De Kolonisten van Catan: De Diamanten

Geplaatst door

UITBREIDING
3-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In 2005 bracht 999 games zes kleine scenario’s voor het immens populaire Kolonisten van Catan uit (zie ook de recensie van De Woestijnruiters). Ieder doosje bevat de regels en het spelmateriaal voor een kleine variant op het basisspel. Verder zat in ieder doosje nog een aardigheidje (bijvoorbeeld roze speelstukken, rood/wit/blauw en oranje dobbelstenen, postkaarten).

In het scenario De Diamanten staat, hoe kan het ook anders, het verwerven van “a girls best friend” centraal. Het speelveld bestaat uit twee langgerekte grote eilanden waar de bewoners van Catan hun leven leiden en daar tussen in vier kleine eilandjes waarop vrijgevige inboorlingen wonen. De inboorlingen bezitten een voorraadje diamanten die ze gratis weggeven. Het enige wat je daarvoor moet doen is naar ze toe te varen en aan te leggen. Iedere nieuwe gast krijgt als welkomstcadeau een schitterende diamant Vervolgens geven ze de rest van hun diamanten weg op het moment dat het nummer van hun dorp gegooid wordt.

Iedere twee diamanten zijn één punt waard en dit trekt zeerovers aan. Als je een zeven gooit mag je natuurlijk de traditionele rover verplaatsen op het eiland, maar je mag ook de zeerovers inzetten. De zeerovers mogen in plaats van een grondstofkaart ook een diamant pikken. Doordat dit een snelle weg naar punten is, zullen de zeerovers aan het eind van het spel vaak verplaatst worden om aan extra glimmende stenen te komen.

Het spel is afgelopen zodra een speler in zijn eigen beurt over tenminste 14 punten beschikt of als nog maar drie inboorlingendorpjes over diamanten beschikken. De speler met de meeste punten wint en in geval van gelijke stand geven de diamanten de doorslag.

… en de waardering

In de periode dat mijn liefde voor het spelen van spellen begon op te bloeien heb ik vooral heel veel Catan gespeeld. Tegenwoordig speel ik het eigenlijk bijna nooit meer en dat vind ik best jammer. Catan blijft voor mij een geniaal spel doordat je door de manier waarop je opbrengsten krijgt en mag ruilen continu bij het spel betrokken blijft (ook als je niet zelf aan de beurt bent). Tegelijkertijd heb ik Catan zo vaak gespeeld dat ik wel zo’n beetje weet wat de slimme zetten zijn. Een scenario is dan een leuke manier om een bekend spel een beetje op te frissen.

De diamanten uitbreiding verandert vrij weinig aan het spel maar zet je wel voor de keuze of je je gaat richten op het uitbreiden van je wegen/dorpen/steden of dat je je gaat proberen om zo snel mogelijk naar de inboorlingen gaat varen om daar de diamantjes te gaan incasseren. Beide strategieën hebben zo hun voordelen, maar ook zeker nadelen dus de gulden middenweg lijkt het beste (maar vraag me niet waar hij precies ligt).

Ik heb deze uitbreiding met veel plezier gespeeld. Het is oud-vertrouwd-Catan met iets extra’s. Dit is voor mij een goede combinatie. Ik heb nog vier van deze uitbreidingen ongespeeld in mijn kast liggen, daar moet ik misschien ook maar eens wat tijd voor gaan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *