
Waardering: Vincent 3½, Helène en Peter Hein 3, Willemien 1½

Expedition Pyramide

Spelers: Bas, Dagmar, Niek en Wendy

Tot haar spijt vond Jacqueline het een mooie tijd om af te taaien en kon Anneke niet meer aan nog een spelletje meedoen (volgende keer beter?). Wendy had Expedition Pyramide meegenomen. Nieks ogen begonnen te glimmen vanwege het Egyptische thema, Bas? ogen begonnen te glimmen omdat hij verwachte dit puzzelspel wel te kunnen winnen en Dagmar wilde wel mee doen voor de lol, al verwachte ze geen enkele puzzel te gaan oplossen.
Expedition Pyramide is een spel waar ieder voor zich telkens een soort tangram puzzel moet oplossen. Vier raar gevormde stukken karton moeten passend op een getekend vak gelegd worden. Wie dat als eerste volbrengt, mag als eerste schatten van de farao roven.
Tot haar grote verbazing was Dagmar de eerste bij de eerste puzzel. Hiermee was haar eer gered. Niek en Wendy kwamen daarna al snel op gang en losten de ene na de andere puzzel in rap tempo op. Bas en Dagmar lukte het daarentegen soms zelfs helemaal niet om de oplossing binnen de tijd te vinden. 
Bij de eindtelling krijg je vervolgens zoveel punten als je de meeste schatten van dezelfde kleur hebt. Wendy scoorde net een punt hoger dan Niek en werd dus eerste, Bas scoorde net een puntje meer dan Dagmar en werd dus geen laatste. Iedereen had het wel een aardig spel gevonden. Dagmar liet alleen in haar waardering tot uitdrukking komen dat ze door de andere spelers nogal dwars was gezeten.

Uitslag: Wendy 7, Niek 6, Bas 4, Dagmar 3
Waardering: Niek 3½, Wendy en Bas 3, Dagmar 2½

Spelers: Agnes, Bas, Dirk Jan, Helène, Peter Hein en Willemien

Dagmar en Niek hadden een tas spellen uit Duitsland meegenomen voor Dirk Jan. Een van de spellen was Mü & Mehr. Peter Hein had aan het begin van de avond al aan Dirk Jan laten weten hiervoor in te zijn. Toen iedereen min of meer tegelijk klaar was met het vorige spel bleven er nog zes spelers over die nog wel iets wilden spelen. Ondanks het late tijdstip werd toch de gok gewaagd met Mü. Na de uitleg aan Agnes en Helène (die het nog niet eerder gespeeld hadden) begon Willemien als startspeler.
De eerste biedrondes waren nog wat aftastend, omdat niemand het gevoel had het spel genoeg onder de knie te krijgen om direct al agressief te bieden voor de positie van (vice)chef. Zo kon het gebeuren dat Helène met een bod van slechts twee kaarten chef werd, zonder dat er een vice was. Met een overschot aan troeven in handen en Peter Hein als partner haalde ze haar doel ruimschoots en scoorde ze veel punten.
In de rondes daarna was de positie van vice nooit meer vacant, maar het duurde even voor de chef echt een hoog bod uitbracht. Dirk Jan had nog het meeste lef, en kwam regelmatig in de chefpositie terecht. Willemien waarschuwde nog tegen Dirk Jan als partner (ze had slechte herinneringen bewaard aan haar vorige potje), maar dat bleek deze keer niet terecht. Slechts een keer haalde Dirk Jan zijn doel niet, maar dit leverde alleen hem strafpunten op en niet zijn partner Bas.
Na vier ronden hadden Dirk Jan, Helène en Peter Hein ongeveer evenveel punten. Het was al laat, maar niemand bleek bezwaar te hebben tegen nog een laatste beslissende ronde. Weer was Dirk Jan, die inmiddels op kop stond, chef (hoe konden de andere spelers dit laten gebeuren?) en koos hij Bas als maat. Willemien werd vice en koos voor de verandering eens voor een getal als vicetroef. Hiervoor waren alleen maar kleuren als troef gekozen en nu werd het tijd voor iets anders. Helaas bleek daardoor Bas in het bezit van de supertroef te zijn. Goed nieuws voor Dirk Jan, want daardoor wisten hij en Bas het doel moeiteloos te halen.
Dit leverde Dirk Jan een verdiende overwinning op. Bas kreeg door zijn goede laatste ronde nog een behoorlijk aantal punten, de anderen moesten het met hun eigen slagen doen.
Dirk Jan en Peter Hein (toevallig ook de nummers een en twee) vonden het (weer) een erg leuk spel, de anderen waren wat gematigder. Bas vond het wel een slim spel, maar het is te weinig zijn genre om het een hoge waardering te geven. Bij de ?5? van Peter Hein kon hij zich weinig voorstellen.

Uitslag:
Dirk Jan: (5+0) + (27+20) + (16-20) + (28+40) + (21+20) = 157
Peter Hein: (0+20) + (3+0) + (20+10) + (12+40) + (9+0) = 114
Helène: (43+20) + (7+0) +(16+10) + (4+0) + (6+0) = 106
Bas: (12+0) + (5+0) + (8+0) + (12+0) + (15+20) = 72
Willemien: (0+0) + (9+20) + (0+10) + (4+0) + (4+0) = 47
Agnes: (0+0) + (9+0) + (0+10) + (0+0) + (5+0) = 24
Waardering: Peter Hein 5, Dirk Jan 4, Agnes, Helène en Willemien 3, Bas 2½