Kolonisten van Catan kaartspel: Kunstenaars & Weldoeners

Geplaatst door

UITBREIDING
2 spelers
60-90 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

Het jaar nadat het bordspel van de Kolonisten van Catan was uitgekomen, werd de spellenwereld voorgesteld aan het gelijknamige kaartspel voor twee spelers. Ook deze editie van de Kolonisten vloog als zoete broodjes over de toonbanken. Al snel werd in Duitsland een toernooi-set geïntroduceerd. Het grote nadeel hiervan was dat je om hiermee te spelen twee van deze sets en twee basisspellen nodig had. Veel kopers hadden dit niet door en kwamen thuis tot de teleurstellende ontdekking dat ze een onspeelbare uitbreiding hadden gekocht.

Dit werd door de Duitse uitgever (Kosmos) opgelost door de toernooi-set uit het assortiment te halen en te vervangen door kleine uitbreidingen die wel meteen in combinatie met één basisspel speelbaar waren. De zevende en laatste uitbreiding is Kunstenaars & Weldoeners. In Nederland is deze helaas nooit los te koop geweest, maar alleen in combinatie met een basisspel als jubileumset in een blik waarin ook de andere uitbreidingen bewaard kunnen worden.

Aan het basisspel voegt deze uitbreiding twee extra trekstapels toe met nieuwe kaarten. In deze stapels zitten relatief veel actiekaarten, maar ook uitbreidingen voor dorpen, steden en zelfs voor de weg! Verder worden twee belangrijke kaarten open voor de beide spelers neergelegd zodat je ze niet in de stapels hoeft te gaan zoeken. Het spel blijft verder ongewijzigd: in je beurt gooi je met de dobbelstenen om grondstoffen te genereren, vervolgens voer je acties uit of gebruik je je grondstoffen om je rijkje uit te bouwen.

In deze uitbreiding staat het welzijn (of ontbreken daarvan) van de bewoners van Catan centraal. Het idee is dat als Catan floreert er een soort bovenlaag in de bevolking ontstaat die in staat is om zich met goede doelen bezig te houden (de weldoeners)
. Ze laten bijvoorbeeld beelden oprichting (bijvoorbeeld voor de geliefde vorst), financieren reizende theaters en dorpsschooltjes. Dit vertaalt zich in een gestegen tevredenheid van de bevolking en dat wordt vervolgens uitgedrukt in sterren. Deze sterren kunnen vervolgens ingezet worden voor leuke extraatjes (bijvoorbeeld extra grondstoffen of korting op dorpen, straten of zelfs steden).

… en de waardering

De kern van het Kolonisten kaartspel blijft ongewijzigd. De uitbreiding zorgt vooral voor vers bloed doordat er nieuwe kaarten bij komen en door de introductie van de welzijns-sterren. Deze sterren kunnen ingezet worden om sneller bepaalde aankopen te kunnen doen of om bepaalde leuke acties uit te voeren. Ze zijn dus eigenlijk een soort alternatief voor reguliere grondstoffen. Ik heb de uitbreiding met veel plezier gespeeld, hij wijkt voldoende af om het spel een nieuwe “feel” te geven, maar blijft dicht genoeg bij het oorspronkelijke spel om het snel op te pakken. In het spel zijn de opbouwende kaarten in de meerderheid en dit kan ik ook erg waarderen. Ik vind het namelijk leuker om zelf iets op te bouwen dan dat ik het moet hebben van het agressie tegen mijn tegenstander. Liefhebbers van het kaartspel van de kolonisten kan ik deze uitbreiding dan ook gerust aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *