Abyss

Geplaatst door

2-4 spelers
45-90 minuten
Auteurs: Bruno Cathala en Charles Chevallier
Uitgever: Bombyx (2014)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Het is een kwestie van smaak, maar Abyss doet niet z’n best om over te komen als een toegankelijk en gezellig spel. Vanaf de donderblauwe, bijna zwarte doos staart een eng wezen je dreigend aan, en ook de vormgeving van het materiaal oogt duister en zwaar. Niet zo vreemd, want het spel speelt zich af in de diepte van de oceaan, waar verschillende onderzeevolken strijden om de macht.

Abyss blijkt echter een typisch eurospel, dus die machtsstrijd gaat niet gepaard met allemaal plastic poppetjes en dikke regelboeken. Het is gewoon een kwestie van kaarten en tegels verzamen die punten opleveren.

Een belangrijke bron van punten zijn de Lords, die er in zes groepen zijn. Om die heren voor je zaak te krijgen moet je eerst bondgenoten werven. Je draait de kaarten met bondgenoten een voor een om, waarbij de andere spelers eerst het recht hebben om die kaart te nemen door jou parels te betalen. Zo niet, dan mag je hem zelf nemen. De bondgenoten hebben waardes van 1 tot 5, bij het omdraaien van een lage waarde is de verleiding dus groot even door te gaan. Alle niet gekozen kaarten komen per soort in een dichte stapel te liggen. In je beurt mag je ook zo’n stapel afdankertjes pakken in plaats van het omdraaien van kaarten.

Heb je eenmaal genoeg bondgenoten, dan kun je ze inleveren om een Lord te werven. Die zijn punten waard en hebben meestal een speciale eigenschap. Soms is die eenmalig, maar vaak ook blijvend. Lords met een blijvende werking hebben een sleutel. Heb je drie sleutels verzameld, dan moet je een locatie pakken die bonuspunten oplevert. Dat is fijn, maar er staat tegenover dat je de locatie gebruikt om de permanente eigenschappen af te dekken. Niets is zo tijdelijk als permanent.

Het spel eindigt als iemand zijn zevende Lord rekruteert, waarna alle andere spelers nog een beurt krijgen. De speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Wie zich af kan laten schrikken door vormgeving kan ik geruststellen. Abyss is een heel beschaafd spel met leuke spelideeën. Het verkrijgen van de bondgenoten is een leuk systeem. Aan de ene kant wil je doordraaien tot je een 4 of 5 krijgt, maar je wilt je tegenstanders zo’n mooie kaart ook niet voor een koopje bezorgen. Soms neem je weloverwogen genoegen met een 2 of 3, omdat je net die kleur nodig hebt. De Lords zorgen voor een leuke afwisseling, omdat hun werking het spel altijd net een beetje anders maakt. Ook het timen van het moment waarop je een locatie pakt is iets om over na te denken. Natuurlijk wil je die bonuspunten hebben, maar misschien wil je toch liever een beurtje langer kunnen profiteren van die Lord…

Als bonus is Abyss ook met twee spelers erg leuk om te spelen. Wat mij betreft een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *