Wat is tableaubuilden?

Geplaatst door

Ik probeer mijn recensies altijd zo te schrijven dat ze ook begrijpelijk zijn voor mensen die geen hardcore bordspellenliefheber zijn. Maar ongemerkt sluipt er toch regelmatig een woordje spellenjargon in. Daarom ga ik in deze serie blogjes het meest gebruikte jargon uitleggen.

Naast deckbuilden kan je met kaarten ook heel goed tableaubuilden. Maar dat is in mijn ogen een behoorlijk verwarrend en misschien zelfs wel contra-intuïtief begrip. Bij het woord tableau denk ik namelijk vooral aan een plaatje waar je naar kan kijken. Denk bijvoorbeeld aan de tableau vivants waarin mensen samen een levend schilderij vormen. Of denk aan het softwarepakket Tableau waarmee je cijfers kan omtoveren in begrijpelijke plaatjes. In de ludieke context had ik het daarom logisch gevonden als een tableaubuilder een spel zou zijn waarin je iets creëert wat aangenaam is om naar te kijken, denk bijvoorbeeld aan Carcassonne of Canvas. Maar dat zijn dus geen tableaubuilders.

Maar wat is het dan wel? Het zijn spellen waar je kaarten verzamelt die je voor je legt en die op een bepaalde manier op elkaar in werken. Dat klinkt nog steeds behoorlijk vaag, maar ik denk dat een paar voorbeelden het wel zullen verduidelijken.

Wingspan is een voorbeeld van een tableaubuilder. In dit spel verzamel je kaarten met vogels er op die je op een bordje legt. Als je het goed doet, versterken de verschillende kaarten elkaar. Zo heb je kaarten die je het recht geven om een ei te leggen op een andere vogel met een bepaalde nestvorm, maar dan moet je die dus wel hebben. Of misschien heb je in een rij wel liggen dat je met de eerste vogel een gratis rups krijgt, die je op een volgende vogelkaart kan leggen om twee eieren te pakken.

Een ander bekend voorbeeld van een tableaubuilder is Terraforming Mars. In dit spel speel je kaarten uit je hand die je voor je neer legt. Sommige kaarten geven je elke beurt een optie om uit te voeren, terwijl andere kaarten éénmalig iets doen. Deze kaarten leg je dakpansgewijs over elkaar heen, dus de plaatjes die er op staan spelen duidelijk niet de hoofdrol. Maar ook op deze eenmalige kaarten staan symbolen die van invloed kunnen zijn op de rest van het spel, bijvoorbeeld omdat je als voorwaarde voor het spelen van een bepaalde kaart al eerder kaarten met bepaalde symbolen gespeeld moet hebben.

Kortom, bij tableaubuilders gaat het niet zo zeer om het plaatje, maar vooral om het praatje (al zien de meeste spellen er tegenwoordig natuurlijk heel verzorgd uit). Je probeert in dit soort spellen uit een doorgaans stevige stapel met kaarten precies die kaarten te bemachtigen die samen een machtig geheel vormen doordat ze elkaar aanvullen en versterken.

Andere leuke tableaubuilders zijn: Race for the Galaxy, Imperial Settlers, Le Havre, en Abyss.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *