Wat is deckbuilden?

Geplaatst door

Ik probeer mijn recensies altijd zo te schrijven dat ze ook begrijpelijk zijn voor mensen die geen hardcore bordspellenliefheber zijn. Maar ongemerkt sluipt er toch regelmatig een woordje spellenjargon in. Daarom ga ik in deze serie blogjes het meest gebruikte jargon uitleggen.

Gisteren heb ik verteld over TCG’s en CCG’s, zoals Pokémon en Magic. Onderdeel van het spelen van dit soort spellen is dat je uit je hele verzameling met kaarten, een set moet uitzoeken waar je mee gaat spelen. Je moet dan nadenken over welke kaarten goed bij elkaar passen en hoe je ze slim kan combineren. Ik heb dit soort spellen nooit gespeeld, maar ik kan me goed voorstellen dat het liefhebbers van dit soort spellen er alleen al heel veel plezier aan hebben om zorgvuldig de sets (of te wel: decks) samen stellen. En dan moet het echte spelen nog beginnen. Hoe meer kaarten je hebt, hoe meer mogelijkheden er zijn hoe leuker het vast wordt.

Spelauteur Donald X. Vaccarino heeft zelf heel veel Magic gespeeld voor hij besloot zelf spellen te gaan ontwerpen. Magic was daarbij een belangrijke inspiratiebron. Hij had de geniale inval dat je van het samenstellen van je deck, zoals je bij Magic doet, een spel zou kunnen maken. Dit spel was Dominion en Dominion was daarmee het eerste deckbuilding spel dat werd uitgebracht, waarna nog velen volgden.

Maar wat is dat nou een deckbuilding-spel? Een deckbuildingspel is een kaartspel waar je begint met klein stapeltje kaarten in je eigen voorraad. Elke ronde trek je daar een aantal vanaf en die kaarten ga je spelen. Die kaarten leveren vaak een combinatie van punten, acties en geld op. Met het geld kan je dan weer nieuwe kaarten kopen uit een centrale voorraad. Deze kaarten komen vervolgens ook weer in je deck terecht (je build je deck in slecht Nederlands). Je doel is dan om je deck zo samen te stellen dat je er optimaal het speldoel mee kan bereiken.

Elke deckbuilder heet zo zijn eigen doel dat je probeert te bereiken. Bij Dominion wil je bijvoorbeeld puntenkaarten kopen. Nou kan je vanaf beurt één puntenkaarten kopen, maar het vervelende daarvan is dat ze verder niets voor je doen. Als je dus met het beetje geld dat je aan het begin van het spel hebt, meteen puntenkaarten gaat kopen, dan wordt de combinatie van kaarten die in je deck zit steeds slechter (je trekt de beurten daarna dan steeds minder geld kaarten en steeds meer punten kaarten waar je op dat moment verder niets mee kan). Je kan dus beter slimme actie-kaarten kopen waarmee je bijvoorbeeld meer geld krijgt of extra kaarten mag trekken. Je besteedt dan eerst een aantal beurten aan het kopen van steeds betere kaarten om daarna pas over te stappen op het kopen van puntenkaarten (maar dan wel meteen voor de dikke punten kan gaan in plaats van kleine punten sprokkelen).

Dominion is vrij abstract, maar je hebt ook deckbuilders die wat concreter zijn. Neem bijvoorbeeld De Zoektocht naar El Dorado. In dit spel wordt deckbuilden gecombineerd met een bord. Op het bord staat een landschap waar je door heen moet reizen om zo snel mogelijk aan de andere kant bij El Dorado aan te komen. Als je over een landschap wil reizen, dan moet je de bijbehorende landschapskaart uit je hand spelen (bijvoorbeeld een kano als je water wilt oversteken). Maar ook hier heb je weer geldkaarten waarmee je nieuwe kaarten kan kopen om je deck beter te maken (kaarten waar je meer stapjes mee kan zetten bijvoorbeeld).

Het systeem waarbij je je eigen persoonlijk deck met kaarten samenstelt door gedurende het spel steeds nieuwe kaarten toe te voegen, wordt inmiddels ook breder toegepast in de spellenwereld. Zo kan je ook bagbuilding, waarbij je fiches in een zak stopt waar je er een willekeurig aantal uittrekt.

Andere leuke voorbeelden van deckbuilding spellen zijn: Star Realms, Clank! en Taveernen van de Oude Stad. Een goed voorbeeld van een Bagbuilder is De Kwakzalvers van Kakelenburg.

2 reacties

    1. Oei! je hebt gelijk, daar maak ik een flinke uitglijer. Ik ben geen race-speler en had het verkeerd in mijn hoofd zitten. Dank dat je me op mijn foutje wees. Ik heb het meteen aangepast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *