Chinatown

Geplaatst door

3-5 spelers
60 minuten
Auteur: Karsten Hartwig
Uitgever: alea (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4.7]

Het spel …

Chinatown is het tweede spel in de alea-reeks van Ravensburger, en waarschijnlijk het minst bekende. Na bijna tien jaar wachten is dit spel eindelijk in Nederland verschenen. Het spel heeft een major make over gehad, maar is verder identiek aan de Alea-versie.

Op het eerste gezicht lijkt Chinatown een mix van Big City en Händler von Genua: je plaatst winkels op percelen in een grote Amerikaanse stad (New York in dit geval), en onderhandelingen tussen de spelers staan centraal. Maar waar het verdelen van percelen en het onderhandelen in bovengenoemde spellen nog redelijk gestructureerd is, is Chinatown een chaotisch geheel. Dit is overigens nadrukkelijk de bedoeling van het spel, waar een poging wordt gedaan de levendige handel in Chinese wijken en steden na te bootsen.

Het spel wordt gespeeld in zes rondes, die ieder uit zes fasen bestaan. In de eerste fase krijgen alle spelers een paar perceelkaarten, waarvan ze er een paar mogen houden. Percelen die ze niet hoeven gaan terug in de stapel, op de andere wordt een fiche in de eigen kleur gelegd. Daarna krijgen alle spelers een aantal fiches met daarop allerlei soorten winkels afgebeeld. Deze winkels zijn er in de waardes 3 tot 6, en van iedere waarde zijn er meerdere soorten. De bedoeling van het spel is om aangrenzende percelen te bezitten met daarop gelijksoortige fiches, en zo veel geld te verdienen. Een winkel is ‘af’ als een speler net zoveel aangrenzende identieke winkelfiches op het bord heeft als het getal op het fiche aangeeft. Voltooide winkels met waarde 6 leveren het meeste geld op, maar zijn ook het moeilijkst af te maken: je hebt zes aangrenzende percelen nodig, en ook nog eens zes dezelfde fiches.

Omdat je niet alles krijgt wat je nodig hebt, is er de handelsfase, de kern van het spel. Hier mag letterlijk alles tegen alles geruild worden: percelen, winkelfiches, gebouwde winkels, geld, beloftes, en dat allemaal kriskras door elkaar. Driehoeksdeals zijn geen uitzondering, en veel deals zijn (al dan niet bewust) zo onoverzichtelijk dat niet voor alle partijen duidelijk is wie er het beste uitkomt.

Na het handelen worden winkels op het bord geplaatst en geld uitgekeerd voor alle gebouwde winkels. Hierbij leveren voltooide uiteraard meer op dan incomplete. Vroeg je winkels plaatsen levert voordeel op, omdat je direct al inkomsten krijgt. Een nadeel van het vroeg plaatsen is dat je je vastlegt op bepaalde winkels, waarvan je niet zeker weet of ze afkomen. Anderen kunnen je zo eenvoudiger dwars zitten.

Wie na zes rondes het meeste geld heeft, wint het spel.

… en de waardering

De relatief geringe bekendheid van Chinatown is in mijn ogen geheel onterecht, want het spel is een waardig onderdeel van de aleareeks. Hopelijk komt hier nu met de Nederlandse versie verandering in. Vooral met vijf spelers, wanneer je minder percelen en winkels krijgt en dus veel meer afhankelijk bent van succesvol handel drijven dan met minder, komt het spel echt tot leven. Daarvoor moeten alle spelers zich overigens wel in de handel inleven, en geen last van over-analyse hebben, wat de dood in de pot betekent. Bij handel drijven hoort een beetje gokken, en een gewiekste handelaar kan de gematigde geluksfactor in het spel makkelijk de baas zijn. Kortom, een leuk spel voor wie van handelsspellen houdt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *