Cøpenhagen

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Asger Harding Granerud
Uitgever: Queen Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Kopenhagen wordt steeds populairder als bestemming voor een citytrip. Een van de hotspots waar elke toerist naar toe gaat is Nyhavn, een pittoresk haventje in het hart van de stad. Op de kades van deze haven staan vrolijk gekleurde huisjes. In Cøpenhagen mag je aan de slag als bouwmeester van deze leuke huisjes.
 

De huisjes worden gebouwd met polyomino’s (tetris-stukken) in vijf verschillende kleuren van verschillende formaten en vormen. Op deze stukken staan op sommige vakjes ook ramen afgebeeld. Deze stukken liggen in het midden van de tafel. Op de tafel ligt verder nog een bordje dat de haven voor moet stellen en waaraan vijf kaarten komen te liggen. Er zijn kaarten in de vijf kleuren van de polyomino’s. 

Als je aan de beurt bent mag je óf kaarten pakken of kaarten spelen. Als je kaarten pakt, dan pak je twee naast elkaar liggende kaarten uit het haventje (met een handlimiet van 7 kaarten). Als je kaarten speelt, dan speel je 2-5 kaarten in dezelfde kleur en mag je vervolgens een polyomino van dezelfde grootte in dezelfde kleur pakken en in je huis plaatsen. Als je het stuk plaatst tegen een stuk van dezelfde kleur, dan mag je een stuk pakken wat net een vakje groter is dan het aantal kaarten dat je inlevert. Je moet het stuk netjes naar beneden schuiven tot het op tenminste één punt steunt op eerder geplaatste stukken. Je mag later gaten gewoon opvullen (zelfs als je niet meer van boven een stuk er naar toe kan schuiven).

Als je een hele rij of kolom hebt volgebouwd, dan krijg je punten (1 voor een rij, 2 voor een kolom). Als in een rij of kolom alleen maar ramen zitten, wordt dat puntenaantal bovendien verdubbeld.
 

Op sommige vakjes staat bovendien nog een wapenschild. Als je over zo’n vakje heen bouwt, dan mag je een bonus uitkiezen. Je kan kiezen tussen het pakken van een los raam, het pakken van een tegel met een bonusactie of het activeren van al je gespeelde bonusacties. Het is dus interessant om eerst een aantal keer een bonus te kiezen, die te spelen en ze daarna allemaal in één keer te heractiveren.

Het spel is afgelopen als iemand ten minste 12 punten heeft behaald, of als de “einde spel” kaart tevoorschijn komt (deze is tussen de laatste kaarten geschud). Wie dan de meeste punten heeft, heeft natuurlijk gewonnen.

…en de waardering
 
Cøpenhagen is een familievriendelijk puzzelspel. De regels zijn simpel, het speelt lekker snel weg en het spel ziet er aantrekkelijk uit. De interactie bestaat er uit dat spelers voor dezelfde kleur kaarten gaan of voor dezelfde polyomino’s (de voorraad is begrenst). De spelers gaan vaak redelijk gelijk op, maar je kan een voorsprong krijgen door slim te puzzelen (rijen/kolommen met alleen maar ramen), door gebruik te maken van debonus door kleuren aan elkaar te bouwen en door handig om te gaan met de bonusacties die je kan krijgen. Voor verwende veelspelers is Cøpenhagen een leuke spellensnack, maar is het te licht om vaak op tafel te komen. Maar voor families is dit een leuk spel dat vast regelmatig op tafel zal komen.
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *