Spel aan de Maas: 20 maart 2007

Geplaatst door

Spelers: Anne-Marie, Bas, Dagmar, Femke, Ilja, Niek, Peter Hein, Sten, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Fürsten von Florenz
Elasund
Emira
Beowulf
Take 5!

Anne-Marie had de opmerking in het vorige verslag van Fürsten, dat dit spel bij je opvoeding als spellengek hoort, ter harte genomen en gepolst of iemand interesse had. Bas is er altijd voor in en had het meegenomen. Hij had het al klaargelegd voor de meesten gearriveerd waren. Dagmar wilde graag Emira spelen, waar ze Sten en Niek bereid voor vond. Peter Hein en Willemien hadden zich nog niet toegelegd op een spel, maar met de wetenschap dat Wendy nog moest komen legden ze (op voorstel van Peter Hein) Elasund maar vast klaar. Wendy kon daar zo aanschuiven.

Fürsten von Florenz

Spelers: Anne-Marie, Bas, Femke en Ilja

Toen dit spel laatst gespeeld was had Ilja in het verslag gezet dat het toch echt bij je opvoeding hoort. Anne-Marie trok zich dat gelijk aan en vroeg wie er aan haar opvoeding mee wilde werken. Bas, die het helemaal met Ilja eens is, deed graag mee en ook Ilja wilde het nog wel eens doen. Nadat Bas alles aan Anne-Marie had uitgelegd kwam Femke binnen,
die ook wel mee wilde doen. Dus legde Bas alles nog maar eens uit, maar om niet al te veel tijd te nemen sloeg hij de tactische tips die hij Anne-Marie had genoemd maar over.
Ilja speelde de eerste ronde gelijk een werk en haalde de beste-werkbonus binnen. In de volgende rondes sloten Anne-Marie en Femke zich daarbij aan. Bas had na drie rondes nog steeds geen enkel werk gespeeld, en stond ver achter op het scorespoor. Die achterstand was echter slechts schijn. Hij had zijn acties gebruikt om later beter met zijn werken te scoren, in plaats van ze snel te spelen. Daarna deed hij weinig anders meer dan werken spelen en kwam op een ruime voorsprong.
Fürsten is een spel dat veel planning vereist, hetgeen voor een beginner moeilijk te doen is. De twee beginners hadden zich dan ook in een positie gemanoeuvreerd waarin ze de laatste ronde (vanwege de minimum werk-waarde) vrijwel niets nuttigs meer konden doen. Dankzij twee prestigekaarten die haar maar liefst 15 punten opleverden, werd Anne-Marie toch nog tweede.
Ilja en Femke hadden, mede dankzij twee bouwmeesters, hun bord vrijwel helemaal vol gebouwd. Dit lijkt echter geen vruchtbare strategie. Bas had aan het eind een zeer leeg ogend bord met slechts twee gebouwen en een landschap.

Uitslag: Bas 89, Anne-Marie 62, Ilja 53, Femke 50
Waardering: Bas 5, Anne-Marie, Ilja en Femke 4½

Elasund

Spelers: Peter Hein, Wendy en Willemien

Het komt niet vaak voor dat twee verschillende bordspellen op twee opeenvolgende avonden worden gespeeld, maar met Fürsten en Elasund was dat toch het geval. Anne-Marie en Femke speelden de vorige keer Elasund en kozen voor Fürsten, Wendy maakte de stap in omgekeerde richting. Met het vorige potje nog vers in het geheugen kon Peter Hein het snel uitleggen.
Dit potje verliep erg anders dan dat van vorige week. De goedkope zijmuren waren in een paar beurten volgebouwd; vooral Wendy en Willemien waren hier snel mee. Peter Hein probeerde eerst zijn productie wat meer op peil te brengen, maar bracht zich in het centrum in een nodeloos lastig parket. Hij had drie productiegebouwen nabij de startpositie van de kerk en dat is natuurlijk vragen om problemen. Een logische stap was natuurlijk om zelf maar te beginnen met de bouw van de kerk, maar Willemien was hem voor. Uiteraard betekende dit dat de gebouwen van Peter Hein erg onder druk kwamen te staan. Maar een stuk van de kerk maken is wel erg duur dus hoefde hij zich voorlopig weinig zorgen te maken.
Doordat ze veel van haar gebouwen op plaatsen met molens bouwde, scoorde Willemien aardig wat punten op het handelstraject. Peter Hein had zijn punten vooral in de grote productiegebouwen zitten en Wendy deed het wat rustiger aan. Willemien bleef grotendeels buiten schot bij de acties van de tegenstanders en liep al gauw uit naar een grote voorsprong.
Op dat moment ging alles heel snel. Door de bouw van een tweede kerkdeel raakte Peter Hein kostbare punten kwijt en had Willemien nog maar een paar puntjes nodig. Peter Hein had eindelijk de kaarten die nodig waren om een gebouw ter waarde van twee punten van Willemien te slopen, maar helaas voor hem slaagde Willemien er net op tijd in haar laatste punt te innen. Weg was voor hem de kans om aansluiting te vinden. Ook voor Wendy, die nu op gang begon te komen, was het te vroeg voorbij. Een snel potje, waarbij slechts twee delen van de kerk werden gebouwd en aan de muur weinig meer gebeurde nadat de zijmuren af waren.
Wendy en Willemien waren nog niet helemaal overtuigd van het spel. Peter Hein gaf het nog een hoge waardering, ondank zijn erg matige prestatie.

Uitslag: Willemien 10, Wendy 5, Peter Hein 3
Waardering: Peter Hein 4, Willemien 3½, Wendy 3

Emira

Spelers: Dagmar, Niek en Sten

In Emira zijn de spelers sjeiks die moeten proberen om zoveel mogelijk vrouwen in hun harems te verzamelen.
Zoals zo vaak wanneer een spel voor het eerst gespeeld wordt was het in het begin erg zoeken naar een goede strategie. Hoeveel was het waard om als eerste een keuze te kunnen maken? Dagmar wist in het begin al snel enkele kaarten te bemachtigen die haar flink wat status gaven. Niek concentreerde zich op de uiterlijkheden terwijl Sten probeerde zijn financiële positie te versterken door middel van kamelen en handelsroutes. Dagmars tactiek bracht haar meteen in het begin van het spel al enkele prinsessen op en ook Niek wist al aardig snel een dame voor z?n harem te strikken. Op een gegeven moment bleek er dan toch een prinses te zijn die bij Sten wou intrekken. Deze was daar echter niet helemaal gelukkig mee want de dame in kwestie bleek een echte geldwolf te zijn die hem elke drie beurten een fortuin leek te gaan kosten. Gelukkig kon hij een paar beurten later weer van haar afkomen omdat hij haar onderhoud niet meer kon betalen. Dit ook omdat hij de inkomsten uit de karavanen inmiddels had omgezet in status en uiterlijk. Door goed gebruik te maken van een kaart waardoor hij kon zien welke drie vrouwen het eerst ‘geveild’ gingen worden wist hij bij de andere spelers aan te sluiten. Inmiddels was besloten dat nog maar een beurt gespeeld zou worden omdat iedereen het vele bieden inmiddels behoorlijk zat was. Dit zorgde ervoor dat Dagmar, die intussen zwom in het geld, er met de overwinning vandoor kon gaan omdat de laatste prinses er een was die op de poen afkwam.

Waardering: Sten 3, Dagmar 2½, Niek 2

Beowulf

Spelers: Peter Hein, Wendy en Willemien

Doordat Elasund vrij snel gespeeld was en de anderen nog druk bezig waren, was er wel tijd voor nog een middellang spel. Wendy en Willemien hadden geen spellen meegenomen en zodoende trok Peter Hein Beowulf uit de tas. Dit is een nogal onderschat spel van Knizia, dat in Duitsland al weer in de ramsj ligt. Wendy sprak nog haar afkeur uit voor de illustraties van vaste Tolkien-illustrator John Howe, maar dat bleek een kwestie van smaak.
Beowulf is een klassiek biedspel van Knizia, in de traditie van Ra en Taj Mahal. Het bord en de vormgeving doen overeenkomsten met In de Ban van de Ring vermoeden, maar Peter Hein wist Willemien gerust te stellen dat het weinig met dat spel te maken heeft (al had Peter Hein dat zelf geen bezwaar gevonden.
Ook Beowulf was weer snel uitgelegd, op naar de eerste episode dus. Omdat hier geen straf staat op het verkrijgen van het hoogste fiche bedacht Peter Hein dat hij hier wel risicoloos een risico aan kon gaan. Helemaal onsuccesvol was dat niet, maar het was toch Willemien die met de twee boekrollen ging strijken. Dat herhaalde ze een paar keer, waardoor ze een intimiderend grote stapel boekrollen, voor zich had liggen. Ze was er niet helemaal zonder kleerscheuren afgekomen, want ze had inmiddels al een wond te pakken. Peter Hein en Wendy kregen geen boekrollen, maar gingen voor de speciale kaarten en directe punten. Vooral Peter Hein was goed in het voorkomen van wonden en krassen, zodat hij vaker risico?s durfde te nemen. Bij sommige veilingen was hij echter te zuinig en had hij misschien beter kunnen doordrukken.
Tegen de tijd dat de biedingen met goud in zicht kwamen was het wel duidelijk dat Willemien die zou winnen. Alles wat Peter Hein en Wendy konden doen was de prijs opdrijven, wat redelijk lukte. Peter Hein probeerde zijn geld te sparen om het IJzeren Schild te verkrijgen en hoopte in de voorafgaande episode het fiche van vier goud te pakken te krijgen. Helaas voor hem ging dat naar Willemien. Zij wilde dat echter gebruiken om in de laatste goudepisode de hoogste puntenwaarde te verkrijgen en Peter Hein kon voor weinig het schild meenemen.
In de strijd met de draak wilde hij het schild echter achter de hand houden voor noodgevallen en hij begon de episode met een risico. Hiervoor had hij Beowulfs Wagemut (de ?Jezuskaart? gedoopt door Wendy) achter de hand gehouden. Hij kon zijn geluk niet op toen hij met de vijf kaarten evenzoveel passende symbolen omdraaide en de strijd hoog inzette. Wendy en Willemien waren dus wel gedwongen ook risico?s aan te gaan om niet direct de episode te verliezen en grote verwondingen op te lopen. Ook hen lukte het en met wat bijpassende kaarten wisten ze bij te komen. Peter Hein had echter als enige nog geen handkaart gespeeld en bleef fors inzetten. Uiteindelijk moesten de anderen beide passen, nog zonder dat het IJzeren Schild in beeld was geweest. De dubbele wond ging naar Willemien, maar die kon ze afkopen met twee zegefiches. Bij de dood van Beowulf hadden Willemien en Peter Hein nog evenveel symbolen op hun handkaarten, maar omdat Willemien nu startspeler was kreeg ze het tiebreaker voordeel. Zo kon ze in deze episode ook haar laatste wond genezen, goed voor vijf extra punten. Peter Hein moest genoegen nemen met drie punten en Wendy met één. Door de reeks van gebeurtenissen aan het einde was Willemien als duidelijke overwinnaar uit de strijd gekomen.

Uitslag: Willemien 37, Peter Hein 29, Wendy 17
Waardering: Peter Hein 4, Wendy en Willemien 3½

Take 5!

Spelers: Anne-Marie, Bas, Femke en Ilja

Bas snuffelde in Ilja’s kast op zoek naar een kort spelletje en kwam terug met Take 5!. Daar hadden de anderen ook nog wel zin in.
De eerste ronde haalde Ilja maar 1 punt en Bas 0. Maar nadat Bas in de tweede ronde een klapper van 24 maakte, nam Ilja de leiding en bleef tot na het vierde rondje ruim vooraan staan. Omdat Femke inmiddels op 58 stond voorzag men dat dit wel eens het laatste rondje kon worden. Dat bleek nog meer het geval dan voorzien, want na ronde 5 stonden drie van
de vier spelers boven de 66. Dankzij een record-score van de avond verloor Ilja niet alleen haar eerste plaats, maar eindigde zelfs onderaan. Bas, die het deze ronde bij slechts 1 punt had weten te houden ging er met de zege vandoor.

Uitslag: Bas 44, Femke 67, Anne-Marie 68, Ilja 70
Waardering: Ilja 4, Femke 3½, Bas en Anne-Marie 3