Spelers: Bas, Helène en Peter Hein
Gespeelde spellen:
Frantic Frankfurt
Geschenkt
Da Vinci Code
Sint Petersburg
Zo druk als het vorige week was, zo rustig was het vanavond. Eerst leek er niet eens een locatie te zijn, tot Helène zich op het nippertje aanmeldde. Bas en Peter Hein hadden de lange tocht naar de Beverwaard succesvol afgelegd, Wendy was halverwege de Rotterdamse jungle verdwaald. Nu weten ze wat Helène iedere keer moet doorstaan.
Omdat we nog niet wisten dat Wendy het niet zou redden, begonnen we eerst met wat korte spelletjes.
Spelers: Bas, Helène en Peter Hein
Op verzoek van Bas had Peter Hein Frantic Frankfurt mee, dat prima op een kleine tafel past en ook nog eens erg kort duurt. Deze keer duurde het iets langer, omdat het even duurde voordat Helène de complexe aflegregels door had: zelfde kleur, oneven op even; andere kleur, hoog op laag.
De rondes zelf gingen vaak bliksemsnel. Peter Hein won de eerste ronde nipt voor Bas, maar toen hij met Helène van plaats was gewisseld ging het een stuk slechter (ja, dat is een wel heel goedkope smoes). Telkens was Bas een of twee kaarten eerder, waardoor Peter Hein zijn stapel maar langzaam kleiner zag worden. De overwinning van Bas lag dan ook voor de hand. Voor Helène was het een oefenpotje, maar gezien haar waardering is het de vraag of er nog een tweede zal komen.
Waardering: Bas 4, Peter Hein 2½, Helène 2
Spelers: Bas, Helène en Peter Hein
Het volgende korte spel was Geschenkt. Bas bleek het al te kennen, Helène nog niet. Na een korte uitleg pakte Peter Hein al snel een hoge kaart (met veel fiches, dat wel). Kort daarna kwamen er een paar aansluitende kaarten, die hij eerst lekker rond liet gaan voor hem zelf te nemen. Bas nam ook een paar kaarten, die wel net iets lager waren. Helène pakte de meeste kaarten, maar het grootste probleem was dat ze veel verschillende setjes vormden, en haar dus ook veel strafpunten opleverden. Tot overmaat van ramp raakten haar fiches op. Dit is desastreus in dit spel. Niet alleen moet je veel kaarten pakken, je voorraad fiches groeit daarna nog slechts mondjesmaat.
Het was dus niet verrassend dat Helène met de meeste strafpunten bleef zitten. Bas bleef Peter Hein net een puntje voor en won ook dit spel.
Uitslag: Bas 43, Peter Hein 44, Helène 95
Waardering: Helène en Peter Hein 3, Bas 2½
Spelers: Bas, Helène en Peter Hein
Bas hoefde niet nog een rondje Geschenkt te spelen. Hij speelde liever Da Vinci Code, een van de korte spellen die Helène tevoorschijn had gehaald. Iedereen kende het, een uitleg was dus niet nodig.
Peter Hein trof het niet de laagste van zijn stenen een ?7? was. Toen hij bij zijn eerste vraag fout raadde, moest hij de net getrokken steen dus open neerleggen. Dat bleek ook nog eens een ?6? te zijn. Hij wist dat hij kansloos was, en inderdaad was hij na twee beurten geëlimineerd. Bas en Helène ontcijferden beurtelings wat stenen bij elkaar, totdat ze beiden nog een paar witte stenen overeind hadden. Het was Bas? beurt, en hij wist dat de twee stenen van Helène een ?9? en een ?-? waren. Ze stonden naast elkaar, dus logisch deduceren welke steen welke was, zat er niet in. Hij had daarom een kans van 50% om te winnen. Hij gokte goed en boekte alweer de derde overwinning van de avond.
Waardering: Bas 3½, Helène en Peter Hein 3
Spelers: Bas, Helène en Peter Hein
Het was inmiddels na negenen, en het leek erop dat Wendy wel niet meer zou komen. Tijd voor een langer spel dus. Helène had de doos van Sint Petersburg klaargelegd. Ondanks dat Bas en Peter Hein toch niet vies van een nieuw spel zijn en dit spel al diverse prijzen heeft gewonnen, had geen van beiden het ooit eerder gespeeld. Voor Helène was de laatste keer alweer een tijdje geleden. De uitleg ging met horten en stoten, maar dankzij de regelkennis van Helène en het gelijktijdig bestuderen van de spelregels door Bas kwam alles goed.
Peter Hein had ergens gelezen dat de oranje kaarten erg belangrijk zijn, en hield daarom snel op met het kopen van groene kaarten . Blauwe kocht hij überhaupt nauwelijks. Bas en Helène daarentegen kochten wel een hoop groene en kregen zo vette inkomsten. Helène besteedde ze aan edelen, Bas vooral aan een enorme hoeveelheid gebouwen. Dit leverde hem een constante stroom aan punten op, tegen het einde van het spel wel meer dan dertig per beurt!
Peter Hein zag snel zijn stommiteit in en kocht er flink wat groene kaarten bij. Gelukkig voor hem leverden zijn edelen en gebouwen (die hij inmiddels wel had en ook had opgewaardeerd) ook nog een losse kopeke op en zat hij niet totaal aan de grond.
Het spel werd er niet echt spannender op. Door zijn indrukwekkende hoeveelheid gebouwen liep Bas iedere ronde verder uit op de anderen. Hij had dan wel nauwelijks edelen, maar zijn voorsprong was al veel groter dan 55 punten, het maximum dat met de edelen te scoren is. Alleen de race om de tweede plaats was nog spannend. Zowel Helène als Peter Hein eindigde met negen edelen. Omdat Peter Hein tijdens het spel net een paar puntjes meer had verdiend werd hij net tweede, maar op een straatlengte achter op Bas, die zo zijn kwartet van de avond volmaakte.
Uitslag: Bas 156, Peter Hein 111, Helène 109
Waardering: allen 3½