De Kolonisten van Catan: De Woestijnruiters

Geplaatst door

UITBREIDING
3-4 spelers
90-120 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In 2000 kwam Kosmos met het Kolonistenboek op de markt: een stapel spelmateriaal in combinatie met een boek waarin tientallen varianten staan die met dit materiaal gespeeld kunnen worden. Ik vind dit een geweldige manier om de fans van de Kolonisten op een voordelige manier een schat aan mogelijkheden te geven. In Nederland is het boek helaas nooit uitgebracht.

Op het Spellenspektakel 2005 presenteerde 999 Games zes nieuwe scenario’s voor de kolonisten. In vrolijke rode doosjes zit telkens spelmateriaal en spelregels voor één scenario, met telkens een kleine extra om het bekende spel een keer op een iets andere manier te spelen.

In De Woestijnruiters zitten drie nieuwigheidjes. Als eerste ligt er op het starteiland (er liggen drie eilanden op het bord) een grote woestijn. Iedere keer als iemand een dorp of stad bouwt worden er een paar woestijnruiters in de woestijn geplaatst. Zodra alle woestijnruiters op het bord staan, gaan ze op oorlogspad. Iedere keer als er een getal wordt gegooid van een tegel die naast een tegel ligt waar woestijnruiters op staan, loopt een van de woestijnruiters naar deze tegel om hier de boel te gaan verstieren (geen opbrengsten meer van deze tegel en dorpen, steden en wegen die omsingeld zijn door woestijnruiters tellen niet meer mee voor de punten). Gelukkig kun je woestijnruiters verjagen met een ridder (en wie als eerste twee woestijnruiters verjaagt krijgt als bedankje nog een extra bonuspunt).

De tweede nieuwigheid zijn de oerwouden (die toch wel verdacht veel op wietplantages lijken). Als je hier een grondstof voor krijgt, krijg je een fiche waarmee je één grondstof minder hoeft te betalen voor een ontwikkelingskaart. De laatste nieuwigheid zijn de vulkanen, deze kunnen zorgen voor extra opbrengsten voor de omliggende graanvelden en voor extra verwoestingen aan de dorpen, steden en wegen die direct aan de vulkaan liggen (en dus bouwt niemand daar meer).

… en de waardering

In eerste instantie was ik wat negatief over deze scenario’s. In vergelijking met het boek voelt het als geldklopperij, omdat je bij het boek veel meer waar voor je geld krijgt. Maar na het spelen van De Woestijnruiters ben ik om. Ik vond het een leuk scenario en heb het met veel plezier gespeeld. Het scenario is ook heel verzorgd uitgevoerd en ik vind het een leuk idee dat in ieder doosje een extraatje zit. In elk van de zes doosjes zit ook nog een bon waarvoor (als je ze allemaal koopt) je een gratis scenario kan krijgen. Kortom een prima uitbreiding voor een van de populairste spellen van de afgelopen jaren voor de perfecte cadeau-prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *