Colt Express

Geplaatst door

2-6 spelers, vanaf 10 jaar
30-45 minuten
Auteurs: Christophe Raimbault & Jordi Valbuena
Uitgever: Ludonaute (2014)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Fluit het deuntje van the Good the Bad & the Ugly, zet de driedimensionale trein op tafel met, als je wilt, de sfeerverhogende cactussen en andere woestijn rekwisieten. De Union Pacific Express raast door de woestijn, als ‘s ochtends om 10 uur opeens de eerste schoten klinken. Bandieten beroven de 47 passagiers van hun geld en juwelen. Aan boord is ook Marshal Samuel Ford, die er alles aan zal doen om deze schurken neer te schieten en zijn koffer met geld te bewaken.

In Colt Express ben je een van deze bandieten en moet je proberen meer buit binnen te halen dan je medespelers. Via actiekaarten bewegen de pionnen zich al plunderend, vechtend en in het rond schietend van de ene wagon naar de ander. Aan het begin van iedere ronde wordt bepaald hoeveel kaarten er gespeeld mogen worden en of dit open of gesloten gebeurd. Daarbovenop hebben alle bandieten een speciale eigenschap waardoor de chaos compleet is.

Je had het gemunt op de fijne edelsteen in de coupé, maar Django schiet je neer, waardoor je een wagon naar achteren wordt geschoten en je plan in duigen ligt. In plaats van zelf te kunnen stelen sta je opeens oog in oog met de lenige Cheyenne, die je een knal verkoopt en in dezelfde beweging de buitzak opvangt die je laat vallen. Mooie Belle lacht je uit: What’s up Doc?”, zolang er iemand anders naast haar staat is zij veilig voor dit soort aanvallen. Waar de soms onzichtbare Ghost rondsluipt weet niemand. En waar is de sheriff eigenlijk? Voor je het weet heb je weer een kogel te pakken en moet je via het dak vluchten, maar daar ben je niet veilig voor de schoten van Tuco. Als Doc ben je wel de slimste van de bende maar zelfs jij kan de uitkomst van een ronde maar moeilijk voorspellen.

Een potje Cold express zit vol met dergelijke cartooneske situaties en tekenen de sfeer van de Spiel des Jahres 2015. Gelukkig ga je niet dood gaat als je een kogel vangt, anders zou het minder geschikt zijn geweest als familiespel. De kogels komen tussen je actiekaarten waardoor je minder kans hebt om goede acties te kunnen doen in een volgende ronde. Maar wie aan het eind het vaakst heeft geschoten verdiend daar juist weer bonuspunten mee. Die en de verzamelde buit bepalen welke bandiet het meest succesvol is geweest.

…en de waardering

Cold Express is schatplichtig aan Robo Rally omdat het belangrijkste spelelement, het van te voren plannen van je acties en deze pas later uitvoeren, in dit spel voor het eerst aanwezig was. Toeval wil dat dit jaar ook River dragons gebruik heeft gemaakt van ditzelfde mechanisme. Cold Express maakt er echter wel een compleet ander spel van, waarbij materiaal en thema samen met de illustraties van Jordi Valbuena heel goed een sfeer creëren. Het is lastig geen geluiden te maken tijdens het uitvoeren van een actie (BAF, PIEUW, AUW) en je speelt bijna een soort roleplay samen. Het is grappig en spannend, een voorsprong kan zo weer ongedaan worden gemaakt. Geluk speelt een grotere rol dan ervaring of taktiek, maar tijdens ieder potje gebeurt er wel iets hilarisch. Spiel des Jahres kiest hiermee weer voor een relatief luchtig spel dat het meest geschikt is voor de hele familie. Inmiddels zijn er al uitbreidingen verkrijgbaar, op SPIEL 2015 deelde men promo’s uit, die nu ook te koop zijn: time travel car en later dat jaar zijn de uitbreidingen Horses & stagecoach en Marshall & prisoners uitgebracht.

4 reacties

  1. Moet een bandiet steeds zijn eigen actiekaarten spelen ?
    (vb wanneer je een keer kiest om 3 kaarten te nemen en geen neer te leggen, moet je dan bij de volgende keer een beurt overslaan ?

  2. wie krijgt de bonus voor de scherpschutter als er twee of meer spelers hun magazijn hebben leeggeschoten, of evenveel schoten hebben afgeleverd? thnx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *