Lost Cities: Het bordspel

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 10 jaar)
30-60 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Twintig jaar geleden verscheen het vlotte kaartspelletje Lost Cities. Het was direct een succes en is uitgegroeid tot een onvervalste klassieker. Eenvoudige regels, altijd weer spannend en perfect voor op reis. Een prachtig tweepersoonsspel, dat je soms met meer mensen zou willen spelen.

Die wens is met het verschijnen van het bordspel in vervulling gegaan. Nou ja, eigenlijk is dat ruim tien jaar geleden al gebeurd. Toen baarde Lost Cities de twee-eiige tweeling Keltis en het Lost Cities bordspel. De laatste verscheen aanvankelijk alleen in de VS, maar is inmiddels ook in andere landen verschenen. Keltis was dat al die tijd al.

Ook in het bordspel ga je door het spelen van oplopende kaarten op expeditie naar vijf verloren steden. Telkens als je een kaart speelt, zet je een expeditielid bij de gespeelde kleur een stap vooruit. Het is niet gratis om aan een expeditie te beginnen: pas bij de vierde stap (van de negen) komt je score in de plus. Onderweg kun je af en toe een bonus verdienen: extra punten, een artefact of een gratis stap.

Over de helft van iedere expeditie is een brug. Zodra in totaal vijf ontdekkers een brug zijn overgestoken eindigt de ronde en scoor je punten voor al je expeditieleden. Na de derde ronde volgt er nog een eindafrekening met de artefacten en wint de speler met de meeste punten.

…en de waardering

Liefhebbers van Lost Cities die het inmiddels wat lastig te verkrijgen Keltis niet kennen kan ik het bordspel van harte aanbevelen. Het is minder geschikt voor op reis en wat minder intens dan het kaartspel, maar daar staat tegenover dat het minder gereken is en dat je het met meer kunt spelen. Met twee kun je het prima bij het kaartspel houden, maar met de volle bezetting zit je tegen het einde van een ronde steeds meer op het puntje van je stoel.

Als je Keltis wel kent is de hamvraag wat het verschil is met het Lost Cities bordspel. Het belangrijkste is dat Keltis een stuk vriendelijker is: daar mag je de kaarten zowel oplopend als aflopend spelen, bij het Lost Cities bordspel moet je van laag naar hoog. Dat maakt de geluksfactor kleiner, maar de keuzestress ook. In het Lost Cities bordspel is de overweging of en wanneer je een expeditie begint duidelijk lastiger. Het toeval wordt daar verminderd door drie rondes in plaats van één te spelen. Ten slotte vind ik de vormgeving en de thematische setting in het bordspel wat meer aanspreken, maar dat is een kwestie van smaak.

Als je Keltis al kent, zou ik zeggen: probeer het eerst voordat je het koopt. Maar ken je Keltis niet en vind je Lost Cities leuk, dan kun je het bordspel blind aanschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *