Dominion

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Donald Vaccarino
Uitgever: 999 games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 7 Gemiddelde: 4.7]

Het spel …

De laatste jaren valt zo’n beetje ieder jaargang van Spiel wel een nieuw spel ten prooi aan een hype. Dit jaar is dat het geval met Dominion. Het spel was al een tijd geleden aangekondigd en verscheen nu in grote oplages in verschillende edities, waaronder een Nederlandstalige.

Dominion is een kaartspel, waarbij de spelers een eigen ‘deck’ bouwen, zoals bij verzamelkaartspellen als Magic. Dit deck gebruik je echter niet om andere spelers uit te dagen, maar om zoveel mogelijk punten te verdienen. Het materiaal bestaat uit 500 kaarten. Dat klinkt erg veel, maar uiteindelijk zijn er maar een stuk of 30 verschillende. Er zijn drie soorten kaarten: actiekaarten, geldkaarten en puntenkaarten.

Van de actiekaarten zijn er 25 verschillende. Ieder spel worden er daarvan slechts tien gebruikt. Je kunt een vaste set uit de regels nemen, willekeurig tien nemen of er zelf tien uitkiezen. Van iedere actiekaart is een bepaald aantal exemplaren beschikbaar. Geldkaarten heb je nodig om kaarten bij te kunnen kopen, puntenkaarten zijn alleen punten waard, zonder verdere functie.

Iedereen begint het spel met een deck van tien kaarten, bestaande uit zeven geldkaarten met waarde 1 en drie puntenkaarten met waarde 1. Iedereen schudt zijn deck en trekt vijf kaarten en het spel kan beginnen.

Tijdens een speelbeurt kun je door het uitspelen van geldkaarten een andere kaart kopen. Je kunt waardevollere geldkaarten kopen om later duurdere kaarten te kunnen kopen, of actiekaarten die je korting geven, je kaarten laten trekken of speciale eigenschappen hebben. Puntenkaarten wil je nog niet te vroeg kopen, want dan vervuil je je deck met kaarten zonder functie. Aan het einde van je beurt leg je al je gespeelde en gekochte kaarten en de kaarten in je hand op je aflegstapel en trek je vijf nieuwe kaarten voor je volgende beurt.

Het spel eindigt als van drie stapels de kaarten op zijn, of alle puntenkaarten met de hoogste waarde van 6 op zijn. De spelers tellen alle punten in hun deck (inclusief aflegstapel) en de speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

De regels van Dominion zijn eenvoudig, zonder gekke uitzonderingen of kaarten met ingewikkelde effecten. Verder heeft iedereen dezelfde uitgangspositie en heeft iedereen dezelfde kans om de verschillende kaarten te kopen en in zijn deck te stoppen. En bovendien is het kort: met ervaren spelers ben je niet meer dan tien minuten per speler kwijt.

Kortom, Dominion is een spel waarbij de liefhebber van het betere kaartspel ruimschoots aan zijn trekken komt. Liefhebbers van Magic en Race for the Galaxy zullen hier veel van hun gading vinden.

Maar in tegenstelling tot die spellen gaat het in Dominion niet zozeer om het vinden van de beste kaartcombinaties, maar om het zo efficiënt mogelijk inrichten van je deck. Het uiteindelijke doel is om zo snel mogelijk over te kunnen gaan van het bouwen van je deck op het kopen van de duurdere puntenkaarten.

De verslavende werking van Dominion zit dus vooral in het sleutelen aan je deck. Hier is het draften en deckbouwen uit de ‘metagame’ van Magic zelf het spel geworden. Niet voor niets was de auteur ooit een professioneel ontwikkelaar voor dat bekende kaartspel. En die verslavende werking blijft, ook wanneer je na honderden potjes zo’n beetje alle goede kaartcombinaties al meent te hebben gezien. Je wilt na ieder potje direct nog een keer, om het nu (nog) beter te doen.

Aanvankelijk vond ik Dominion leuk, maar minder veelzijdig dan bijvoorbeeld Magic of Race. Daar kom ik van terug. Minder veelzijdig vind ik het misschien nog steeds, maar Dominion heeft ontegenzeggelijk die X-factor die het tot een verslavend spel van de bovenste klasse maakt. Kom maar op met die uitbreidingen!

Mijn eerste kennismaking met Dominion was niet positief. Gelukkig wist Peter Hein me over te halen om het spel nog een herkansing te geven en in no time was ik veranderd in een echte Dominion-junk. Na ieder potje wilde ik zo snel mogelijk nog een keer en nog een keer en nog een keer.

Wat Dominion zo ontzettend verslavend maakt is de combinatie van een korte speelduur en veel variatie. Zeker met zijn tweeën speel je zo vijf potjes achter elkaar. Je speelt met 10 kaarten uit een set van 25 kaarten en op die manier kan je genoeg verschillende combinaties maken om het spel lang interessant te houden. Het Dominion basisspel staat op zich zelf dan ook al garant voor flink veel speelplezier. Dat neemt echter niet weg dat ook ik hoop dat 999 games snel zal beslissen om ook in Nederland tot het uitbrengen van de uitbreidingen over te gaan.

4 reacties

  1. Als je een actie kaart speelt (dorp +1 kaart + 2 actie) trek je een kaart en dan speel je de eerste actie van je 2 acties uit. Ik kies voor de markt (+1 kaart + 1 actie + 1 aanschaf) Pak dus weer een kaart en dan? Moet ik de actie van deze koopman kaart uitvoeren en dan de 2e actie van het dorp? Of moet ik eerst de markt kaart uitspelen en dus ook bij deze kaart al de aanschaf fase doorlopen?
    Dat vin ik raar. Zou denken dat ik de acties doe in de actie fase en dan in aanschaf fase in zij geheel afhandel en dus eventueel meerdere aanschaffen mag doen afhankelijk van de kaarten die ik heb.

    1. Je voert eerst alle acties uit die je wilt (en kunt). Dus als je eerst het Dorp en daarna de Markt speelt, heb je nog steeds 2 acties over. Je begint met 1 basisactie, krijgt er 3 bij van Dorp en Markt en gebruikt er 2 voor het spelen van die kaarten: 1+3-2=2. Pas als je geen actiekaarten meer kunt of wilt uitspelen begint je aanschaffase. In principe mag je 1 kaart kopen, tenzij je kaarten zoals de Markt speelt. Dan mag je meer kaarten kopen, op voorwaarde dat je genoeg geld hebt.

  2. Vraagje: discussie gehad tijdens het spelen, en het nalezen van de handleiding niet erg wijzer geworden.
    Je speelt je kaarten: 1 actiekaart: trek 2 kaarten. Bij die getrokken kaarten zit het ‘festival’. Tellen de 2 munten mee bij de aanschaffase of niet?

    1. Nee, want je hebt een actie nodig om die kaart te spelen (en dan krijg je de + 2 munten en de andere goodies).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *