Cat Lady

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Josh Wood
Uitgever: AEG (2017

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Ik heb een magneet op mijn magneetbord waarop staat “Als je op het beste plekje in huis wil zitten, dan moet je eerst de kat verplaatsen”. En veel kattenliefhebbers nemen daarom genoegen met het op één na beste plekje (tenzij daar een andere kat ligt, dan wordt het het op twee na beste plekje). Katten hebben ons mensen heel goed gedomesticeerd om aan al hun wensen tegemoet te komen. Zo halen we hun favoriete eten in huis en kopen we hun favoriete speeltjes. Reken daarbij niet op al te veel dankbaarheid. De meeste katten scheppen er een duivels genoegen in om geschenken volstrekt te negeren. Maar dat motiveert echte kattenmensen alleen maar om verder te zoeken in de hoop op een beetje erkenning van hun harige hartendief. In Cat Lady mogen alle spelers ervaren hoe het is om een kattenliefhebber te zijn. In dit kaartspel verzamel je namelijk katten en probeer je ze zo veel mogelijk te behagen door ze hun favoriete voer en hun favoriete speeltjes te geven.

In het midden van de tafel worden negen kaarten in een drie bij drie raster opengelegd. Op de kaarten staan de katten, voedsel, speeltjes, etc..  Bij één van de rijen of kolommen komt een katten-speelstuk te staan. De speler die aan de beurt is moet vervolgens één rij of kolom met kaarten oppakken (maar niet die waar de kat staat). Vervolgens vul je het raster weer aan met nieuwe kaarten van de trekstapel en verplaats je de kat naar de rij of kolom die zojuist was opgepakt.

Op deze manier verzamel je tijdens het spel kaarten. De katten die je trekt leg je meteen open voor je neer op tafel. De voedselkaarten ruil je om voor blokjes en die gebruik je om je katten te voeden. Elke kat heeft daarbij zo zijn eigen voorkeuren (de een wil bijvoorbeeld tonijn en melk, de ander eet alleen kip).

De overige kaarten houd je in je hand. De kaarten met kattenspeeltjes, kattenkruid en verkleedpakjes bewaar je tot het eind van het spel. Deze leveren dan punten op.

Als je twee kaarten met daarop een “lost cat” poster hebt, dan mag je die inruilen voor één van de drie zwerfkatten die je kan adopteren uit het asiel. Deze asielkatten leveren altijd op een bijzondere manier punten op (denk aan punten voor alle witte katten die je hebt of voor wie de meeste katten heeft).

Aan het eind van het spel scoor je punten voor iedere kat die volledig gevoed is en krijg je daarnaast punten voor de speeltjes, verkleedpakjes en het kattenkruid. Niet gevoede katten en verspild voedsel leveren minpunten op. Wie de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Cat Lady is een erg leuk spellen-snackje, ook voor mensen die niets met katten hebben. Beurten gaan super snel en daardoor vliegt het spel voorbij. Ondanks de snelheid is er in iedere beurt toch genoeg te kiezen om het spel interessant te houden. Je kan namelijk altijd kiezen uit 5 verschillende combinaties van drie kaarten, waarbij iedere set meestal een combi is van iets wat je graag wil (bijvoorbeeld melk om een kat mee te voeden en een speeltje dat je nog niet had) en wat je niet wil (een kat die drie kip wil eten terwijl je nog geen kip hebt liggen). En alsof dat nog niet lastig genoeg is, kan je daarnaast ook nog rekening houden met wat andere spelers nodig hebben (als je buurman al drie kip heeft liggen dan wil je de kip-kat misschien toch zelf wel hebben omdat je hem niet gunt aan de buurman). Dit vlotte, toegankelijke kaartspelletje is deze Cat-Lady daarom erg goed bevallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *