Top-100 2021: 1-10

Geplaatst door

Hier zijn ze dan: de tien favoriete bord- en kaartspellen in Nederland en Vlaanderen van het afgelopen jaar. Sommige dingen zijn helemaal niet veranderd, sommige zijn stevig opgeschud. Drie van dit stel stonden niet eerder in de top-10. Een daarvan was vorig jaar de op één na hoogste nieuwe binnenkomer en dit jaar de snelste stijger.

10. Dominion (Donald X. Vaccarino, 2008)
Positie vorig jaar: 8
Verschil: -2
De oerdeckbuilder haalt nog net de top-10, zoals het dat ieder jaar gedaan heeft sinds het in de lijst staat. Stapelbouwers komen en gaan, Dominion blijft altijd bovenaan.
Na honderden potjes nog steeds interessant. Een aantal uitbreidingen zijn dan wel noodzakelijk, maar dan zijn er weer zoveel nieuwe dingen mogelijk. Hele mooie mix tussen strategie en tactiek.” (Anneke)
Simpele regels, maar door de vele verschillende opties toch zoveel diepgang. Koop ik die interessante kaart of toch het verstandige zilver?” (Arjen)

9. Ticket to Ride Europe (Alan Moon, 2005)
Positie vorig jaar: 23
Verschil: +14
Met een reuzensprong bereikt de Europese versie van het succesvolle treinenspel de top-10. Het basisspel is nooit zo hoog gekomen en moet het dit jaar wel erg afleggen tegen het Europese broertje. Zou ik de punten van alle varianten bij elkaar nemen, dan zou de familie op de tweede plaats in de lijst geëindigd zijn.
Klassieker die nog steeds fris aanvoelt, ik kan niet wachten om de 15jarige jubileum uitgave in handen te krijgen.” (Dagmare)
Ultieme gateway game, als iemand die interesse toont in de hobby me vraagt wat ze moeten kopen, dan is dit het standaard antwoord.” (Marc)

8. Everdell (James Wilson, 2018)
Positie vorig jaar: 42
Verschil: +34
Daar hebben we de snelste stijger van de lijst te pakken. Het lijkt erop dat het een gouden greep was van White Goblin Games om dit spel een Nederlandse vertaling te geven. Een tweede editie komt er dit jaar aan, de vele uitbreidingen zullen vast volgen. Misschien moet ik het maar eens proberen.
De schitterende uitgave van het spel in combinatie met de verschillende spelmechanismen maken het een heerlijk spel om te spelen.” (Martine)
Everdell werd een nieuwe traditie: vrijdagavond-weekend-is-begonnen-spel met een goede vriendin. Fanatisme en veel gezelligheid! Mooi vormgegeven, iedere keer toch weer net even anders en dankzij de uitbreidingen genoeg variatie.” (Lieke)

7. Orléans (Reiner Stockhausen, 2014)
Positie vorig jaar: 6
Verschil: -1
Dominion blijft de beste deckbuilder, Orléans is dat bij de zakjes. Toegegeven, het genre is wat kleiner, toch blijft het Dominion voor in de lijst.
Al een paar jaar mijn topfavoriet: heerlijk spel, verschillende elementen die in elkaar grijpen, perfecte balans. Hier mag je mij  ‘s nachts voor wakker maken!” (Ashra)
Goeie engine builder, verschrikkelijke box cover. Alles zit super strak in elkaar en je hebt altijd interessante keuzes om te maken.” (Sem)

6. 7 Wonders Duel (Antoine Bauza en Bruno Cathala, 2015)
Positie vorig jaar: 15
Verschil: +9
Vorig jaar nam het al afstand, nu heeft het jongere broertje de voorganger echt gelost. Tweepersoonsspellen doen het het afgelopen jaar goed, dat het populairste tweepersoonsspel nu eindelijk in de top-10 doordringt mag dan geen verrassing zijn.
Ondertussen al met twee uitbreiding, maar de basisversie blijft na meer dan 50 spelletjes plezant.” (Amaury)
Mooie transformatie van een spel voor 3 tot 7 spelers naar een spel voor twee. Thematisch gevoel bleef behouden. Bij ons geeft dit telkens een spannend duel.” (Bart)

5. Burgen von Burgund (Stefan Feld, 2011)
Positie vorig jaar: 5
Verschil: 0
Of je het nu Burgen von Burgund of Castles of Burgundy noemt (de meeste stemmers kiezen voor het laatste), dit is zonder twijfel het populairste spel van Stefan Feld. Na een slechte eerste indruk is dit ook tot mijn favoriete spellen gaan horen, ik ben dan ook erg blij dat ik dit nu op BGA kan spelen.
Mijn favoriet omdat het zoveel voldoening geeft om het spel te spelen. De dobbelstenen maken het spannend, en het is elke beurt weer puzzelen hoe je die het beste kunt gebruiken.” (Nicole)
Het thema is kurkdroog en eigenlijk onbestaand, maar de mechanismen zijn heel sterk en je kan punten scoren bij de vleet.” (Jacob)

4. Puerto Rico (Andreas Seyfarth, 2002)
Positie vorig jaar: 2
Verschil: -2
Lo, how the mighty have fallen! Wie even hoopte dat Puerto Rico na twee jaar weer op de vertrouwde eerste stek zou terugkeren moet een zekere teleurstelling verwerken. Dat geldt misschien voor mij ook wel. De top-3 zijn stuk voor stuk prima spellen, maar geen daarvan komt wat mij betreft in de buurt van dit meesterwerk.
Dit spel heb ik pas enkele jaar geleden leren kennen door deze lijst. Zo waren er ook heel hoge verwachtingen en tot mijn verbazing loste dit spel alle verwachtingen in.” (Raf)
Nieuw is absoluut niet altijd beter en veel spellen kunnen nog wat leren van het soepele wat dit spel eeuwig zal houden en wat bij nieuwe spellen nog weleens mist.” (Lars)

3. Azul (Michael Kiesling, 2017)
Positie vorig jaar: 3
Verschil: 0
Alweer een spel in de top-10 dat op zijn plaats blijft. De twee opvolgers snoepen vooralsnog geen substantiële punten af. Iedereen lijkt het er toch wel over eens dat de eerste de beste is.
Het creëren van de mooiste tegelmuren lijkt een suf thema, maar Azul bewijst het tegenovergestelde!” (Brian)
Inmiddels vergezeld door meerdere opvolgers, maar voor mij blijft de basis uitmuntend. Less is more!” (Frank)

2. Terraforming Mars (Jacob Fryxelius, 2016)
Positie vorig jaar: 4
Verschil: +2
Terraforming Mars wisselt stuivertje met Puerto Rico, rondom het stabiele Azul. Ik ben de tel van het aantal uitbreidingen al een tijdje kwijt, maar wat mij betreft is het spel variabel genoeg om het zonder uitbreiding te kunnen stellen. Misschien denk ik er na honderd potjes anders over, maar dat moment zal niet zo snel komen. Helaas.
Al een aantal jaar is dit nu mijn absolute nummer 1. Ik heb er eigenlijk altijd zin in. Soms om gedachteloos te spelen als ik moe ben en soms juist om er vol voor te gaan.” (Suzanne)
Wat een lekker spel is dit. Door het kaartgedreven karakter en het thema voelt dit als een soort epische variant op Race for the Galaxy; echt een avontuur.” (Jeroen)

1. WINGSPAN (Elizabeth Hargrave, 2019)
Positie vorig jaar: 1
Verschil: 0
Vorig jaar vroeg ik me nog af hoe bestendig de populariteit van dit spel zou zijn, nu zie ik hoe ernstig ik het heb onderschat. Niet eerder was de voorsprong van de nummer 1 op de rest zo overweldigend als dit jaar. Van de in totaal 258 stemmers hadden meer dan honderd mensen dit op hun lijstje staan. Dat is geen enkel ander spel ooit gelukt.
Dit spel gaat niet meer weg van onze eerste plek. Verreweg ons meest gespeelde spel van de afgelopen twee jaar. Ik ken geen spel dat zo blijft verrassen. Ik ken ook geen spel dat zo’n mooie weergave is van de prachtige wereld waarin we leven.” (Jasper)
200x gespeeld en nog niet klaar mee, dat zegt veel.” (Niek)
Dit jaar speelde ik voor het eerst Wingspan. In drie maanden tijd werd er hier in huis 55 keer Wingspan gespeeld. Ik kon dan ook niet anders dan dit spel op nummer 1 zetten.” (Joël)
Een moderne klassieker waar je telkens weer een nieuw potje van wilt spelen.” (Jarno)

En, komt de prolongatie van Wingspan als een verrassing? Bij het verwerken van de stemmen was mij na een paar dagen al duidelijk dat dit op 1 zou komen. De strijd om de tweede plaats was nog lang spannend, maar al vanaf het begin torende Wingspan almachtig boven het gepeupel uit. Mijn eigen lijstje heeft het niet gehaald (als ik een persoonlijke top-100 zou moeten samenstellen maakt het mogelijk een kansje), dat gold wel voor Burgen/Castles, Puerto Rico en Terraforming Mars. Everdell is het enige spel dat ik van deze tien dat ik niet ken, maar dat is na corona vast snel goed te maken. Maar het meest kijk ik natuurlijk uit naar de top-100 van volgend jaar!

9 reacties

 1. Heel veel dank Peter Hein dat je ook dit weer de moeite hebt genomen om de Lage Landen van een spellen Top 100 te voorzien!

 2. Dank voor het samenstellen van de lijst!
  Heb er weer van genoten om zelf een lijst samen te stellen en te lezen hoe de top 100 dit jaar was.

  Mijn grootste verbazing was dat “Gloomheaven, jaws of lion” niet in de lijst stond.
  Misschien volgend jaar?

  Daarnaast blijft het een mooie lijst!
  ‘Brass Birmingham’ en ‘Terraforming Mars’ hoop ik toch maar eens snel te spelen.
  Van de 1e weet ik dat deze te spelen is op ‘tabletopia.com’ en die 2e hebben vrienden van me.

  Zie al uit naar volgend jaar!

 3. Mag ik jullie weer van harte bedanken voor alle moeite die jullie al vele jaren doen. Met plezier heb ik weer naar de top 100 uitgekeken. Mede door deze lijst zullen er binnenkort weer nieuwe spellen verschijn bij ons op tafel. Maar Brass Birmingham blijft mijn nummer 1.
  Groeten uit Brabant, Arie

 4. Als je bij iemand op bezoek komt die minstens één van deze spellen in de kast heeft staan, dan weet je dat het goed zit. Al frons ik bij Terraforming Mars wel een wenkbrauw.

  1. Even opmerken dat in de nederlandstalige spelregels op p.8 een gigantische vertaalfout staat die het spel totaal ONspeelbaar maakt.
   “When everyone has passed, the action phase ends.” (cf. engelstalige spelregels) werd vertaald als “Wanneer iedereen aan de beurt is geweest, eindigt de actiefase.”:
   dit moet zijn “Wanneer iedereen gepast heeft, eindigt de actiefase.”
   Dus: je komt per actiefase zoveel aan de beurt als je zelf kiest, niet slechts eenmaal.
   Wie het spel volgens de nederlandstalige spelregels speelt, zal veel megacredits verzamelen die niet kunnen uitgegeven worden, en zal gegarandeerd weinig plezier aan het spel beleven.
   Het is eerlijk gezegd een schande dat zo’n vertaalfout niet werd opgemerkt, vele nederlandstalige eigenaars weten misschien niet dat de fout bestaat, en dan gaat bij hen het spel -onterecht- zelden of nooit op tafel komen.

 5. Heel mooie lijst. Ik ben geen fan van uitbreidingen, maar de volgende kan ik echt van harte aanbevelen:
  – Terraforming Mars: bijna iedereen is nogal wild van “Prelude” (is zeker OK), maar wat het spel écht niet kan missen, zijn de dual-layer spelersborden die een kubusjes-puinhoop-bij-het-geringste-stootje kunnen vermijden
  – 7 Wonders Duel: “Pantheon” zit er bij ons altijd bij, want anders dan in het basisspel worden militaire of wetenschappelijke overwinning nu een volwaardige strategie
  – Orléans: elk onderdeel van “Handel en Intrige” is voor mij een verbetering van het basisspel (met het nieuwe Goede Daden-bord welteverstaan, niet met het Intrige-bord)

  Dank aan Peter-Hein voor al het werk!

 6. Prachtige lijst! Prachtig gedaan, Peter Hein! En heel misschien, als ik jouw eigen favorieten er even naast zet, en totaal niet aanmatigend bedoeld, want hey, smaken verschillen, zou je Wingspan nog een kansje kunnen geven om wat verder in je eigen top 100 te stijgen.

  1. Ik vind Wingspan een prima spel hoor. Maar voor mij is het echt een 4-pionnenspel: erg leuk om te spelen, maar geen persoonlijke favoriet. In het genre van de tableaubuilders vind ik TFM veel, heel veel leuker.

 7. Het was weer smullen dit jaar Peter Hein, bedankt! Van de bovenste 10 heb ik er meerdere in bezit, maar stond alleen Azul in mijn eigen top. Laten we hopen dat het aantal stemmers volgend jaar weer zo stijgt. Hoe meer liefhebbers aan het spelen hoe gezelliger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *