Spel aan de Maas: 18 maart 2003

Geplaatst door

Spelers: Frank, Hieke, Pascal, Peter Hein, Poek, Shuk-ha en Wendy

Gespeelde spellen:

San Marco
Lord of the Rings Risk

Hieke sleepte al een enkele weken een paar spellen mee, waaronder San Marco. Tot dusverre kwam het nog niet van spelen, maar vanavond was het dan zover. Wendy had Lord of the Rings Risk meegenomen, dat aan de andere kant van de tafel werd gespeeld.

San Marco

Spelers: Frank, Hieke, Poek en Shuk-ha

Hieke had besloten dat er vanavond eindelijk maar eens San Marco gespeeld moest worden. Frank, Poek en Shuk-ha wilden wel een reisje Venetië meespelen. Alle vier de spelers kenden het spel nog niet, dus nam Hieke met het boekje in de hand de spelregels even vlot door. Hieke nam al snel een voorsprong, en Frank vond het blijkbaar leuk alle zwarte blokjes van Shuk-ha van het bord af te spelen. Na de eerste ronde begreep iedereen wat het uiteindelijke doel moest zijn. In de volgende twee rondes werden zodoende de strategieën uitgestippeld. Die leverden Frank en Shuk-ha uiteindelijk zoveel punten op dat de voorsprong van Hieke net werd teniet gedaan.

Uitslag: Frank 53, Shuk-ha 52, Hieke 50, Poek 40
Waardering: allen 3

Lord of the Rings Risk

Spelers: Pascal, Peter Hein en Wendy

Ook Wendy had al een paar keer eerder een spel meegenomen dat toe tot nu toe niet gespeeld werd: Lord of the Rings Risk. Peter Hein had al eens eerder een desastreus verlopen potje gespeeld, en wilde een herkansing. Pascal kende het niet, en was wel benieuwd. LotR Risk volgt in grote lijnen het idee van de illustere voorganger, met enkele belangrijke verschillen: actiekaarten die extra legers opleveren en een vast einde. Bovendien is het de bedoeling punten te scoren in plaats van continenten te veroveren of tegenstanders te elimineren. Maar omdat die zaken wel veel punten opleveren, is het geen slecht idee ze na te streven. Pascal en Peter Hein streden met de goede legers, en begonnen in het noorden en westen van Midden-Aarde. Wendy had als enige de duistere legers, en begon voornamelijk in het zuidoosten.
Alle spelers begonnen met het veroveren van de Landen waar ze een sterke uitgangspositie hadden. Peter Hein veroverde in zijn eerste beurt Rohan, Wendy een beurt later Rhovanion en Pascal pakte er met Eriador en Rhûn maar liefst twee. Gezworen vijanden Wendy en Peter Hein besloten toen dat het tijd werd voor een verdrag tussen Rohan en Rhovanion, en trokken hun legers noordwaarts om Pascal in te tomen. De strafcampagne lukte aardig, en Pascal leek gedecimeerd. Maar hij had zich slim teruggetrokken in Rivendel, en stak vanuit daar de bergen over naar de Lissevelden, geholpen door een actiekaart.
De spaarzame troepen van Wendy en Peter Hein in het zuiden waren niet tegen deze verrassingsaanval opgewassen, en nu waren ook zij hun Landen kwijt. Wendy?s legers stonden vooral in het noorden, en daar slaagde zij erin Demsterwold en Rhûn in te lijven. Peter Hein had zijn gebiedskaarten achter gehouden, en zorgde met de tien extra legers ervoor dat hij Rohan terugveroverde. Pascal bleef wel in het bezit van Eriador en een groot gedeelte van Arnor. Inmiddels naderde het einde van het spel, en het geluk van Peter Hein begon bizarre vormen aan te nemen. Door enkele actiekaarten verkreeg hij massa?s extra legers en punten, en hij mocht als enige nog een keer legers inzetten met gebiedskaarten. Pascal en Wendy waren nu eensgezind bezig zoveel mogelijk gebieden van hem in te pikken, in de hoop dat het spel zou eindigen, en de punten nog een beetje eerlijk verdeeld werden. Maar door een actiekaart wist Peter Hein het spel een beurt te rekken, zodat hij nog een keer aan de beurt kwam. De weinige legers van Wendy en Pascal waren geen partij voor hem, en uiteindelijk veroverde hij de drie grootste Landen.
Alle spelers waren het erover eens dat de actiekaarten wel een enorme dosis geluk toevoegen aan het klassieke Risk-ontwerp.

Uitslag: Peter Hein 64, Pascal 17, Wendy 14
Waardering: Peter Hein en Wendy 3, Pascal 2½