Lama

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 10 jaar)
15 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 3.6]

Het spel…

Een verrassende genomineerde voor de Spiel des Jahres van 2019 was het kaartspelletje Lama. Kaartspellen worden niet zo vaak genomineerd en de titels die dat wel lukt hebben vaak een origineel spelconcept, zoals Hanabi en The Mind. Lama daarentegen lijkt op het eerste gezicht een vrij standaard kaartspel waarbij je zo snel mogelijk je kaarten af moet leggen, vrij naar het klassieke pesten. Maar Lama is een kaartspel van Reiner Knizia en dan mag je ervan uitgaan dat een snelle eerste indruk vaak bedrieglijk is.

Lama wordt in meerdere rondes gespeeld, waarbij je minpunten krijgt voor iedere kaart die je niet af kon leggen. De titel van het spel staat voor ‘Leg Alle Minpunten Af’ en is een mooi excuus voor de illustrator om het spel van een esthetisch zeer geslaagde lama te voorzien. Iedereen krijgt zes kaarten, waarvan er zeven soorten zijn: kaarten met waarde 1 tot 6 en de gevreesde lama. Om beurten mogen de spelers een kaart afleggen, een kaart pakken of passen.

Als je een kaart aflegt moet die dezelfde waarde hebben als de bovenste kaart op de aflegstapel, of één hoger. De lama mag alleen op de 6 gespeeld worden, op een lama mag je een 1 leggen, waarmee de cirkel weer rond is. Heb je eenmaal gepast, dan lig je eruit tot het einde van een ronde. De ronde eindigt als iedereen gepast heeft of als iemand alle kaarten afgelegd heeft. Deze gelukslama mag een puntenfiche afleggen, de andere spelers krijgen strafpunten op basis van de kaarten die ze nog hebben. Elke waarde levert zoveel strafpunten op, de lama is goed voor een zwart fiche van tien minpunten.

Het spel eindigt als iemand 40 strafpunten of meer heeft verzameld. Winnaar is de speler met de minste strafpunten.

…en de waardering

Inderdaad, schijn bedriegt. Het spelverloop in Lama is verbijsterend simpel; iedereen die tot 7 kan tellen kan Lama spelen. Dat betekent niet dat Lama een doodeenvoudig spel is. Zoals wel vaker bij spellen van deze auteur blijkt dat je meer ontdekt naarmate je het vaker speelt. Natuurlijk is het geen diepgravend strategisch spel, maar voor een spel met zo’n korte duur biedt het genoeg stof tot nadenken. Moet je vroeg passen en strafpunten voor lief nemen, of kaarten blijven trekken in de hoop op een opeenvolgende reeks kaarten die je allemaal uit kunt spelen? Veel hangt af van wat de andere spelers doen, wat voor interactie en extra speelplezier zorgt.
 
Lama is een snel en luchtig kaartspel, maar heeft genoeg om ook na tien potjes te blijven boeien. Wat mij betreft is de nominatie terecht.
 
 
 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *