Wat is CCG en TCG?

Geplaatst door

Ik probeer mijn recensies altijd zo te schrijven dat ze ook begrijpelijk zijn voor mensen die geen hardcore bordspellenliefheber zijn. Maar ongemerkt sluipt er toch regelmatig een woordje spellenjargon in. Daarom ga ik in deze serie blogjes het meest gebruikte jargon uitleggen.

Toen ik op de basisschool zat, zijn er verschillende stickeralbum rages geweest. Je kocht dan een leeg album en moest alle stickers verzamelen om dat album vol te krijgen. De stickers kocht je in pakjes die 50 cent per stuk kostten (en dat waren nog gulden-centen ook). Je wist dan natuurlijk nooit welke stickers je zou krijgen dus je kreeg gegarandeerd stapels dubbele sticker die je dan wel weer leuk kon gaan ruilen. Net zo lang tot je een album vol had (al lukte mij dat nooit, ik hield altijd een paar gaten over). Ik heb op deze manier stickers van de Troetelbeertjes, My Little Pony en De Reddertjes gespaard. Tegenwoordig gaan supermarkten met dit systeem aan de haal door je in bepaalde periodes voetbalstickers of dierenstickers cadeau te doen die je kan verzamelen.

In de spellenwereld bestaat ook een tegenhanger voor deze sticker-rage, namelijk de CCG’s en de TCG’s. CCG staat voor collectible card game en TCG voor tradable card game, of te wel spellen die je kan verzamelen en spellen die je kan ruilen. Dit zijn spellen die je, net als mijn stickers vroeger, koopt in kleine pakjes met een paar kaartjes. Op deze manier verzamel je steeds meer kaarten, waar je er vervolgens een bepaald aantal van gebruikt als je een spel speelt.

Echte fanatiekelingen willen natuurlijk alle kaarten hebben die er zijn. En dat doen ze bovendien echt niet alleen om mee te spelen. Uitgevers van dit soort kaarten maken hier graag gebruik van door er voor te zorgen dat tussen alle kaarten in een set ook hele zeldzame zitten om er voor te zorgen dat mensen blijven kopen. En dan worden er ook nog om de zoveel tijd nieuwe kaarten uitgebracht en gaan de oude sets uit de verkoop. Sommige kaarten zijn zo veel waard, dat het zelfs zonde wordt om er mee te spelen omdat ze dan niet meer in perfecte staat zijn (mint condition). Spelers (of verzamelaars) van dit soort spellen stoppen de kaarten vaak in kleine plastic insteekhoesjes (zogenaamde sleeves) om ze in goede staat te houden. Deze gewoonte is inmiddels ook overgewaaid naar gewone spellen (al doet lang niet iedereen daar aan mee).

Misschien wel de duurste CCG/TCG-kaart is de kaart Black Lotus uit Magic. Deze kaart levert inmiddels, in mint condition, meer dan een een half miljoen dollar op. Een paar jaar geleden dook er in de Antiques Roadshow (een soort Tussen  Kunst en Kitsch) een dame op met een mapje met zeldzame Magic-kaarten van haar man, waaronder die black lotus (helaas niet in mint condition). Ze staat met haar oren te klapperen als ze hoort wat die map met rare kaartjes van haar man waard is. Maar niet alleen Magic-kaarten kunnen behoorlijk waardevol zijn, Pokémon-kaarten leveren inmiddels ook flink wat op (sommige dan). Dat gaat al zo ver dat winkels die handelen in dit soort kaarten extra beveiligingsmaatregelen nemen om te voorkomen dat ze beroofd worden.

Bekende CCG’s en TCG’s zijn Magic, Pokémon, Yu Gi Oh en Dragon Ball.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *