Klein maar fijn!

Geplaatst door

De zomervakantie is in aantocht en dat is het perfecte moment voor een speluitgever om nieuwe reisspellen op de markt te brengen. En daarbij geldt natuurlijk: hoe kleiner hoe fijner. 999 games heeft dit goed in zijn oren geknoopt en heeft dit jaar een serie reisspellen in kleine blikjes uitgebracht. Drie hiervan zijn voor het eerst als reisspel uitgebracht (Set, Gesjaakt en Love Letter). De vierde, Regenwormen, is een heruitgave. Deze verscheen een aantal jaar geleden ook al eens in deze mini-versie. Op de foto’s bij dit blog heb ik dan ook deze oude versie gebruikt. Volgens  mij is het spelmateriaal niet veranderd, maar de buitenkant van het blikje is natuurlijk afgestemd op de drie anderen, dus die ziet er nu net anders uit. Ik heb inmiddels de reisedities allemaal geprobeerd en in dit blog zal ik mijn ervaringen met jullie delen.

Laten we met Regenwormen beginnen. Dit is een leuk, vlot dobbelspel voor 2 tot en met 7 spelers. Als je het spel niet kent, lees dan hier de recensie. Ik vind dit het leukste spel van deze serie. Het is echt leuk met zijn tweeën (met zeven kan denk ik ook prima, maar je moet dan wel heel lang wachten tot je weer aan de beurt bent). Het is wel een spel waar geluk een belangrijk element is. Soms rollen die dobbelstenen precies de verkeerde kant op terwijl vrouwe Fortuna je tegenstanders juist een handje helpt. Dan ben je kansloos, maar het spel is kort genoeg om dan gewoon nog een potje te spelen in de hoop dat de kansen gekeerd zijn.

Het spelmateriaal is heel klein, maar heel mooi uitgevoerd. Op de foto zie je al het spelmateriaal van de reiseditie naast één steen uit het gewone spel. Omdat het een dobbelspel is, moet je wel een beetje voorzichtig doen tijdens het gooien, want de dobbelstenen zijn zo klein dat je ze makkelijk kwijt kan raken. Wij hebben dit spel meerdere keren meegenomen op vakantie en ook regelmatig op de grond gelegen op zoek naar die ene dobbelsteen die net van de tafel viel. Tot nu toe hebben we ze gelukkig altijd terug kunnen vinden.

Gesjaakt is het tweede spel in deze serie. Dit is een luchtig kaartspelletje voor 3 tot 5 spelers waarin je door op het juiste moment te bluffen een heel eind komt. Lees hier de recensie als je het spel nog niet kent. Op zich vind ik kaartspelletjes al heel geschikt als vakantiespel (zo groot zijn die nou ook weer niet), maar zoals je op de foto ziet is de reiseditie echt flink kleiner dan de grotere versie. Ik moet daarbij wel vertellen dat de reiseditie een paar kaarten minder bevat (5 om precies te zijn) en dat er ook wat minder fiches in het spel zitten (10 minder).

Je mist deze kaarten en deze fiches echter niet als je gaat spelen. De essentie van het spel is hetzelfde gebleven, het zal alleen net iets sneller zijn afgelopen. De kaarten van deze reiseditie zijn heel klein, maar dat is niet erg omdat je ze nooit op handen hebt. Ze liggen voor je op tafel en het gaat eigenlijk alleen maar om het getal dat er op staat en dat is ook op de reiseditie nog prima te lezen. Gesjaakt is niet geschikt als tweepersoonsspel en dus zal ik het niet snel meenemen op vakantie. Maar als je wel met meer mensen op vakantie gaat, dan is dit zeker een aanrader. De regels zijn simpel en dus zullen kinderen vanaf een jaar of 8 al prima mee kunnen spelen. De fiches zijn wel heel klein dus ik kan me zo voorstellen dat daar wel eens één van achterblijft op een vakantieterras. Maar dat is niet heel erg, je kan in plaats van zo’n klein fiche altijd een muntje, knoopje of wellicht zelfs een schelpje pakken als vervanger.

Het derde spel uit deze serie is Love Letter. Love Letter is een kaartspelletje voor 2 tot 4 personen waarin geluk, bluf en slimmigheid hand in hand gaan en voor veel speelplezier zorgen. Het is het meest complexe spel van de serie.  Natuurlijk is het een stuk kleiner dan het origineel, maar als je dat al hebt, dan kan je je misschien wel afvragen of je deze mini-editie nodig hebt. Het spel zelf bestaat immers maar uit 16 kaarten en wat fiches. Als je de kaarten in een los zakje stopt en de fiches eventueel vervangt door muntjes, knoopjes, schelpjes, lucifers of iets anders kleins dat je toch al bij je hebt op vakantie, dan heb je toch ook echt wel een  reiswaardig spel.

In dit spel moet je de kaarten op handen nemen (maximaal 2) en op de kaarten staan in hele kleine lettertjes teksten. Ik denk dat het spel daardoor (iets) lastiger te leren is met deze versie dan met de originele versie. Aan de andere kant zijn er maar 8 verschillende kaarten en leer je (ook met deze editie) ze snel genoeg kennen waardoor je de teksten niet meer hoeft te lezen. Ik vind het een leuk spel en het speelt ook goed met twee. Ik denk dan ook dat het de volgende keer mee op vakantie mag.

Het laatste spel uit de serie is Set. Dit is een reactiespel voor 1 tot 8 spelers. Lees hier de recensie als je het spel nog niet kent. Dit spel is wel versimpeld om er een reisspel van te maken. In het origineel moet je op vier dimensies (kleur, vorm, aantal, en vulling) letten en in deze editie maar op drie dimensies (kleur, vorm en aantal). In het origineel zitten dan ook 81 kaarten en in de reiseditie maar 27. Ik vind dit de afknapper van de serie. Het spel is te makkelijk geworden en je hebt het in een paar minuten gespeeld. En dan ben ik nog geeneens een geoefende Set-speler. Als je dat wel bent, dan moet deze editie helemaal een grote teleurstelling zijn. Ik kan me hooguit nog voorstellen dat als je dit spel toch hebt gekocht of gekregen, je het op de camping kan gebruiken om in een paar minuten te beslissen wie er de afwas of een ander vervelend klusje moet doen, maar dat is het dan ook wel. Spellenliefhebbers zullen weinig spelplezier beleven van dit spel.

Kortom, 999 games is er in geslaagd om heel veel speelplezier in hele kleine blikjes te stoppen. De spellen zien er ook nog eens heel schattig uit in die kleine edities. Ik denk dan ook dat deze zomer deze spellen over de toonbank gaan vliegen. En hopelijk stimuleert dat 999 Games om vaker van dit soort mini-edities uit te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *