Top-100 2021: de restjes

Geplaatst door

Het zit er weer op, de lijst is bekend. Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat het een bijzondere lijst is geworden, met enkele van de meest opvallende ontwikkelingen in jaren. Wie zich fixeert op het scorebord, ziet dat het nu voor het eerst is in veertien jaar dat een ander spel dan Puerto Rico de eerste plaats prolongeert. Chapeau dus voor Wingspan en de auteur, Elizabeth Hargrave.

De andere twee dingen die ik het meest opmerkelijk vond waren het gebrek aan echt nieuwe spellen (ik telde er slechts drie) en de afstraffing die de oudgedienden in de lijst hebben gekregen. Beide hebben ongetwijfeld te maken met het feit dat we nu al meer dan een jaar zoveel mogelijk thuis dienen te blijven. Nieuwe spellen proberen op spellenbeurzen was er niet bij en het nieuws dat we kochten was lastiger op tafel te krijgen. Als de mensen in je bubbel er een andere smaak op nahouden dan jij, liggen die nieuwe spellen misschien al maanden ongespeeld in de kast.

Je zou dus zeggen dat we teruggrepen op de vertrouwde oude favorieten, maar op enkele uitzonderingen na was het tegendeel het geval. Het lijkt erop, en sommige mensen zeiden dat ook expliciet in hun bijdrage, dat corona ervoor zorgde dat we met z’n allen meer reflecteerden op wat er nu echt op tafel kwam. Simpelweg op een klassieker stemmen omdat die het nu eenmaal verdient, ook al is het in jaren niet op tafel gekomen, was er dit jaar veel minder bij. Het gevolg was dat veel spellen die er al vanaf het begin in staan ineens naar de onderste regionen van de lijst zijn gezakt. Een zo’n klassieker, Vorsten van Florence, verdween zelfs helemaal uit de lijst. Van alle spellen die niet zijn teruggekeerd stond deze er met afstand het langst in. Dit zijn ze alle veertien, met de positie van vorig jaar en tussen haakjes het aantal keren dat ze in totaal in de lijst stonden.

49. Vorsten van Florence (13)
60. Kingdomino (4)
72. Lorenzo il Magnifico (2)
73. Skye (5)
77. Berenpark (3)
82. Lord of the Rings: The Card Game (1)
85. Imperial 2030 (8)
86. King of Tokyo (9)
88. Port Royal (1)
90. Hanabi (8)
91. The 7th Continent (3)
93. De Friesche Velden (3)
94. Mysterium (5)
100. Keer op keer (2)

Voor wie alle spellen graag nog eens in een compleet overzicht bekijkt heeft Niels opnieuw een fraaie hitparade gemaakt, waarvoor veel dank.

Jullie ook allemaal bedankt voor het lezen en vooral de stemmers voor het indienen van de lijstjes. Tot de 15e editie van volgend jaar!

8 reacties

 1. Bedankt voor de mooie lijst leuke weetjes en prettig om te lezen hoe de liefhebbers in Nederland hun favorieten aanprijzen.

  Groetjes Henk R

 2. Beste Peter Hein,

  Hartelijk dank weer voor deze top 100.
  Voorlopig zullen we nog veel met z’n tweeën spelen en af en toe met vier. Ik heb diverse spellen voorbij zien komen die ik zeker eens nader moet onderzoeken. Dat is het voordeel van een lijst die door zoveel mensen op deze manier is samen gesteld.

  Bert

 3. Bedankt Peter Hein voor 10 dagen leesplezier! Ik heb er van genoten en tevens weer ideeën opgedaan voor aanschaf van wat toffe spellen. Lords of waterdeep moet er nu echt eens van komen.
  Vr. Groet Henk

 4. Dank voor al het mooie werk PH. Voor volgende keer beloof ik nog iets meer op de golden oldies te letten die we ten onrechte vergeten zijn dit jaar. Mijn eigen todo lijst voor komende tijd gebaseerd op de top 100: de binnenkomer van de top 10 Everdell zou ik zeker willen proberen. Verder toch maar een keertje een Stefan Feldagje inlassen voor Burgen en Brugge(n). Voor mijn eigen verzameling zat ik te denken aan de klassiekers Istanbul, Eldorado en toch ook maar Wingspan dan. Kan er nu niet meer omheen. Tenzij BGA het gaat aanbieden binnenkort…
  Anton

 5. Oef, dat ziet er toch wel uit als een kleine slachting. Zitten geen toppers van mij bij, maar Berenpark, Skye en Kingdomino krijgen toch veel speeltijd hier. Volgend jaar mogen onze kinderen onze top 20 samenstellen. Misschien keren de kansen dan.
  Friesche Velden eruit vind ik echt sunt, maar eerlijk gezegd speel ik het bijna nooit.

 6. Peter, ook nu weer veel dank voor het samenstellen van deze Spellengek Top 100.
  Het was weer een genot om door de dagelijkse lijsten te scrollen en weer even aan eigen herinneringen bij een spel terug te denken. Wat is het toch heerlijk om te zien dat er zoveel mensen zijn die mijn enige echte hobby ook zo leuk vinden 🙂

  Voor iedereen hoop ik dat het dit jaar weer flink mogelijk zal worden om met anderen rond dezelfde tafel een spel te spelen. BoardGameArena is zeker een goed alternatief, maar haalt het niet bij het echte spellen samen met bordspelvrienden.

  Groeten,
  Jan / IkSpeelMetRood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *