Danger 13

Geplaatst door

2-5 spelers
15 minuten
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: Ravensburger (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Als je regelmatig een avond spelletjes speelt kom je vaak in de situatie terecht dat je nog wel zin hebt in een spelletje, maar dat de beschikbare tijd (of resterende denkcapaciteit) niet toereikend is om een ‘echt’ spel te spelen. Daar hebben we de zogenaamde ‘vullers’ voor: korte en simpele kaartspelletjes, die snel uitgelegd en gespeeld zijn.

Omdat ze zo simpel zijn wil je een vuller niet te vaak in korte tijd spelen en is het altijd prettig om over meerdere alternatieven te beschikken. Alleen daarom al is Danger 13, een echte vuller, een welkome aanvulling op je spellencollectie.

Het spelidee is erg simpel. De actieve speler neemt een aantal kaarten van de stapel gelijk aan het aantal spelers. Deze draait hij een voor een om, en verdeelt ze ook een voor onder de andere spelers. Daarbij ontvangt iedere speler precies een kaart, waarna de volgende speler aan de beurt is.
Op de meeste kaarten staan plusjes en/of getallen. De plusjes zijn winstpunten, die je dus graag krijgt. De getallen bepalen wanneer het tot een afhandeling komt. De spelers leggen de kaarten die ze krijgen in een open rij voor zich neer. Zodra een speler een totale waarde (in de getallen) van dertien of meer heeft, komt er een afhandeling. Deze speler legt al zijn kaarten af. De andere spelers mogen alle kaarten met plusjes erop houden, de andere kaarten leggen ze af.

Het spel gaat verder tot de stapel op is, waarna er nog een afhandeling plaatsvindt. Winnaar is de speler die de meeste plusjes heeft verzameld.

… en de waardering

Danger 13 is kaartspel van dertien in een dozijn. Supersimpel en snel, met een beperkte hoeveelheid interessante keuzes. Kaartjes draaien, uitdelen en klaar. Dit is geen diskwalificatie, want hetzelfde geldt voor veel spellen in het genre. De reden om Danger 13 op tafel te leggen is dat de speelduur aangenaam kort is. Tegen de tijd dat het gebrek aan tactische mogelijkheden je gaat tegenstaan is het al lang en breed afgelopen. Daarbij moet gezegd worden dat de mate van controle wel toeneemt naarmate je het met minderspelers doet. Met twee spelers weer te flauw, drie spelers is vermoedelijk het ideale aantal.

Kortom, als je op zoek bent naar een lekker kort alternatief voor de standaard vullers kun je het slechter treffen dan met Danger 13. Heb je daaraan geen behoefte, dan kun je het spel beter links laten liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *