Kolonisten van Catan Kaartspel CD-Rom

Geplaatst door

1 spelers
45-60 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: Denda Media (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Na de vele uitbreidingen die er van de Kolonisten van Catan zijn uitgekomen kon een computerversie niet uitblijven. Dit jaar is aan de eerste CD-rom een vervolg gegeven door ook het Kolonisten kaartspel op CD-rom uit te brengen.

Bijna iedereen met een computer zal aan de systeemeisen kunnen voldoen. Een Pentium 233 is al voldoende om dit spel te laten draaien. De uitgever Denda heeft duidelijk geleerd van de vorige Kolonisten CD-rom. Kon je daar na installatie nog spelen zonder de CD-rom, nu heb je de CD-rom nodig om het spel draaiende te houden. Dit zal de verkoopcijfers ongetwijfeld helpen. Vele computertegenstanders zijn hetzelfde als in het basisspel. Alleen deze keer houden ze gelukkig hun waffel. Geen irritante zinnetjes die tot vervelens toe herhaald worden.

Het spel kan je tegen de computer spelen en via internet tegen een echte tegenstander. Jammer is dat de uitbreidingssets alleen via internet gebruikt kunnen worden. Tegen de computer kan je alleen de kaarten uit de basisset gebruiken. Helaas is mijn internetverbinding niet zo goed dat ik het spel via deze weg heb kunnen spelen. Mijn oordeel is gebaseerd op het basisspel tegen de computer. Het spel is identiek aan het echte spel. Je hebt kaarten voor je liggen en ook in de stapels is het ouderwets bladeren. Er zit geen boekje met uitleg bij, dit gaat allemaal via de computer, wat niet altijd even prettig leest. Leuk is dat de verschillende computertegenstanders allemaal een andere strategie volgen. Tegen de ene speler is het makkelijker winnen dan tegen de andere. Op het hoogste niveau win je niet zo maar. Als je in een stapel kijkt is het wijs alle kaarten in de juiste volgorde op te schrijven en weg te kruisen als de computer die stapel uit kiest. Je tegenstander pakt namelijk ook steeds van de juiste stapel en houdt het allemaal haarscherp in de gaten. Met deze strategie moet het mogelijk zijn om van alle computertegenstanders te winnen.

… en de waardering

Het Kolonisten kaartspel is een erg leuk spel. Als je niemand kan vinden om het mee te spelen kan je vanaf nu je heil bij de computer zoeken. Toch haalt dat opschrijven iets van de charme van het spel af. Je weet al wat je gaat pakken en daarmee is het wel iets minder spannend. Maar als je ook op het moeilijkste niveau wilt winnen zul je wel moeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *