Spel aan de Maas: 24 mei 2005

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Lucky Loop
Industria
Veel Soeps
Typo

Op deze dinsdagavonden worden vaak nieuwe spellen gespeeld. Vanavond stond volledig in het teken van nieuwe spellen, want alle gespeelde spellen werden nooit eerder hier gespeeld, en voor de meeste spelers was het de eerste keer. Leveranciers waren weer Wendy en Peter Hein.

Lucky Loop

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Wendy en Niek

De naam van het spel dekt behoorlijk de lading. Het is de bedoeling om een speciale kuur te vliegen en mooie loopings te maken. Dit doe je door met dobbelstenen minstens zo hoog te gooien als de waarde van de kaarten die bij iedere kuur liggen. Iedere kuur bestaat uit een kleurencombinatie. Op deze kaarten staan punten. Iedere worp moet je één van de kaarten gevlogen hebben, bijvoorbeeld een looping. Dat lukt perfect als je precies het aantal gooit wat op de kaart staat, gooi je minder dan is je kuur mislukt, gooi je meer dan krijg je niet de maximale punten, maar mag je wel proberen je kuur af te maken. Er zijn vier verschillende kuren die je moet vliegen. Daarna moet je als laatste een speciale kuur doen, door jezelf samen te stellen. 
Dirk Jan ging goed van start en had als eerste al de vier verplichte kuren gedaan. Zijn speciale kuur van drie kaarten kon hij echter maar niet af maken, dus ging hij er op achteruit in puntenaantal. Wendy gooide in het begin slecht en haalde weinig kuren. Ze kwam wel op stoom, maar te laat om voor de winst mee te kunnen dingen. Dagmar was als tweede klaar met de vier verplichte nummers en legde een speciale kuur neer van vier lage kaarten. Dit mislukte haar de eerste keer. Niek mocht het deze ronde ook nog proberen maar het was bijna onmogelijk. Hij verloor dus nog twee punten. De waarderingen waren niet erg hoog. Het duurde te lang en de geluksfactor te hoog.

Uitslag: Dagmar 55, Dirk Jan 42, Wendy 40, Niek 39
Waardering: allen 2

Industria

Spelers: Bas, Peter Hein en Willemien

Peter Hein leurde met Industria, en even leek het er op dat iedereen het wilde spelen. Omdat het maar met vier kan, was dat helaas geen optie. Het alternatief dat hij bood was Lucky Loop. Daar bleken meer liefhebbers voor dan verwacht, en uiteindelijk waren er maar drie spelers voor Industria. Bas had er positieve verhalen over gelezen, Willemien was een onbeschreven blad en was sowieso wel in voor een nieuw spel.
Industria is een veilingspel, waarbij de spelers punten proberen te scoren door fabrieken te bouwen en technologieën te ontwikkelen. Bas bleef zichzelf het hele spel trouw en sprong erg zuinig met zijn Taler om. De consequentie was wel dat zijn aanwezigheid op het bord aanvankelijk bescheiden bleef. Het bord werd gedomineerd door het rood en groen van Willemien en Peter Hein, die een stuk kwistiger waren met hun geld. Willemien scoorde veel punten met technologieën, terwijl Peter Hein een voorkeur had voor productiegebouwen, om later geld te besparen. De bank en de beurs gingen allebei naar Bas, maar dat was nog geen reden voor hem om steviger te bieden.
Halverwege het spel kwam hij wat meer op stoom, en begon de anderen in te halen op het scorespoor. Willemien maakte zich zorgen dat ze een te snelle start had gemaakt en juist stoom begon te verliezen (we zitten inmiddels in de Industriële Revolutie). Ze had daarentegen veel verbindingen op het bord, zodat ze aan het einde nog wel de nodige punten zou scoren. Peter Hein verdiende wel veel geld met zijn productiegebouwen, maar gaf het net zo hard weer uit aan meer fabrieken. Hij besloot om toch maar wat meer in directe punten te investeren en verdiepte zich meer in technologie.
In de laatste ronde besloot Bas, die nu meer dan twintig (!) Taler had, dat het tijd was om geld uit te geven. Hij kocht alles wat los en vast zat, en verdiende daarmee nog een hele sloot punten. Peter Hein wist hier en daar nog een belangrijke technologie of fabriek te voltooien en deed het ook niet slecht. Uiteindelijk was het toch Willemien die won, vooral dankzij haar verbindingen en bonusfiches. 
Willemien vond het spelverloop wat monotoon, omdat ieder tijdperk toch op dezelfde manier verloopt. Bas en Peter Hein sloten zich daarbij aan. Desondanks had iedereen het spel met plezier gespeeld, wat zich uitte in de waarderingen.

Uitslag: Willemien 61, Peter Hein 56, Bas 54
Waardering: Willemien 4, Bas en Peter Hein 3½

Veel Soeps

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Wendy en Niek

Het was weer tijd om een nieuw spel te proberen. Wendy had Veel Soeps meegenomen. Iedereen krijgt een aantal menukaarten waarop staat welke soort soep je gaat maken. Iedereen krijgt iedere ronde een aantal ingrediëntenkaarten. Sommige ingrediënten maken je soep alleen maar rijker. Rode peper zal in de meeste soepen de smaak doen bederven. Behalve voor rode pepersoep natuurlijk, die weer slecht tegen bouillonblokjes kan. Bij dit slagenspel krijg je punten voor kaarten die in je soep thuis horen en strafpunten voor zaken die je soep bederven. Een slag haal je binnen zodra het totaal 10 of meer punten is. 
Na de eerste ronde bleek dat iedereen dezelfde menukaarten had moeten krijgen en zelf iedere ronde mag beslissen welke ze mag spelen. Dit was snel opgelost door iedereen alle menukaarten ? die van de vorige ronde te geven. Dirk Jan had pech in dezelfde ronde als Niek zijn ?geen soep vandaag? te spelen. Dan mag je namelijk geen slag halen. Niek kon hem steeds ontwijken, maar voor Dirk Jan, die daar achter zat was dat dan moeilijker. Dagmar had weer geluk naast de twee passers te zitten en kon zo veel slagen binnen halen.

Uitslag: Dagmar 22, Wendy 18, Niek 17, Dirk Jan 12
Waardering: allen 3

Typo

Spelers: Bas, Peter Hein en Willemien

Wendy had een aantal nieuwe kaartspelletjes meegenomen, waaronder De Bezeten Fles en Typo. Willemien was wel benieuwd naar De Bezeten Fles, maar daar was het Peter Hein te laat voor. Typo is wel snel en simpel, en was dus een goed alternatief. Peter Hein had het al eerder gespeeld, maar Bas en Willemien kenden het nog niet.
Zijn kennisvoorsprong kon hij niet uitbuiten, want hij moest een paar keer een grote rij pakken. De anders zo beschaafde Willemien kon het niet laten om toch weer wat minder nette woorden te vormen. Om de een of andere reden gebeurt dit altijd bij woordspelletjes. Zou het iets te maken hebben met het feit dat veel mensen uit een vreemde taal het snelst de schuttingtermen oppikken? Voer voor psychologen. Een ander wederkerend probleem is van de dubieuze woorden, die niet echt een woord lijken. Deze keer was het ?haha? van Peter Hein, dat door Bas en Willemien goedgekeurd werd ondanks protesten aan de zijlijn van Scrabblecrack Niek (die nu weer een nieuw woord heeft opgedaan voor zijn volgende potje). Het lachen verging Peter Hein toen de uitslag bekend werd.
Geen de betrokken spelers is een echte liefhebber van woordspellen, en dat blijkt uit de waarderingen. Bèta?s kunnen het beter bij cijfers houden en Take 5! gaan spelen.

Uitslag: Bas en Willemien 8, Peter Hein 15
Waardering: Peter Hein 2½, Bas en Willemien 2