Race for the Galaxy: The Gathering Storm

Geplaatst door

UITBREIDING
1-5 spelers
30 minuten
Auteur: Tom Lehmann
Uitgever: Rio Grande Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

Voor veel mensen ligt het anders, maar voor mij was Race for the Galaxy dé hit van Spiel 2007. Al na mijn eerst potje was ik verkocht en nu mijn honderdste binnen handbereik ligt is voor mij toch wel duidelijk dat Tai Pan zijn positie als mijn favoriete spel voorlopig kwijt is. Toen bleek dat de eerste uitbreiding op Spiel 2008 beschikbaar zou zijn, was ik van ieder geval één aanschaf zeker, ongeacht de prijs.

The Gathering Storm biedt verschillende zaken. Naast de mogelijkheid om het ook solo of met vijf te spelen, krijg je in deze doos vier extra startwerelden, een stuk of twintig nieuwe kaarten en bonusfiches. De nieuwe startwerelden zorgen voor wat extra variatie in de opzet van het spel. Ik speel Race vrijwel alleen met twee, maar met vier spelers is er in het basisspel maar één startwereld die niet gebruikt wordt. Meer is dus goed, en alle vier zijn ze erg interessant.

Even interessant zijn de nieuwe kaarten. Ook deze zijn een welkome aanvulling. Ze maken sommige bestaande strategieën (zoals Alien en militair) sterker en dankzij verschillende nieuwe 6-developments komen er ook mogelijke strategieën bij.

De bonusfiches tenslotte geven het spel een extra dimensie: Race wordt meer een race. Met de bonusfiches verdien je punten als je als eerste een bepaald doel hebt bereikt (zoals vijf overwinningsfiches) of als je aan het einde ergens het meeste van hebt (bijvoorbeeld productiewerelden).

… en de waardering

The Gathering Storm voldoet aan de verwachtingen: meer startwerelden en kaarten, en dankzij de bonusfiches en solovariant ook wat nieuwe opties. Over de nieuwe kaarten ben ik erg enthousiast. Ze verhogen de variatie en daarmee de wederspeelbaarheid, zonder een te grote impact op het spel te hebben. Over de bonusfiches twijfel ik nog. Ze vormen een interessante manier om punten te verdienen, maar leiden tegelijkertijd af van waar het om gaat. Ik heb nog geen sterke voorkeur om met of zonder bonusfiches te spelen. De solovariant laat ik voor wat het is. Ik ben niet zo van de solospellen, en zelfs Race for the Galaxy vormt daar geen uitzondering op. Maar voor sommigen is het een grote uitdaging, en zij zullen er in ieder geval veel plezier aan beleven. Er is in ieder geval veel aandacht besteed om een goed werkende solovariant te krijgen.

Het eindoordeel? Voor iedere fan van Race is The Gathering Storm een verplichte aankoop. Speel je Race slechts af en toe, dan kun je best zonder. Het spel is van zichzelf leuk genoeg. The Gathering Storm is geen uitbreiding die het spel op zijn kop zet (vooruit, met de mogelijke uitzondering van Improved Logistics) of fundamenteel leuker maakt. En dat is er voor mij nodig om een uitbreiding de hoogste waardering te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *