Cheops

Geplaatst door

2-5 spelers
45 minuten
Auteur: Klaus Paal
Uitgever: Hans im Glück (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In tegenstelling tot wat de titel van Cheops doet vermoeden, gaat het spel niet over Cheops (die is zelfs al een tijdje dood en ligt in zijn piramide), maar over de familie Alie. De familie Alie heeft geholpen bij de bouw van de grote piramide van Cheops, maar is inmiddels aan lager wal geraakt. Daarom besluiten ze te proberen zo veel mogelijk schatten uit de piramide te roven en deze te verkopen. Kortom, een heerlijk politiek correct spel.

De spelers mogen omstebeurt een van de vier familieleden de piramide in sturen om een schat te halen. De schatten zijn kleine plastic scarabeekevers. Je moet de familiefiches altijd zo neerleggen dat ze grenzen aan andere familieleden. Je mag vervolgens het scarabeekevertje wat op dit vakje lag oppakken. Je mag vervolgens kiezen wat je met deze schat doet. Je kan hem onmiddellijk verkopen tegen de huidige marktwaarde, of je kan hem bewaren voor het eind van het spel. Op prijstafels wordt namelijk de prijs aan het eind van het spel bepaald. Iedere keer dat een kever van een bepaalde kleur wordt verkocht verandert de prijs (soms wordt de prijs hoger, soms lager).

In de piramide liggen ook nog zes fiches waarmee degene die deze pakt een actie kan uitvoeren. Deze actie is meestal gunstig voor degene die het fiche pakt maar niet altijd. Tenslotte kan tegen betaling vier keer de buurman van de familie Alie te hulp worden geroepen. Hierdoor mag je in een beurt twee schatten oprapen. De buurman kan ook gebruikt worden om in een situatie waarin geen van de vier familieleden meer neergelegd kan worden opgelost worden. Het spel eindigt zodra de piramide leeg is, niemand meer een fiche kan aanleggen of een bepaald aantal prijstafels helemaal vol zijn. Wie dan het meeste geld verdiend heeft, heeft gewonnen.

… en de waardering

Het speelbord van Cheops is een lust voor het oog door alle kleine scarabeekevertjes die er op liggen. Dat is weer eens iets anders dan de simpele kartonnen fiches die je meestal in dit type spellen tegenkomt. Maar een mooi spel is helaas niet automatisch een leuk spel. Dit telt ook voor Cheops. Cheops speelt op zich best lekker vlot weg, maar is wel weer de zoveelste variant op het verzamelen van combinaties van het één of ander. Bovendien vind ik dat de actiefiches een te grote invloed op het eindresultaat van het spel hebben. Ben je net lekker op dreef, komt er zo’n rottig fiche te voorschijn waardoor een bepaalde kleur scarabeekevers in eens veel minder waard is. Kortom, Cheops is best leuk voor een keertje, maar heeft een te grote geluksfactor om echt te kunnen boeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *