Cleopatra en het Genootschap van de Architecten

Geplaatst door

3-5 spelers
90 minuten
Auteur: Cyrille Daujean en Julien Delval
Uitgever: Days of Wonder (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In Cleopatra en het Genootschap van de Architecten zijn de spelers architecten die samen bouwen aan het paleis van Cleopatra (nummer 7 wel te verstaan). Iedereen probeert zijn stempel op het paleis te zetten, in de hoop dat Cleopatra zijn ideeën het meest zal waarderen waardoor je dus roem en rijkdom zal vergaren. De bouwwereld ten tijde van de Egyptenaren was echter al net zo corrupt als die van heden ten dage. Als je je plannen ten uitvoer wilt brengen, zul je hier en daar wat mensen moeten omkopen…

Cleopatra is dus een bouwspel, waarin je voor je bouwsels moet betalen met bepaalde combinaties van handkaarten. Er zijn “gewone”grondstofkaarten, maar ook speciale actiekaarten waar je leuke extra’s mee kan doen. Iedere keer als je een stuk van het paleis hebt afgebouwd, wordt er een leuke donatie gedaan op je bankrekening.

Aan de bijzondere actiekaarten hangt echter een prijskaartje, je krijgt wat corruptiepunten bijgeschreven in je schaduwboekhouding (die er in het spel uit ziet als een spaarpot in de vorm van een pyramide). De bouwboer die aan het eind het grootste saldo op zijn corruptiebankrekening heeft staan, wordt als afschrikwekkend voorbeeld voor de andere architecten gevoerd aan de favoriete krokodil van Cleopatra en wint dus sowieso niet.

Het systeem waarop je je handkaarten aanvult is origineel. In een beurt mag je altijd óf bouwen óf kaarten pakken. Als je er voor kiest om kaarten te pakken pak je één van de drie klaarliggende rijtjes op en leg je vervolgens op elk rijtje een verse kaart van de trekstapel. De trekstapel bestaat voor de helft uit open en voor de andere helft uit gesloten kaarten die goed geschud zijn. Hierdoor kun je altijd van een paar kaarten zien wat er ligt en zijn andere kaarten een gokje. Hierdoor wordt lang niet altijd het rijtje met de meeste kaarten gekozen.

… en de waardering

Cleopatra is een schitterend uitgevoerd familiespel. Het spel draait om het verzamelen van kaarten om hier vervolgens paleisstukken van te kopen. Door de grote variatie in kaarten en zaken die je kunt bouwen, wekt het spel de indruk complexer te zijn dan het is. Je verwacht dat je moet proberen op het juiste moment het juiste paleisdeel te bouwen, maar doordat het aantal handkaarten beperkt is, bouw je in de praktijk meestal gewoon wat je kunt betalen. Er is een keurige spelsamenvatting meegeleverd waardoor het uitleggen en onthouden van de regels ook reuze mee valt. Het corruptie-element is een leuke toevoeging. Het loont niet om helemaal niet corrupt te zijn, je moet alleen altijd in de gaten houden dat tenminste één speler corrupter is dan jij bent. Doordat de schaduwboekhouding geheim is, blijft het tot het eind van het spel spannend wie krokodillenvoer wordt en daardoor niet meer kan winnen.

Ik denk dat families veel plezier aan dit spel zullen beleven. Het ziet er erg mooi uit, je hoeft niet heel diep na te denken wat je wilt (je handkaarten laten vaak maar weinig keuzevrijheid toe), maar er zitten een paar trucjes in waardoor je met slim spelen toch een voorsprong hebt (nee, die verklap ik niet, zelf ontdekken is veel bevredigender) en het spel duurt niet te lang. Voor de hardcore-spellenspeler is het spel echter minder geschikt omdat je te afhankelijk bent van de kaarten die je trekt. Voor een kort kaartspelletje is dit geen bezwaar, maar voor een spel van meer dan een uur wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *