Cøpenhagen Roll & Write

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteurs: Daniel Skjold Pedersen en Asger Harding Granerud
Uitgever: Queen Games, 2019

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Cøpenhagen Roll & Write is, zoals de naam al zegt, de roll & write versie van het leuke puzzelspel Cøpenhagen. Ook in dit spel moet je weer een mooi huis in het pittoreske haventje Nyhavn, midden in het  centrum van Kopenhagen.

In de doos van Cøpenhagen tref je twee blokken met blaadjes aan. Op de ene staan de tetris-vormen waarmee de huizen gebouwd moeten worden. Van dit blok wordt één velletje in het midden van de tafel gelegd. Van het andere blok krijgt iedere speler een blaadje. Op dit blaadje houd je je bonussen bij en teken je je huis.

De speler die aan de beurt is gooit met vijf dobbelstenen waarop de kleuren van de bouwblokken (en een joker- leur) staan. Vervolgens kiest deze speler een groepje dobbelstenen in dezelfde kleur (eventueel aangevuld met jokers) en kijkt hij op het centrale blaadje welke vorm je hiermee moet maken. Deze vorm teken je dan in op je huis en je zet op één vakje een kruis en de andere een rondje. De vormen van twee en drie dobbelstenen zijn altijd beschikbaar, maar de grotere vormen kunnen moeten worden doorgestreept nadat een speler ze heeft gebruikt en zijn dan niet meer beschikbaar voor de andere spelers.

Op deze manier bouw je langzaam je huis vol. Iedere keer dat je een hele rij of kolom vol hebt, scoor je punten (1 voor een rij en 2 voor een kolom en het dubbele als je in de rij of kolom alleen maar rondjes hebt staan). Bij sommige rijen staat een wapenschild afgebeeld. Als je zo’n rij volmaakt krijg je naast de punten als extra beloning dat je op een vakje een rondje mag tekenen.

De andere spelers mogen één van de resterende dobbelstenen kiezen en afstrepen op het bonus-vak van hun blaadje.  Op deze manier krijg je niets, de mogelijkheid om een extra dobbelsteen in een bepaalde kleur in te zetten, een paar dobbelstenen of een speciale actie zoals het niet hoeven zetten van een kruisje of het mogen gebruik van een weggestreept tetris-stuk.

Het spel is afgelopen als een speler 12 punten heeft gescoord. De ronde wordt dan nog uitgespeeld en de speler die dan de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Cøpenhagen Roll & Write is  weer een leuk nieuw spel in het roll & write genre. Het leuke is dat het zowel belangrijk is wat je in je eigen beurt doet, als wat je in de beurt van de andere speler(s) doet. In je eigen beurt wil je natuurlijk graag een zo veel mogelijk dobbelstenen in dezelfde kleur gooien zodat je een lekker groot vak kan tekenen. En probeer je daarmee zo handig mogelijk rijen en kolommen te vullen. Maar met vijf dobbelstenen is de kans dat je lekker veel dobbelstenen van dezelfde kleur gooit, natuurlijk niet zo groot. En dus heb je de bonussen hard nodig om de grote vakken te kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *