Big Points

Geplaatst door

2-5 spelers
15 minuten
Auteur: Wolfgangg en Brigitte Ditt
Uitgever: Schmidt Spiele (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Big Points is een van de eerste spellen in de reeks Easy Play van Schmidt. Simpele en korte spelletjes, in een kleine doos en voor een vriendelijke prijs. Bij Big Points krijg je daarvoor vijf gekleurde pionnen, een zak vol houten schijfjes in verschillende kleuren en een kartonnen erepodium. Van alle kleuren schijfjes behalve zwart en wit wordt er één naast het erepodium gelegd, de rest wordt in een slingerende rij gelegd, waarbij het erepodium aan het eind van de rij wordt geplaatst.

In je beurt verplaats je een pion naar keuze, die je op de eerstvolgende vrije schijf van dezelfde kleur plaatst. Vervolgens neem je een aangrenzende vrije schijf in je voorraad. Heb je in een eerdere beurt een zwarte schijf gepakt, dan mag je die inleveren en nog een beurt nemen.

Ligt er tussen de pion en het erepodium geen schijf meer in dezelfde kleur, dan plaats je de pion op de hoogste vrije trap van het erepodium en neem je de apart gelegde schijf van deze kleur.

Het spel eindigt als alle pionnen op het erepodium staan. Schijven in de kleur van de pion die bovenaan staat zijn vier punten waard, de tweede plaats levert drie punten op, enzovoort. Witte schijven leveren net zoveel punten op als het aantal andere kleuren waar je schijven van hebt, zwarte zijn niets waard. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Big Points is de omschrijving ‘easy play’ zeker op zijn plaats. Met een minimum aan regels en spelmateriaal slaagt het echtpaar Ditt erin een heel fatsoenlijk spel af te leveren. Toeval is volledig afwezig, behalve in de volgorde waarin de schijven bij het begin worden neergelegd. Dit betekent wel dat je al na een paar potjes steeds dezelfde speelpatronen zult zien, waardoor het spel af en toe wat voorspelbaar kan zijn. Maar bij zo’n kort en eenvoudig spel vind ik dat nauwelijks een bezwaar. Als je het aantal spelers beperkt tot twee of drie heb je met Big Points een kort, tactisch en onderhoudend spelletje in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *