Spel aan de Maas: 11 maart 2003

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Monique, Niek, Peter Hein en Shuk-ha

Gespeelde spellen:

Chinatown
Perudo
Take5!

Na een paar drukke spellensessies was het vanavond weer eens erg rustig. Dirk Jan kwam pas later, en de vijf andere spelers begonnen samen met een potje Chinatown.

Chinatown

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Monique, Niek, Peter Hein en Shuk-ha

Peter Hein had een stapel spellen meegenomen van zolder, en stelde voor uit deze berg Chinatown te gaan spelen, dat erg geschikt is voor vijf spelers. Iedereen krijgt dan minder percelen en winkels toebedeeld, waardoor de handel fors toeneemt. Niemand kan zijn eigen plan trekken, wat met drie spelers nog wel het geval is. In de eerste ronde had Dagmar geluk dat haar drie percelen aangrenzend waren, en begon direct met de aanleg van een Chinese versie van Radio Correct. Ze moest het niet alleen van haar geluk hebben, want in alle beurten wist ze door vlijmscherp onderhandelen de nodige fiches en percelen te bemachtigen. Peter Hein haalde ook wat aardige deals binnen, terwijl Niek in de ontwikkeling van zijn vuurwerkwinkel werd gehinderd door naburige bouwplannen. Monique trok veel verschillende fiches, en stelde het bouwen van winkels nog een paar beurten uit om zich niet vast te leggen in hopeloze ondernemingen. Shuk-ha?s percelen waren over het hele bord verspreid, en pas tegen het einde slaagde ze erin grotere blokken te bemachtigen. Daarbij moest ze het in de strijd om een kostbaar perceel van Niek afleggen tegen Dagmar, die aan het einde maar liefst vier voltooide winkels had. Ze had bijna elke ronde de meeste inkomsten gekregen, dus was niemand verrast dat ze met afstand won. Iedereen had zich met dit chaotische onderhandelingsspel van alea wel vermaakt.

Uitslag: Dagmar 119, Peter Hein 102, Niek 88, Shuk-ha 86, Monique 74
Waardering: Dagmar en Peter Hein 4, Monique 3½, Niek en Shuk-ha 3

Perudo

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Monique, Niek, Peter Hein en Shuk-ha

Dirk Jan was halverwege Chinatown binnengekomen, en moest even wachten voordat hij een spel mee kon doen. Er was geen tijd meer voor een groter spel; uit de beschikbare korte spellen voor zes spelers viel de keuze op Perudo, dat niemand behalve Peter Hein ooit gespeeld had. Hij buitte zijn ervaring uit door lang al zijn dobbelstenen te houden. Dirk Jan slaagde daar nog langer in, maar toen hij er eenmaal eentje kwijt was ging het erg snel. Dagmar had al na een paar rondes nog maar één dobbelsteen over, waardoor de jokers niet meer meetelden. Ze hield het nog even uit, maar moest toch lossen. Tot opluchting van de rest, want de jokers telden nu weer mee. Hierna waren het Monique en Shuk-ha die op één dobbelsteen kwamen, en was Monique het volgende slachtoffer. Peter Hein hield als enige vast aan zijn dobbelstenen, en uiteindelijk had hij er nog drie, net zoveel als Dirk Jan, Niek en Shuk-ha samen. Met nog één dobbelsteen per speler hielden ze het niet lang uit tegen Peter Hein, die nu ontzettend in het voordeel was. Het hielp ook niet dat hij één ronde drie drieën gooide, wat Niek de kop kostte. Dirk Jan moest uiteindelijk als laatste opgeven. Op Dagmar na vond iedereen het een leuk spel.

Uitslag: Peter Hein, Dirk Jan, Niek, Shuk-ha, Monique, Dagmar
Waardering: Dirk Jan 4, Monique en Shuk-ha 3½, Niek en Peter Hein 3, Dagmar 2

Take5!

Spelers: Dirk Jan, Monique, Niek, Peter Hein en Shuk-ha

Na Perudo vond Dagmar het wel welletjes, en ging bijkletsen met Helen, die net was thuisgekomen. De rest was wel in voor nog een spelletje Take5!, dat iedereen behalve Monique wel kende. Ze moest er de eerste twee rondes nog een beetje inkomen, en scoorde in totaal 44 punten. Daarna deed ze het beter, en waren het Peter Hein en Shuk-ha die monsterscores behaalden. Niek ging na drie rondes ruim op kop, terwijl Peter Hein nog maar een paar puntjes nodig had voor de kritieke grens van 66. Net als in de derde ronde moest hij in de vierde ronde een paar keer een op het oog veilige rij pakken, omdat iedereen had besloten in die rij aan te leggen. Zijn leed werd enigszins verzacht doordat niemand in de laatste ronde minder dan tien strafpunten scoorde. Desalniettemin was hij ernstig laatste.

Uitslag: Niek 28, Shuk-ha 55, Dirk Jan 58, Monique 64, Peter Hein 75
Waardering: Niek en Peter Hein 4, Dirk Jan, Monique en Shuk-ha 3½