Stenen Tijdperk

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers
90 minuten
Auteur: Michael Tummelhofer
Uitgever: 999 Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 48 Gemiddelde: 4.1]

Het spel …

In het Stenen Tijdperk kruip je in de huid van een stamhoofd van een kleine gemeenschap. Iedere ochtend verzamelen jouw stamleden zich rondom de resten van het kampvuur van de vorige avond en kijken vol vertrouwen naar je op. Het stamhoofd weet als geen ander wat de stam nodig heeft en verdeeld de klusjes en vrije dagen streng doch rechtvaardig over zijn mensen. Onder jouw bezielende leiding, hoopt de stam welvarender te worden dan alle andere stammen in de regio.

Het spelsysteem van het Stenen Tijdperk doet denken aan spellen als Caylus, Agricola en De Kathedraal. Net als in al deze spellen moet je iedere ronden jouw poppetjes een taakje toebedelen en zijn er verschillende taken om uit te kiezen. Het grote verschil tussen deze beruchte voorgangers en het Stenen Tijdperk is de mate van complexiteit èn de geluksfactor. Het Stenen Tijdperk heeft veel minder verschillende acties en is daardoor veel makkelijker en bovendien spelen dobbelstenen een belangrijke rol.

De stamleden van het stenen tijdperk kunnen zich met drie verschillende soorten activiteiten bezig houden. Allereerst kunnen de stamleden grondstoffen verzamelen (voedsel, hout, goud, etc.). Voor ieder mannetje dat je naar een bepaalde grondstoflocatie stuurt mag je met één dobbelsteen gooien. Vervolgens tel je de punten van het betreffende groepje op en zie je hoeveel grondstoffen je krijgt (hout kost bijvoorbeeld 3 punten, goud zelfs 6).

Deze grondstoffen kan je gebruiken om mooie hutten voor je stamleden te kopen of om beschavingskaarten te kopen. Met deze kaarten krijg je altijd meteen iets (bijvoorbeeld een aantal grondstoffen) en bovendien leveren ze aan het eind van het spel punten op.

De laatste groep acties die je kan uitvoeren zijn acties waarmee je het jezelf in volgende rondes makkelijker kan maken. Je kan twee stamleden bijvoorbeeld een “dagje vrij” geven zodat ze in alle rust zich kunnen voorbereiden op de komst van een nieuwe telg in de stam. Maar je kan ook een bijl maken of een stuk land omploegen zodat je het in latere rondes makkelijker hebt.

Aan het eind van iedere ronde keren de stamleden hongerig terug naar het kampvuur om te eten. Het stamhoofd moet er dus altijd op letten dan er voldoende voedsel is. Op een lege maag konden ook de mensen uit de steentijd niet werken.

… en de waardering

Het Stenen Tijdperk is mij uitstekend bevallen. Het spel is een stuk toegankelijker dan andere werkverschaffingsspellen, maar de keuzes blijven net zo lastig. Je wilt altijd meer dan kan en bovendien loop je de kans dat de andere spelers interessante acties voor je neus wegkapen. De manier waarop de dobbelstenen gebruikt worden, past goed in het spel en geeft het spel net wat extra spanning. Omdat de grondstofopbrengst afhangt van je worp, kan je er voor kiezen om een gokje te nemen en een beperkt deel van de stam hiervoor in te zetten zodat de rest andere dingen kan doen, maar dit kan heel vervelend uitpakken. Wie weet gooi je net niet hoog genoeg om voldoende opbrengsten te genereren voor het mannetje dat je een hut wilde laten bouwen en gaat zijn actie daardoor verloren. Omdat iedere speler flink wat keren moet dobbelen in het spel heeft iedereen wel eens geluk of pech waardoor de pechfactor eerlijk verdeeld waardoor deze niet storend is. Het Stenen Tijdperk is bovendien ook prima met twee spelers te spelen.

3 reacties

  1. Mijn probleem met dit spel is dat het lastig is om met nieuwe mensen te spelen. Er zijn bepaalde trucjes die je net moet weten. Als je het al vaker hebt gespeeld, win je bijna gegarandeerd van nieuwe spelers.

    1. Het klopt bij dit spel zeker dat je een voordeel hebt als je het met mensen speelt die het nog nooit gedaan hebben. Maar dat geldt voor heel veel spellen. Wat ik dan doe is tijdens het spel helpen door de verschillende mogelijkheden die een speler heeft te schetsen en daar de voor- en nadelen van uit te leggen (als er bijvoorbeeld een kaart met twee keer de mannetjes komt is het wel zo eerlijk om te zeggen dat dat echt een hele fijne kaart is om aan te schaffen). Na een paar rondes beginnen spelers het dan langzaam aan steeds beter te snappen en hoef hoef je steeds minder te helpen.

  2. *3
    Stenen Tijdperk is niet slecht, maar doet mij ook niet heel veel. Het is vrij rechttoe rechtaan en daar ben je dan een tijdje mee bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *