TIP
2-5 spelers
60 minuten
Auteur: Kosch
Uitgever: Lookout Games (2023)
Het spel…
Sinds Wingspan zijn uitgevers wakker: nature sells! Het laatste spel dat op de natuur-trein is gestapt is Forest Shuffle. In dit spel ga je een bos aanleggen waarin verschillende soorten bomen en planten groeien en daarnaast allerlei dieren leven. Het spelmateriaal ziet er werkelijk prachtig uit en dat wekt bij mij zeker de spellust op.
Forest Shuffle is een tableaubuilder. Je begint met het bouwen van bomen (ik leg zo uit hoe dat gaat) en aan alle vier de kanten van een boom kan je een extra kaart kwijt met daarop planten, bosjes, insecten, vlinders, zoogdieren en wat er al niet meer leeft in het bos. Elke kaart levert op een bepaalde manier punten op. Van vlinders wil je er bijvoorbeeld zo veel mogelijk verschillende hebben. Maar aan zwijnen heb je alleen iets als je ook een biggetje hebt rondlopen (dan leveren ze dikke vette punten op, maar zonder biggetje krijg je niets). Weer andere kaarten leveren punten op voor het aantal kaarten van een andere kaart dat je hebt. Egels leveren bijvoorbeeld twee punten op per vlinder die je hebt. Je moet dus op zoek naar combinaties van kaarten die elkaar versterken (als je bijvoorbeeld veel vlinders hebt, dan wil je ook graag egels).
Als je aan de beurt bent, dan mag je kiezen tussen twee acties. De eerste daarvan is dat je nieuwe kaarten trekt. Je kan daarbij kiezen tussen een aantal openliggende kaarten (die de spelers daar neer hebben gelegd) of trekken van de dichte stapel. En de andere actie is dat je een kaart gaat spelen. Op elke kaart staat aangegeven hoeveel kaarten je moet afleggen om de kaart te spelen (op deze manier ontstaat de rij met openliggende kaarten). En dan leg je de kaart voor je neer. Bomen kan je altijd bouwen, maar voor de andere kaarten moet je wel een plekje aan een boom vrij hebben (je kan niet een big los op tafel leggen en daar later een boom bij bouwen). Sommige kaarten die je bouwt leveren meteen een bonus op, bijvoorbeeld doordat je extra kaarten mag trekken of een bepaald type kaart gratis mag bouwen. Als je bijvoorbeeld een mug bouwt, dan mag je daarna zo veel vleermuizen als je wilt uit je hand spelen zonder dat je er voor hoeft te betalen.
Door het onderste deel van de trekstapel zijn drie “winter is coming” kaarten geschud, als de derde daarvan opengedraaid wordt dan is het spel meteen afgelopen. De spelers tellen hun punten en wie daar de meeste van heeft, wint het spel.
…en de waardering
Forest Shuffle maakt voor mij de belofte helemaal waar. Wat een heerlijk spel is dit. De regels zijn heel simpel, maar doordat er zo veel verschillende soorten kaarten zijn, valt er ontzettend veel te ontdekken. Je bent altijd op zoek naar de perfecte combinatie van kaarten, maar omdat je maar moet afwachten wat je trekt, kan je maar beperkt plannen wat je gaat doen. Je moet dus een plan hebben maar daar op ieder moment van af wijken om het maximale uit de kaarten die je hebt te halen. Je moet er daarbij verder nog rekening mee houden dat als je een kaart koopt, dat de kaarten die je daarvoor gebruikt naar de openliggende rij gaat en daarbij beschikbaar komen voor anderen. Als iemand al een biggetje heeft rondlopen, dan wil je dus liever niet een kaart met een zwijn daar neerleggen, zelfs niet als in jouw bos zwijnen niet welkom zijn.
Het enige serieuze minpunt van dit spel is de puntentelling. Doordat iedere soort kaart op een andere manier geteld wordt, ben je wel even bezig met punten tellen en checken of je niets vergeten bent.
De eerste keer dat ik Forest Shuffle speelde werd ik nog een beetje overweldigt door alle kaarten en alle mogelijkheden en zag ik door de bomen het bos niet meer. Maar met ieder potje dat ik deed begon ik de kaarten beter te kennen en meer mogelijkheden te zien en het spel leuker te vinden. Ik vind het leuk om iedere keer een ander bos met een ander ecosysteem te zien ontstaan op tafel. Ik heb het gevoel dat er nog heel veel meer te ontdekken is in dit spel en dat maakt dat het terug op tafel blijft komen.
Op het moment dat ik dit schrijf is alleen een Engelstalige editie van Forest Shuffle te krijgen, maar begin 2024 komt het spel ook uit in het Nederlands.
Detail is dat de kaarten ook milieu vriendelijk zijn geproduceerd, dat wil zeggen zonder plastic en/of coating. En dat voel je. Ik ben benieuwd hoe lang de kaarten het volhouden met intensief spelen. Sleeven kan, maar doen dan het milieuvriendelijke aspect dan weer te niet.
Ziet er erg tof uit! Wij houden ons vooral bezig met Yu-Gi-Oh! maar dit spel komt toch echt op onze lijst.