Coffee Rush

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
45 minuten
Auteur: Euijin Han
Uitgever: Korea Board Games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Een van de mooiste Friese gezegdes vind ik “Foar de kofje, net eamelje”. Of te wel: voor de koffie niet zeuren. Laat mensen ’s ochtends eerst even in alle rust hun kopje koffie drinken voor je al je problemen en zorgen op hun bord schuift. En als je dan toch aan de koffie gaat, dan is er tegenwoordig zo veel meer te kiezen dan het kopje filterkoffie van vroeger, zeker als je ergens een coffee-to-go oppikt die is gemaakt door een barista. Van een gewone sublieme espresso tot een iced chocolate latte, je kan het zo gek niet verzinnen of het bestaat.

In Coffee Rush ben je helaas alleen niet de klant die niet kan wachten op zijn bakkie pleur, maar de barista die zich door de ochtendpiek heen moet worstelen. De rij voor de kassa lijkt nooit op te lossen en de ene bestelling is nog ingewikkelder dan de ander. Je rent je de benen uit het lijf om zo veel mogelijk klanten te helpen. Helaas is het niet te voorkomen dat soms iemand zo lang moet wachten dat hij of zij zonder zijn favoriete drankje boos het pand verlaat. Oei! Dat wordt weer een slechte review op de socials.

Alle spelers hebben een bordje voor zich liggen dat hun bar voorstelt waaraan de klanten staan te wachten. Iedere klant bestelt één drankje en deze bestelling staat op een kaartje afgebeeld. Op het kaartje staan ook de ingrediënten afgebeeld die je voor dit drankje nodig hebt. Zo heb je voor een cold brew coffee water en ijsblokjes nodig en voor een chocolate latte chocola, melk en stoom.

De kern van je beurt is dat je je barista over een bordje verplaatst waarop al deze ingrediënten staan. De barista mag drie stappen zetten en pakt van de drie plekken waar hij zo langs komt een ingrediënt. Deze ingrediënten verdeel je vervolgens over de drie kopjes waarin je de bestellingen klaar maakt (ik geef toe dat het raar is dat een serieuze koffiebar maar zo weinig kopjes heeft, maar je zult het er mee moeten doen in dit spel). Als je vervolgens precies de juiste ingrediënten in je kopje hebt zitten, dan bedien je de klant en schuif je deze door naar de stapel tevreden klanten die lovende recensies over jouw bruine goud schrijven.

Karamel, chocola, thee, water, melk, koffiebonen, stoom en ijsblokjes

Je hebt vier beuren om een klant te helpen, daarna lopen ze boos weg en laten ze een slechte review achter op de socials. Dat levert jou dan wel weer zo’n stress op dat je in een volgende beurt een extra stap kan lopen met een barista. Of te wel in spellentaal: je krijgt een bonusfiche waarmee je een extra stap kan doen. Niet alleen boze klanten leveren zo’n bonusfiche op, ook klanten met ingewikkelde bestellingen (de zogenaamde specials) leveren zo’n fiche op.

Zodra je drie tevreden klanten hebt, mag je gaan investeren in upgrades. Hierdoor mag je op bepaalde vlakken op het bord twee in plaats van één ingrediënt pakken of mag je ook diagonaal gaan lopen. Er zijn vier verschillende upgrades die allemaal drie blije klanten kosten (je legt dan de blije klanten kaartjes af en activeert de upgrade).

Het spel is afgelopen als de stapel met klantkaarten is uitgeput. Je scoort dan één punt voor elke tevreden klant, één minpunt voor elke ontevreden klant en twee punten voor elke upgrade. Wie de meeste punten wint wordt tot Barista van het Jaar benoemd.

…en de waardering

Toen in de regels las, leek Coffee Rush me een vrij suf spelletje. Poppetje verplaatsen, ingrediënten pakken, ingrediënten in kopjes doen, klanten bedienen. En dat iedere keer opnieuw. En aan het begin van een potje is dat misschien ook wel een beetje zo. Maar zodra het aantal bestellingen begint toe te nemen, begint het spel aan kracht te winnen. Dan moet je namelijk echt gaan puzzelen welke klanten je gaat helpen en welke je met lege handen laat vertrekken. En dan moet je gaan kiezen of en zo ja welke upgrades je gaat nemen en op welk moment je je bonusfiches in gaat zetten. Dit alles levert een leuke puzzel op waarin je je barista slim over het bord probeert te bewegen om zo veel mogelijk drankjes af te krijgen.

Officieel speel je altijd de hele stapel kaarten door. Met twee spelers vond ik dat het spel dan te lang duurt, waardoor het toch weer een beetje eentonig wordt. Wij halen daarom, als we dit spel met twee spelers doen, ongeveer een kwart van de kaarten uit het spel.

2 reacties

  1. Hoi Hoi, Ik heb dit spel eens gespeeld met de uitgever die zei: het spel eindigt ook zodra iemand 5 kaarten erdoorheen heeft laten glippen. meestal was dat het geval voor het einde van het potje :o. Let op we speelde wel met 4 waardoor iedereen natuurlijk sneller 4 of 5 opdrachten op 1 rij kan krijgen.

    1. Dank voor de tip! Dat klinkt inderdaad ook als een goede manier om het spel niet te lang te laten duren en daardoor leuk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *