Voorpret Spiel 2009

Geplaatst door

Komende zondag ga ik naar Spiel. Normaal ga ik op donderdag en vrijdag samen met Niek, maar dit jaar lukt dat niet omdat Niek weg is voor zijn werk. Donderdag gaat dus een ellendige dag worden. Niet alleen ben ik alleen thuis (gelukkig komt Wendy mijn eenzaamheid verzachten met een avondje spellenpret), maar bovendien zal ik me er pijnlijk bewust van zijn bij alles wat ik doe dat de meest geweldige spellenbeurs ter wereld aan de gang is en dat ik er niet bij ben. Vrijdag is hopelijk al minder ellendig omdat ik dan tenminste op internet op zoek kan gaan naar verslagen en tips voor mijn bezoek. En op zaterdag ga ik bij Eugène spelen om zijn nieuwe aankopen uit te proberen, dus die dag kom ik ook wel door.

Zondag wordt dan dus het speltechnisch hoogtepunt van het jaar. Maandag volgt dan de cooling down doordat Peter Hein (die alle pret moet missen) en Eugène langs komen om al mijn nieuwe aankopen te spelen (zo gaat het in ieder geval in mijn fantasie, in de werkelijkheid zullen ze ook wel wat leuks meenemen en bovendien zal ik wel meer kopen dan er in een dag gespeeld kan worden).

Maar voor het zover is, moet ik het doen met het bekijken van de nieuwe spellen op BGG (zie http://www.boardgamegeek.com/geeklist/42635/page/1). Ik begin inmiddels zo mijn favorietjes te hebben en deze wil ik graag aan jullie voorstellen.

Alladins Dragons Card Game
Morgenland vind ik nog steeds het beste blind bieden spel. En bovendien scoort dit spel ook bij Niek hoge ogen. Ik weet vrijwel niets van dit spel af, maar het Morgenland Kaartspel gaat gegarandeerd mee naar huis. (tenzij het uitverkocht is natuurlijk).

Dungeon Lords
De nieuwe van Vlaada Chvátil! Zowel Galaxy Trucker als Space Alert zijn mij prima bevallen. Deze spellen doen me denken aan de vroege spellen van Friedemann: goed uitgewerkte spellen met originele thema’s en opvallende vormgeving. Ik ben niet vies van een beetje dungeon crawlen, dus deze gaat mee terug!

Ghost Stories: white moon
Spiel 2009 wordt misschien wel een beetje de editie van de uitbreiding. Er zijn altijd wel uitbreidingen, maar dit jaar zijn er wel heel veel uitbreidingen waar ik interesse in heb. Gelukkig komen een aantal zeker in het Nederlands uit dus die kan ik nog even laten liggen (de uitbreidingen van agricola, krakow en dominion bijvoorbeeld). Ghost Stories vond ik erg leuk en bovendien ook nog erg mooi uitgevoerd. De uitbreiding is net zo mooi en dat is voldoende om mee naar huis te mogen.

Macao
Tsja, de nieuwe Alea. Alea slaat de plank nog steeds vaker raak dan mis en dus trekt dit merk altijd mijn aandacht. Stefan Feld heeft ook al een paar spellen afgeleverd die ik met plezier gespeeld heb. En als je dan uitgever + auteur optelt dan begint het geld toch in mijn zakken te branden.

Pandemic: on the brink
Ik heb vorig jaar de Duitse versie van Pandemie gekocht en wil dus ook graag de uitbreiding in dezelfde taal. Mijn enige twijfelpuntje is dat Niek niet zo dol is op coöperatieve spellen en dit spel dus wellicht te weinig uit de kast gaat komen.

Power Grid uitbreiding: Brazilië/Spanje&Portugal
Ik moet eerlijk bekennen dat ik alle uitbreidingen heb, maar er nog nooit op heb gespeeld. Ik vind Funkenschlag erg leuk, maar het spel duurt (zeker als je met wat meer spelers bent) best lang en daardoor komen er eigenlijk andere spellen op tafel als ik tijd heb voor een lang spel (vooral die spellen die nog gerecenseerd moeten worden). Ik twijfel dus of ik deze uitbreiding echt wel ga kopen. Aan de andere kant zit deze in een doos die zo groot is dat de andere losse borden er ook in passen en dat staat me dan wel weer heel erg aan……..

Power Grid: Factory Manager
Een nieuw stevig bordspel van Friedemann in de sfeer van Funkenschlag. Tsja, dat is een no brainer, die gaat mee. Het thema klinkt zo saai dat als iemand er een spel mee maakt het wel een heel goed spel moet zijn, anders begin je er niet aan.

Stronghold
Ik ben er zelf een beetje verbaasd over. Wat doet dit spel op mijn radar. Het klinkt veel te wargamerig, het lijkt me veel te lang duren, het is een phalanx (te vaak spellen die niet goed uitontwikkeld waren uitgebracht) en de doos is lelijk (echte mannen doos). Maar het thema spreekt me aan (belegering van een kasteel) en ik vind het een interessant idee dat de verdedigende spelers actiemogelijkheden bepaald worden door de acties die de aanvaller kiest. Wie weet………..

World without End
De Kathedraal heb ik nooit aangeschaft (PH heeft het al en ik heb andere werkverschaffingsspelen), maar dit spel trekt nog wel aan me. Als het ergens voor een koopje licht, gaat het mee naar huis. Het tweepersoonsspel duel der baumeister vond ik niets, maar schijnbaar heb ik mijn lesje nog niet geleerd net deze serie want dit spel knaagt ook aan me. Misschien ben ik verstandig en wacht ik eerst de reacties af, maar voor hetzelfde geld is dit zo’n spel dat je bij de laatste winkelstand voor het vertrek toch nog maar even meeneemt.

En dan zijn er nog te veel spellen om op te noemen waarvan er nu nog te weinig informatie beschikbaar is, maar die wel enige aantrekkingskracht op me uitoefenen, zoals Carcassonne kaartspel (wat moet je je daar bij voorstellen), the Boargamegeekgame (klinkt wel erg verdacht veel als merchandise) en sommige kleine spelletjes. En tenslotte zijn er vast ook koopjes die ik niet aan me voorbij kan laten gaan. Kortom: te weinig tijd, te weinig geld, te weinig informatie en te veel spellen om uit te kiezen. Wat ga ik daar veel plezier aan beleven!

5 reacties

 1. Aan de foto's op BGG te zien, is Fabrikmanager taalonafhankelijk, dus er is geen enkele reden om op de Nederlandse versie te wachten…

  Toch hoef je 'm niet te kopen, Dagmar; hij komt zaterdag in ieder geval op tafel 🙂

  Ik ga ook voor het Boardgamegeek-spel, en voor de Funkenschlag-uitbreidingen. Verder Dominion: Seaside, Loyang, en wat ik verder nog tegen kom.

 2. Power Grid Fabriksmanager hoef je niet te kopen op Essen aangezien die door 999 games wordt uitgebracht in 2010. Tenzij je hem eerder wil hebben uiteraard! 🙂

 3. Voor Dungeon Lords houd ik me natuurlijk aanbevolen!

  Stronghold is geloof ik vrij complex en erg Amerikaans, maar je weet nooit. Overigens vind ik de doos van Dungeon Lords een stuk lelijker dan die van Stronghold.

  Het Morgenland-kaartspel schijnt een (bijna) exacte kopie van het bordspel te zien, een beetje zoals met het Eufraat en Tigris kaartspel. Maar voor een paar euro kun je wel een gokje wagen.

 4. Stronghold is niet van Phalanx, Dagmar, maar van Portal Publishing. Phalanx Duitsland is echter, blijkbaar, bereid gevonden om als distributeur op te treden, zodat het spel ook op hun plek te proberen is. Dat is goed nieuws, want het betekent meer probeerplek—de Polen van Portal hadden vorig jaar maar twee of drie tafeltjes, en Stronghold heeft tot nu toe erg veel interesse weten te wekken.

  Maar Phalanx heeft *niets* met de ontwikkeling van het spel van doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *