Expedition Pyramide

Geplaatst door

2-4 spelers
15-25 minuten
Auteur: Grzegorz Rejchtman
Uitgever: University Games (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Puzzelen is één van de oudste tijdverdrijven ter wereld, waarschijnlijk deden de oude farao’s het ook al om hun hersenen te laten kraken. Veel verder gaat de connectie tussen dit spel en Egypte niet, behalve dan de decoraties met Egyptische tekens die in het hele spel te vinden zijn.

Dit puzzelspel doet een beroep op je ruimtelijk inzicht en je stressbestendigheid. Iedere ronde krijgt iedere speler een kaart voor zich met daarop een aantal lege vlakken. Met de dobbelsteen wordt bepaald welke speelstukken in dat vak gepuzzeld moeten worden. De stukken zijn overgenomen van het spel Tetris, dus wie dat veel gedaan heeft kan een voorsprong hebben bij het oplossen van de puzzels. Als de zandloper wordt omgedraaid mag iedereen gaan puzzelen.

Wie als eerste al zijn stukken op de vlakken heeft gelegd (zonder overlap en zonder dat er lege vlakken overblijven) mag diamanten gaan rapen in de piramide. Er is namelijk nog een gezamenlijk speelbord met daarop zes niveau’s van een piramide. Op al die niveau’s liggen diamanten te wachten. De speler die als eerste zijn puzzel opgelost heeft mag zijn pion tot drie niveau’s verplaatsen en de eerste twee diamanten pakken. De tweede speler mag twee niveau’s verplaatsen, de derde nog maar één en de laatste moet blijven staan. Heb je de puzzel wel binnen de tijd van de zandloper gemaakt dan mag je altijd twee diamanten pakken. Het spel is afgelopen als alle puzzels gemaakt zijn. Je telt het aantal diamanten van de kleur waar je het meest van hebt en dat is je eindscore.

… en de waardering

Puzzelspellen: bij dit genre spellen geldt meer dan anders dat je er van moet houden. Er zijn zelfs mensen die beweren dat puzzelspellen, zoals bijvoorbeeld Rasende Roboter, zich geen spel mogen noemen. Niet geheel toevallig zijn dat vaak de mensen die hier niet zo goed in zijn. Daarom zou ik aanraden alleen dit soort spellen te spelen als je het leuk vindt om onder tijdsdruk een puzzel op te lossen. En dan is het gewoon een leuk spel om te doen. De interactie is inderdaad niet zo groot omdat iedereen zijn eigen puzzel aan het oplossen is. Maar je voelt de druk van de zandloper wel degelijk waardoor er soms hectische taferelen ontstaan tijdens het spelen. Minpuntje is dat de verschillen wel erg klein zijn als iedereen de puzzel oplost. Idee is om het aantal te winnen diamanten wellicht aan te passen, bijvoorbeeld de winnaar en nummer twee krijgen twee, de anderen één diamant. Met meer spelers kan de laatste ook pech hebben door op een rij te staan die al helemaal leeg geroofd is. Speel met volwassenen wel meteen de moeilijke puzzels en om de stress te vergroten de gevorderden variant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *