Wat is workerplacement?

Geplaatst door

Ik probeer mijn recensies altijd zo te schrijven dat ze ook begrijpelijk zijn voor mensen die geen hardcore bordspellenliefheber zijn. Maar ongemerkt sluipt er toch regelmatig een woordje spellenjargon in. Daarom ga ik in deze serie blogjes het meest gebruikte jargon uitleggen.

Door de internationalisering sluipt er steeds meer Engels in ons taalgebruik en dus ook in ons spellenjargon. Peter Hein heeft nog een dappere poging gedaan om een Nederlands alternatief te verzinnen voor workerplacement, maar werkverschaffingsspel klonk misschien toch net te veel als corvee om aan te slaan.

Maar wat is dat nou, workerplacement? Nou, dat kan je heel letterlijk nemen. Workerplacer spellen zijn spellen waarin de spelers een aantal speelfiguren hebben die ze in gaan zetten bij één van de acties die op bijvoorbeeld het speelbord zijn aangegeven. Ieder speelfiguur dat je inzet kan op die manier één actie doen. Bij veel workerplacement spellen is het aantal speelfiguren dat bij een bepaalde actie gezet kan worden beperkt. De spelers zetten dan om de beurt hun speelfiguren in en je moet dan dus goed nadenken over de volgorde waarin  de acties die je wilt doen claimt om te voorkomen dat je achter het net vist.

Een goed voorbeeld van een workerplacement spel is Het Stenen Tijdperk. In dit spel ben je stamhoofd van een stam in de prehistorie. Je stuurt je stamleden (de werkers) in dit spel naar de verschillende locaties op het bord om bijvoorbeeld voedsel of grondstoffen te verzamelen. Met deze grondstoffen kan je dan weer leuke kaarten kopen of hutjes bouwen. En als stamhoofd kan je zelfs bepalen dat twee poppetjes een nachtje in een hutje gaan slapen om er met een baby weer uit te komen (it’s a kind of magic, laten we het daarop houden). En dan heb je er een extra werker bij zodat er in de volgende ronde nog wat meer werk verzet kan worden.

Maar niet alleen mensen kunnen werken, ook dieren kunnen dat doen. Everdell maakt bijvoorbeeld ook gebruik van workerplacement. In dit spel bouwen schattige dieren een mooi dorpje ergens in het bos. Iedere speler begint met twee diertjes die ieder een actie kunnen doen waarmee je je dorpje tot leven laat komen.

Andere leuke workerplacementspellen zijn: Agricola: 2 spelers, Lords of Waterdeep, Tzolk’in en Raja’s van de Ganges.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *