Handelsfürsten – Herren der Meere

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Pegasus Spiele (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Pegasus Spiele is vooral bekend vanwege de vele SF- en fantasyspellen in hun catalogus. Af en toe geven ze ook een wat meer gangbaar spel uit en recent zijn ze begonnen met een eigen lijn van kaartspellen. Handelsfürsten van Reiner Knizia is daarvan een van de eerste.

In Handelsfürsten zijn de spelers families van handelaren die geld proberen te verdienen met het verschepen van goederen. Iedereen start met twee schepen, met een goederensoort per schip. De gevraagde goederen worden gerepresenteerd door zes stapels, die aan het begin uit één kaart bestaan.

Tijdens een beurt mag je twee dingen doen. Als eerste mag je een andere goederensoort in een schip in te laden, of je mag een speciale kaart kopen. Met die kaarten krijg je meer mogelijkheden, natuurlijk met als doel later meer geld te verdienen. Bij die kaarten zitten extra schepen (die bij aanschaf direct voorzien worden van een goederensoort), of kaarten waarmee je extra verdient of meer flexibiliteit krijgt.

In de tweede actie mag je kaarten spelen of pakken. Alleen door het spelen van kaarten kunnen spelers geld verdienen. Je speelt daarbij zoveel kaarten van dezelfde kleur als je wilt, en legt iedere kaart op een van de zes stapels. Vervolgens tel je bij hoeveel stapels de net gespeelde kleur bovenop ligt. Dit vermenigvuldig je met het aantal goederenblokjes van die kleur die zich in je schepen bevinden en dat zijn je inkomsten. Hebben andere spelers ook deze goederensoort in hun schepen, dan verdienen ook zij geld.

Het spel eindigt direct als de stapel kaarten op is. De speler die het meeste geld heeft, wint het spel.

… en de waardering

Zoals uit de beschrijving al blijkt, is Handelsfürsten een erg eenvoudig spelletje. Maar het is een Knizia, dus simplistisch is het niet direct. Je moet goed nadenken hoe je je hand speelt, en zoals het een sluwe handelaar betaamt, je concurrentie goed in de gaten houden. Als je je inspeelt op hun acties en mogelijke plannen, kun je daar fors van profiteren. Dankzij de verschillende actiekaarten kun je daar op verschillende manieren voor zorgen. Soms win je door veel schepen te kopen, een andere keer heeft de winnaar nooit een enkel schip gekocht.

Dit maakt Handelsfürsten een veelzijdig kaartspelletje, dat vol interactie zit. Niet alle kaartspelletjes van Knizia zijn even geslaagd, maar Handelsfürsten is een uitstekend spel. Kort, simpel en heerlijke keuzes. Wat wil je nog meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *