1-4 spelers (vanaf 9 jaar)
30-45 minuten
Auteur: Daniel Greiner
Uitgever: Ravensburger (2023)
Het spel…
De natuur doet het goed als thema en dan is het niet gek dat er verschillende spellen met het thema paddenstoelen uitkomen. Maar wat ik wel gek (en een beetje onhandig) vind is dat er zelfs twee spellen over paddenstoelen met dezelfde naam uitkomen. In 2023 verscheen Mycelia van Ravensburger en in 2024 gaat Split Stone Games een spel met dezelfde naam uitbrengen. Om verwarring te voorkomen, in deze recensie gaan we het over de Ravensburger-versie hebben.
Mycelia is een familievriendelijke deckbuilder waarin je dauwdruppels zo snel mogelijk moet wegspelen. Aan het begin van het spel krijgen alle spelers een bordje waarop twintig dauwdruppels worden gelegd. Op het bordje staat een tempelveld (een soort draaikolk) en als je een druppel daar op schuift, dan verdwijnt hij van je bordje.
Het wegspelen van de dauwdruppels doe je met kaarten die je het recht geven om dauwdruppels te verplaatsen of verwijderen. Op elke kaart staat aangegeven welke en hoeveel dauwdruppels je mag verplaatsen of verwijderen. Denk aan alle dauwdruppels op een groen veld naar keuze of één dauwdruppel die op een blauw veld ligt. Druppels die van je bord af gaan, leg je op de zogenaamde tempel neer. Zodra deze vol is, krijgen alle spelers een paar nieuwe druppels ze op bepaalde plekken op hun bord moeten leggen.
Behalve het recht om druppels te verwijderen of verplaatsen, leveren de kaarten ook herfstblaadjes op. Met deze herfstblaadjes kan je vervolgens nieuwe en sterkere kaarten kopen. Je speelt dit spel de eerste keren met de basisset kaarten, maar zodra je die goed genoeg kent, kan je extra kaarten die nieuwe mogelijkheden bieden toevoegen.
Zodra een spelers al zijn dauwdruppels heeft weggespeeld, is het spel afgelopen en gaat deze speler er met de winst vandoor.
…en de waardering
Voor ik aan de beoordeling van het spel toe kom, moet me toch iets van het hart over de uitvoering van dit spel. Die vind ik nogal ondermaats voor een uitgever als Ravensburger. De doos is bijvoorbeeld van nogal dun karton gemaakt waardoor hij niet mooi in vorm blijft maar makkelijk begint te deuken. En de drukkwaliteit van de kaartjes vind ik ook maar zo zo. De tekst op de kaartjes is bijvoorbeeld net niet lekker scherp. En als deze uitvoering nou gepaard was gegaan met een erg lage prijs, dan had ik het begrepen. Maar dat is niet het geval. Je betaalt voor dit spel gewoon het volle pond. De tempel en dauwdruppels zien er overigens wel prima uit.
Maar dan het spel. Mycelia is een leuke, toegankelijke variant van een deckbuilder. Het spel richt zich op families en is een mooie introductie in het genre. Voor verwende veelspelers is het best een prima spel om af en toe eens als tussendoortje te doen, maar die zullen toch liever een wat uitdagender deckbuilder (bijvoorbeeld Dominion of Clank!) op tafel zetten. Bij het kiezen van je kaarten moet je proberen er op te letten dat je de kaarten zo kiest dat ze aansluiten bij de plekken waarop je dauwdruppels liggen. Als je bijvoorbeeld te veel kaarten koopt waarmee je dauwdruppels van rode velden mag verplaatsen, dan liggen er al snel geen dauwdruppels meer op rood en kan je dus niets met de kaarten die je trekt en dat is zonde. Dat leer je dus snel af.
Een prima recensie waar ik het helemaal mee eens ben. We hebben en houden deze in onze collectie, voor ons veelspelers is deze best leuk voor zo nu en dan!
Ik ga hem vanavond spelen dus ik ben benieuwd. Aanschaft op black friday voor €20. Dat is dan toch een schappelijke prijs voor de kwaliteit 😉
Dat is hij zeker waard. Maar ik heb hem ook voor 40 euro te koop zien staan en dat vind ik dan echt veel geld voor een spel waar beknibbeld lijkt op de uitvoering.